Gyakori megbetegedések
- Bőrbetegségek
- Emésztőrendszeri megbetegedések
- Fájdalmak – fájdalomcsillapítás
- Férfi egészségügyi problémák
- Fertőző betegségek
- Fül-orr-gégészeti betegségek
- Gyermekkori betegségek
- Ideggyógyászati megbetegedések
- Időskori megbetegedések – anti-aging
- Immunrendszer és nyirokkeringés
- Jó- és rosszindulatú daganatos megbetegedések – rák
- Mozgásszervi megbetegedések
- Nőgyógyászati betegségek
- Pszichiátriai betegségek
- Száj- és fogászati betegségek
- Szemészeti problémák
- Szív- és érrendszeri betegségek
- Táplálkozás, anyagcsere, hormonok
- Tüdő- és légúti megbetegedések
- Vese és a húgyutak betegségei
Ajánló
A szegfűszeg megnyugtatja a fájó fogat
Fűszernövények a natúrkonyhában 4. rész
Több mint 3000 éve egy ájurvédikus könyvben már utaltak a szegfűszeg fogfájást csillapítóés sebgyógyító hatására. A középkor járványos időszakaiban az orvosok szegfűszeglánccal vagy szájukban egy szegfűszeggel védték magukat a fertőzések ellen. Ma már tudományosan is bizonyított, hogy a mirtusznövény összetevői görcsoldó, fájdalomcsillapító, nyugtató, antimikrobiotikus és gyulladáscsökkentő hatásúak. A szegfűszeg nem csak gyógyító szer, hanem fontos fűszer is, alkotórésze a száj- és garatgyógyászati szereknek, parfümöknek, szappan-parfüm olajoknak és fogkrémeknek.
Az örökzöld, piramis formájú, 10-20 m magas fa a 100 éves kort is megérheti. Egy 10-20 éves fa mintegy 3 kg szegfűszeget terem, egy 30-40 éves fa termése ennek tízszerese. A növény termése 16-21%-ban tartalmaz illóolajokat. Fő komponense az eugenol (78-95%). Sokoldalú felhasználása lehetővé teszi, hogy ne csak a szájüreg és a fogíny gyulladásos folyamataira alkalmazzák gyógyírként, hanem emésztést segítő hatását kihasználva felfúvódás, diszpepszia és étvágytalanság esetén is.
Mivel az íz- és illatanyagok túlnyomórészt a fejben találhatók, a fejetlen szegfűszeg értéktelen. További ismérve ennek a fűszernek, hogy nagy, rugalmas és világosan vörösesbarna fejecskéi enyhén olajosak lesznek. A teljes szegfűszegek jól őrölhetők. Hűvös, sötét helyen tárolva 2 évig is elállnak, őrölve csak éppen 6 hónapig. A szegfűszeg őrölve kiválóan harmonizál a fahéjjal és a gyömbérrel. Így megtalálható sok sütemény-fűszerkeverékben. A szegfűszeg jellegzetes ízt kölcsönöz a süteményeknek, gyümölcskompótoknak, forralt bornak. Ezen túl babérlevéllel együtt, hagymára szúrva fűszerezik vele a leveseket, mártásokat és hús- ételeket. Egy szegfűszegekkel sűrűn beszurkált narancs gondoskodhat a tér friss levegőjéről is.
Receptek:
Karobos-szilvás sütemény
Hozzávalók: 15 dkg kénezetlen mag nélküli aszalt szilva, 18 dkg vaj, 18 dkg finomítatlan barna répacukor, 3 biotojás, 35 dkg tönkölybúzaliszt, 3 evőkanál karobpor (szentjánoskenyérpor), 2 teáskanál mézessütemény-fűszer, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 1 narancs kezeletlen héja.
Elkészítése: Az aszalt szilvát nagyon kicsi kockákra vágjuk, éjszakára vízben áztatjuk. Addig keverjük, míg a krém teljesen világos nem lesz. A tojásokat felverjük, és állandó keverés mellett hozzáadjuk. A lisztet, karobport, sütőport, süteményfűszert, őrölt szegfűszeget, narancshéjat beletesszük, és jól elkeverjük. Végül a lecsepegtetett aszaltszilva-kockácskákat közéelegyítjük. A tésztát egy jól kivajazott hosszúkás tepsibe (28 cm) töltjük, elsimítjuk, előmelegített sütőben, 180 fokon kereken 50 percig sütjük.
Rizottó tökös sárgarépával
Hozzávalók: 20 dkg barnarizs, 1 kis fej hagyma apróra vágva, 1 gerezd fokhagyma apróra vágva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, fél dl fehérbor, 1 babérlevél, 2 db szegfűszeg, fél liter víz.
