Natúrkonyha

Az egészséges óriásbogyó

Minden, amit a tökről tudni kell...

A tökfélék nélkül az ínyenckonyha ma már elképzelhetetlen. Ráadásul nem csak finomak, de rendkívül egészségesek is: a tök húsa kalóriában szegény, a tökmag jótékony hatású prosztatabántalmakra, a tökmagolajjal húgyúti betegségeket lehet gyógyítani.


 

Mivel nálunk többféle tök is terem, fontos tisztázni, hogy az alábbiakban az őszi, de télálló, narancssárgás színben pompázó óriási labdákról lesz szó. A tököt a konyhában ugyan zöldségként tartjuk számon, de botanikai szempontból a bogyós gyümölcsökhöz tartoznak. Érdekes módon e csoportba tartozik a paradicsom, a banán és a narancs is. A legismertebb fajta a kerti tök (Cucurbita pepo). Nagy, kerek termésének sárgás a héja, a termés húsa vízben igen gazdag (90%), a közepén sok lapos mag található.

 

Az egyéves növény hosszú, akár nyolcméteresre megnövő kúszó indákat növeszt. Ezek gyengék, még arra is alig van erejük, hogy felágaskodjanak, a levelek és a termések súlyát elviseljék. Az indák a talajon kúsznak vagy karókra futnak fel. A tök aranyló sárga virágai a levélhónaljakban ülnek, a női ivarú növényeknél egyesével, a hím ivarúaknál csoportosan.

 

A növény neve, „cucurbita” latin eredetű. A „cucumis” szóból származik, amelynek jelentése kosár, edény. A régi világban a tök kivájt héját folyadékok tárolására használták. A botanikai névben szereplő „pepo” szó görög eredetű, jelentése dinnye, ami a két növényfajta rokonságára utal.

 

A tök eredetileg Amerika trópusi vidékein termett, háziasított formáját, a Cucurbita texanát termesztették is. Ez volt az indiánok által termesztett egyik legrégebbi haszonnövény, amelyet étkezésre és gyógyításra egyaránt használtak. Mexikó őslakói nem csak a termést, de a virágokat is elfogyasztották, többnyire kukoricalepénybe sütve. A termés húsát pépesítve sebek gyógyítására is használták.

 

A legtöbb kerti dísztökfajta nem ehető. Ha étkezési tökökkel együtt ültetik el, a fajták összekeveredhetnek, hiszen a méhek és darazsak mindkét fajta virágait egyaránt szívesen látogatják. Aki tehát nem képes legalább 250 méteres távolságot tartani a két faj között, az inkább csak egyfélét termesszen.

 

A botanikusok a tököt a bogyós gyümölcsökhöz sorolják

 

A tökfélék különleges képviselője a „stájer olajtök”. Szivacsos belsejében kb. 300 mag található. A magok szilárd héját gondos nemesítéssel eltüntették, így sokkal könnyebb kisajtolni belőlük az olajat. Az olajnyeréshez a magokat kiszárítják, majd víz és só hozzáadásával pasztává őrölik. Ekkor az egészet kb. 45 °C-on megpirítják, miközben a víz elpárolog, és a paszta kissé füstös aromát kap. Végül a pasztát az olívaolaj sajtolásánál szokásos módon kisajtolják. A tökmagolaj sűrű, sötétzöld színű. A folyadék zöld színét a magokban található klorofillnek és karotinnak tulajdonítják. Egy liter tökmagolajhoz kb. 2-2,5 kg szárított tökmag, illetve 33 tök szükséges. A minőséget a tapadási teszttel ellenőrizhetjük (a tökmagolajat olykor szója- vagy egyéb növényi olajjal hígítják). A jó minőségű tökmagolajnak salátalevére cseppentve nem szabad szétfolynia. Minél sűrűbb az olaj, annál jobban tapad, és annál jobb minőségű. Hűtőszekrényben tárolva egy évig megőrzi a minőségét.

 

Miért ennyire egészséges a tökmagolaj?

A hidegen sajtolt tökmagolaj rendkívül hatékony, ezért olykor „a konyha fekete aranyának” is nevezik. Az olaj 80 százalékban egészséges zsírsavakból áll, ebből 9 százalék telített, 34 egyszeresen telítetlen, 55 kétszeresen telítetlen és 2 százalék háromszorosan telítetlen zsírsav. Ezen kívül legfeljebb 35 százalékban könnyen emészthető növényi fehérjét tartalmaz. Vannak benne vitaminok is: béta-karotin, B1-, B2-, C-, E-vitamin, niacin, pantoténsav, piroxin és biotin, valamint egy sor ásványi anyag és nyomelem (pl. klór, vas, fluor, kálium, kalcium, réz, magnézium, mangán, nátrium, foszfor, szelén, kén és cink).

