Natúrkonyha

Bazsalikom (Ocimum Basalicum)

Fűszernövények a natúrkonyhában 11. rész


Indiából származik ez az ajakosvirágúak családjába tartozó, illatos fűszernövény. Rokonságban van a rozmaringgal, kakukkfűvel és zsályával. Leveleinek íze édeskésen fanyar, a menta és a szegfűszeg keverékéhez hasonlítható. Neve a görög Basilius szóból ered, mely királyt jelent. Igen régóta termesztik, egyes írások szerint már Jézus feltámadásakor ott zöldellt a sír körül. Ámor és Psziché mitológiai történetében a bazsalikom kabalaként védte a szerelmeseket, s ezt a szerepét a dél-európai népszokásokban is megőrizte. Fiatal lányok házasságkötésük előtt kis csokor bazsalikomot dugtak blúzuk alá, hogy hitük szerint szerelmük örök, születendő gyermekük egészséges legyen.

 

A bazsalikom nyugtató hatással van az idegekre, étvágyjavító, szélhajtó, gyomornyugtató, valamint vízhajtó hatású. Külsőleg toroköblítésre és kelések érlelésére is használják. Teáját köhögés csillapítására isszák. Általánosan kedvelt fűszernövény, melyet morzsolt állapotban fénytől védve légmentesen le kell zárni. Változatosan, sokoldalúan használható ez a fűszernövény.

 

Remek aromát kölcsönöz vizes és ecetes uborka készítéséhez, különösen finom fehér babban, salátákban (bazsalikomos ecettel), szószokban, pácokban, halételeknél zsályalevéllel, rozmaringlevéllel együtt illatos körítést készíthetünk.

 

 

Receptek:

Paradicsomleves

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 1-2 kávéskanál barna cukor, 1 dl tejszín, fél citrom leve, ízlés szerint só, fehérbors, 1 evőkanál friss vagy 1 mokkáskanál szárított bazsalikom.

 

Elkészítése: A megmosott feldarabolt paradicsomokat gyümölcsprésen vagy szitán átnyomjuk. Az így kapott sűrű paradicsomlevet összekeverjük a tejszínnel és annyi vízzel, hogy krémleves-sűrűségű legyen. Cukorral, fehérborssal, rozmaringgal és a bazsalikommal ízesítjük, de a citromlevet csak tálalás előtt keverjük bele. Jól lehűtve tálaljuk. Ízlés szerint sózzuk.

 

Padlizsánfelfújt

Hozzávalók: 80 dkg padlizsán, 5 dkg vaj, 2 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál almaecet, 3 tojás, 4-5 bazsalikomlevél, kevés zsemlemorzsa, ízlés szerint só.

 

Elkészítése: A megmosott, meghámozott padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, gyengén besózzuk és egy óráig pihentetjük. Ezután forrásban levő ecetes-sós vízben puhára főzzük a szeleteket. Miután megfőtt, áttörjük. Egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a felolvasztott vajat, a tojások sárgáját, a zsemlemorzsát és a finomra vágott bazsalikomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mindezt óvatosan összekeverjük, hozzáadjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett kuglófformába simítjuk és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

 

Paradicsomszószos spagetti

Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 50 dkg tönkölylisztből készült spagetti, 1 hagyma, 3-4 levél friss bazsalikom, kevés olívaolaj, reszelt parmezán sajt, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A megmosott, meghámozott paradicsomot összedaraboljuk. A hagymát karikára vágjuk, és olajban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a megmosott bazsalikomleveleket. Kb. 1 órát főzzük a saját levében. Ha a paradicsom szétfőtt, paradicsompasszírozón lepasszírozzuk, ízesítjük sóval, borssal, és beleteszünk még pár bazsalikomlevelet. Ismét tűzre tesszük, de csak egyszer forraljuk fel. A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és paradicsommal tálaljuk. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk.

 

Bazsalikomos káposzta

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 5 dkg mazsola, 5 dkg durvára vágott dió, 3 körte, pici méz, bazsalikom, pirospaprika, olaj ízlés szerint.

Elkészítése: A savanyú káposztába belereszeljük a megmosott körtét, ízesítjük mazsolával, pirospaprikával, pici mézzel, olajjal, ízlés szerint bazsalikommal. Mindezt pihenni hagyjuk egy órán át.

 

Sajtos paradicsom

Hozzávalók: 6 db paradicsom, 6 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, 3 csomag mozzarella sajt, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 szál bazsalikom.

 

Elkészítése: A sajtot leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd a paradicsomokkal együtt 2-3 mm vastag karikákra vágjuk. Lehetőleg egyforma nagyságú szeleteket készítsünk, hogy gusztusosan, egymást félig takarva körben el tudjuk helyezni őket egy lapos salátástálon. Sóval és frissen őrölt borssal megszórjuk.

 

A fokhagymát megtisztítás után fokhagymanyomóval pépesítjük, a petrezselymet apróra vágjuk, és külön kis pohárban összekeverjük az olívaolajjal. A bazsalikomleveleket apróra csipkedve rászórjuk, a paradicsomos sajtra szórjuk és az olajos öntettel meglocsoljuk. Még frissen mindjárt tálaljuk.

Borsik Miklósné
X. évfolyam 8. szám

Címkék: bazsalikom, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.