Elkészítése: A barna rizst folyó vízben jól átmossuk. A hagymát és fokhagymát forró olajon megdinszteljük, a fehérbort rálocsoljuk. A babérlevelet és a szegfűszeget hozzáadjuk, majd utoljára felöntjük vízzel. Beletesszük a rizst és felfőzzük. 15 percig alacsonyabb hőmérsékleten főni hagyjuk, és végül kikapcsolt főzőlapon 30-40 percig duzzasztjuk. A babérlevelet és a szegfűszeget eltávolítjuk.
Tökös sárgarépa hozzávalói: 1 kis fej hagyma apróra vágva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 25 dkg hámozott kockákra vágott tök (sütőtök), 25 dkg kockára vágott sárgarépa,
1,5 dl zöldségleves, 1 dl tejszín, 6 dkg fűszeres reszelt sajt, 1 csipet őrölt szegfűszeg, őrölt bors, tengeri sóízlés szerint.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát és a feldarabolt tököt, sárgarépát forró olajban megpároljuk, zöldséglevessel felöntjük, és gyenge tűzön 15 percig főzzük. (A tökkockácskák picit széteshetnek.) A zöldségeket és a rizst összekeverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot, a fűszerekkel ízesítjük.
Tipp: Illik hozzá friss idénysaláta (pl. csalán, gyermekláncfűlevél, fehér cikória vágott dióval).
Édes-erős fűszeres lencse
Hozzávalók: 15 dkg zöld lencse, 1 kis fej hagyma egészen apróra vágva, 1 kicsi piros csilipaprika, 2 evőkanál hidegen sajtolt szezámolaj, 4 db szegfűszeg, 1 babérlevél, teáskanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt kömény, 1,5 dl frissen préselt narancslé, 2 dl víz, 1 evőkanál akácméz, fél teáskanál só, 1 narancs a díszítéshez.
Elkészítése: A lencsét éjszakára bő vízbe beáztatjuk. Másnap reggel leöntjük a vizet róla. A csilipaprikát hosszában elfelezzük, magházát kikaparjuk, s egészen finomra, apróra vágjuk. Ezt az ugyancsak finomra vágott hagymával forró olajban megpároljuk. A lencsét hozzáadjuk, és felöntjük a narancslével és a vízzel. A mézet beletesszük. Mindezeket együtt főzzük, és végül kis tűzön kereken 40 percig főzzük, míg a lencse puha nem lesz, le nem forrja a levét. Igény szerint sózzuk, a szegfűszeget kivesszük belőle. A narancsot lehéjazzuk, esetleg kimagozzuk, és kis kockákra vágjuk. A lencse közé keverjük. Illik hozzá rizs- vagy zöldségköret.
Csőben sült pórés burgonya
Hozzávalók: 4 közepes héjában főtt burgonya, 2 db póréhagyma, 5 dkg reszelt sajt (száraz,) 2 evőkanál dióbél felezve.
Öntethez: 2 dl tej, 1 dl tejszín, 2 evőkanál fűszeres sajtkrém, 1 csipet őrölt szegfűszeg, őrölt bors, fűszersó.
Elkészítése: A burgonyát még forrón lehéjazzuk, szeletekre vágjuk. A póréhagymákat alaposan megmossuk, karikára vágjuk, és kevés vízben rövid ideig pároljuk. A burgonyaszeleteket, hagymakarikákat, durvára vágott diódarabkákat egy jól kivajazott mély tepsibe tesszük, egyenletesen elosztva. Az öntethez a hozzávalókat erősen összekeverjük és fűszerezzük. Az öntetet ráöntjük és a reszelt sajttal megszórjuk. Az előmelegített sütőben 200 fokon mintegy 20 percig sütjük.
Céklasaláta sajttal és almával
Hozzávalók: 2 közepes főtt cékla, 1 alma, 3-4-evőkanál turista krémsajt, 2 evőkanál durvára vágott mogyoró.
Öntethez: 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, 1 evőkanál fehér balzsamecet, 1-2 evőkanál gyümölcsecet, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 1 csipet őrölt fahéj, őrölt bors, sóízlés szerint.
Elkészítése: A főtt céklákat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. Az almát elfelezzük, magházát kivájjuk, s ugyanúgy kis kockákra vágjuk. Mindkettőt összekeverjük, hozzáadjuk a sajtot és a mogyorót.
Az öntethez jól összekeverjük az olajat és az ecetet, a fűszerekkel ízesítjük. Az így kapott öntetet elegyítjük a cékla-alma darabkákkal.
Borsik Miklósné
X. évfolyam 1. szám
Címkék: natúrkonyha receptek, szegfűszeg