 

A kétszeresen telítetlen zsírsavak közül különösen a linolsav és a linolénsav a fontosak. Ezek esszenciális zsírsavak, amelyeket szervezetünk nem képes önállóan előállítani, de nélkülözhetetlenek, ezért a táplálékokból kell beszereznünk. Zsírsavak szükségesek a sejtek felépítéséhez, a hormonszerű anyagok termeléséhez, valamint a vérzsírok szintjének (koleszterin) és a vér folyékonyságának szabályozásához, a gyulladások elleni védelemhez és a mentális képességek megőrzéséhez. Az esszenciális zsírsavak hiánya számos betegséget, illetve egészségkárosodást idéz elő. Ilyen lehet a fokozott fogékonyság a fertőző betegségekkel szemben, szívritmuszavarok, magas vérnyomás, vesebetegségek, májműködési zavarok, hajhullás.

 

 

                                  Spárgatök                                   Blue Hubbard

 

E-vitamin segítségével a káros szabad gyököket kordában tarthatjuk. Megvéd az érelmeszesedéstől is. A tökmagolajban található szelén is képes semlegesíteni az agresszív szabad gyököket, amelyek sejtjeink idő előtti öregedését okozzák.

 

Az olaj cinktartalma stimulálja immunrendszerünket, védi a férfi szaporítószervek, főképp a prosztata egészségét.

 

A klinikai statisztikák adatai

A klinikai tanulmányok bizonyították, hogy a tökmagolaj magas fitoszterintartalma (szitoszterin formájában) erősíti a húgyhólyag simaizmait, ami kedvező hatású vizelettartási problémák esetén. Általában védő hatású a húgyhólyag és a húgyutak ingerületvezetési zavaraival szemben. Ugyanakkor a tökmag olaja enyhíti a prosztatamegnagyobbodás hatására kialakuló vizeletürítési problémákat. A többhetes tökmagolajkúra vagy a tökmagok rágcsálása sokat enyhíthet az állandó vizelési ingeren, a gyakori éjszakai vizelésen és a vizeletürítés utáni szivárgáson. A citrullin nevű aminosav ugyanakkor segít megelőzni az éjszakai ágybavizelést.

 

 

Hogyan alkalmazzuk helyesen a tökmagolajat?

A húgyhólyag erősítéséhez kb. három-négy hetes kúra ajánlott. Ehhez vagy 2-3 tökmagolaj-kapszulát vagy 1 evőkanál hidegen sajtolt olajat naponta háromszor, étkezés után kell beszednünk.

 

A tökmagolajat 1:1 arányban keverhetjük olívaolajjal is – ezt masszírozáshoz használjuk fej- és hátfájás, izomláz, lumbágó, reumás fájdalmak kezelésére.

 

Végezetül a tökmagolaj értékes beltartalmi anyagainak köszönhetően haj- és bőrproblémák, izomgörcsök enyhítésére és a viselős nők veseműködésének erősítésére is alkalmazható.

 

Amikor a férfiak korosodni kezdenek...

A férfiaknak is gondot okoz, ha a változás korába lépnek, bár erről általában nem beszélnek. A változáskori tünetek természetes készítményekkel enyhíthetők. Ajánlható a virágpor (pollen), a fűrészpálma kivonata, a csalángyökér, a búzacsíraolaj – és főképp a tökmagolaj.

 

A tökmagok olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek erősítik a húgyhólyagot és a húgyutakatA hidegen sajtolt tökmagolaj rendkívül egészséges

 

Erdélyben a prosztataduzzanat szinte ismeretlen, ott ugyanis a férfiak földimogyoró helyett rendszeresen tökmagot rágcsálnak. Klinikai kutatások alapján megállapították, hogy a tökmagban olyan hatóanyagok találhatók, amelyek képesek a prosztata primer duzzanatát megakadályozni, ezért a tökmag alkalmas a jóindulatú megnagyobbodás megelőzésére.

 

Finom tökreceptek

Amikor a tök Amerikából megérkezett Európába, eleinte nem fogadta túlzott lelkesedés, csak éhínség idején fogyasztották. Mára azonban, hála a növénynemesítésnek és a számtalan fajtának, valóságos kulináris specialitássá nemesedett ez a növény.

 

A fitatal, zsenge tököket a virágok lehullása után metszik le, ezeket ecetesen, savanyúságként teszik el, hasonlóan az uborkához. Ezen kívül a hámozott tökmagot adhatjuk salátához, zöldséges ételekhez és müzlihez.

 

A tök zsenge húsából készülhet leves, zöldségétel vagy kompót. Pikáns különlegesség a currys tökkrémleves vagy a tökös-burgonyás rösti.

 

 

Currys tökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 kis fej finomra aprított vöröshagyma, 400 g hámozott, mag nélküli sütőtök, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál currykeverék (lehet csípősebb fajta is, ízlés szerint), 1/4 csésze zöldségleves, 2 dl kókusztej, frissen őrölt bors, 1 csipet szerecsendió, néhány petrezselyemlevél, 2 evőkanál pirított tökmag, 4 evőkanál sűrű tejföl.

 

Elkészítése: A tököt apró kockára vágjuk. A hagymát megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a tököt és együtt pároljuk vele. Megszórjuk a liszttel és a curryvel. Csomómentesre elkeverjük, majd hozzáadjuk a zöldséglevest. Kis lángon addig főzzük, míg a tök megpuhul, ekkor pürésítjük. A levest felfőzzük a kókusztejjel és fűszerezzük. A krémlevest tálkákban szervírozzuk, megszórjuk a petrezselyemlevéllel, és minden tálkába egy-egy evőkanálnyi tejfölt adunk.

 

 

Tökös-burgonyás rösti

Hozzávalók 4 személyre: 200 g lisztes húsú sütőtök, 300 g lisztesre fövő burgonya, 1 kisebb (kb. 80 g) újhagyma vagy egy fej közepes vöröshagyma, tengeri só, frissen őrölt bors, friss kakukkfű, 4-6 evőkanál extra szűz olívaolaj vagy vaj.

 

Elkészítése: A tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A burgonyát meghámozzuk, és ugyanazon a reszelőn lereszeljük. Megtisztítjuk a hagymát, hosszanti irányban felvágjuk, majd keresztirányú csíkokra vágjuk. Ha vöröshagymát használunk, azt hámozzuk meg, és finom, vékony szeletekre vágjuk. Minden hozzávalót összekeverünk, sózzuk, borsozzuk. Keverjük hozzá a kakukkfű lecsipkedett, felaprított levélkéit is.

 

Egy vastag, öntöttvas serpenyőben hevítsük fel a sütőzsiradék felét. Öntsük bele a masszát, és terítsük ki egyenletes vastagságú koronggá. Alacsony hőfokon, kb. 10 percig süssük. A röstit egy tálcára vagy tányérra borítjuk. A maradék olajat is forrósítsuk fel a serpenyőben, és tegyük vissza a lepényt, a sült oldalával felfelé, és a másik oldalát is legalább 10 percig süssük. Salátával körítve nagyon finom!

 

 

Különleges attrakció: a svájci Seegraben tökmúzeuma

Amikor 1999-ben a svájci Seegrabenben lakó, gyümölcstermelő Jucker család először rendezett tökkiállítást, több mint harmincezer ember kerekedett fel, hogy lássa a kiállított ötszázezer tököt, amelyeket 12 méter magas piramissá halmoztak fel. A kiállításon több mint 250 különféle tökfajtát mutattak be, köztük egy 450 kg súlyú példányt Amerikából.

 

Tavaly ősszel is megrendezték a kiállítást, több mint százezer tökkel, október 22. és november 11. között a „Noé bárkája” névre keresztelt családi birtokon.

 

A kiállításon többféle attrakcióval kápráztatták el a látogatókat, például volt tökből készült vízi járművek regattája a Pfäffiker tavon, töksúlyemelés, Halloween családi nap, tökmészárlás.

 

A svájci tökmúzeum alapítóinak köszönhetően 2000 óta a Stuttgart közelében található barokk Ludwigsburg kastélyában rendezik meg a legnagyobb tökkiállítást. A 18. századi kastély, amelyhez Versailles szolgált például, csodálatos kulisszát nyújt Európa legnehezebb tökjeinek versenyéhez. A tavalyi év rekordere a 610 kg-os belga példány volt. A kastélykertben több mint 250 tonna tök látható, káprázatos színekben pompázva. Természetesen számtalan formában elkészítve meg is lehet kóstolni a tököket.

 

 

Ritka példány: egy 450 kilogrammos óriás

 

 

Tökből készített kenőcs égő lábakra és fekélyekre

A tök amellett, hogy finom és egészséges, változatosságot biztosít étrendünkben. Méregtelenítő hatású, serkenti emésztésünket és támogatja a vesék működését. Amit kevesebben tudnak, hogy húsa sebgyógyító hatású, és külsőleg kenőcs formájában alkalmazható. Megnyugtatja az égő lábfejet, a gyulladt fekélyeket és a visszereket.

 

A kenőcs receptje: Egy kisméretű sütőtököt hámozzunk meg, daraboljuk fel apró kockákra és nyersen daráljuk le a húsdarálón (mixerben is pürésíthetjük). A pürét 400-500 g sertészsírral lassan hevítsük fel. Ne főjön, nehogy tönkremenjenek benne a hatóanyagok! Hagyjuk lehűlni, majd három napig állni. Még egyszer óvatosan melegítsük fel, majd amikor folyékony, töltsük tégelyekbe és tartsuk a hűtőszekrényben.

- tommy -
XVI. évfolyam 1. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, tök, tökmagolaj

Aktuális lapszámunk:
2019. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.