Natúrkonyha

Bélbarát ételek

Emésztőszerveink "táplálása" 3. rész


 

A napjainkra jellemző civilizált létforma egyik legmarkánsabb üzenete a bélrendszerünk állapotában nyilvánul meg. A mozgásszegény, ülő életmód (számítógép előtt, autóban, tv-nézéskor) kedvez a hasűri szervek pangásának, zsigeri működések lelassulásának, anyagcserénk alulműködésének. Mindemellett a túlzott mértékű stressz erőteljesen hat a vegetatív idegrendszer irányítása alá tartozó bélműködésre.

 

E negatív hatások tartóssá válásával közvetve az immunrendszer is gyengül, s a bél nyálkahártyája is sérülékenyebbé, gyulladásokra hajlamossá válhat. A kezdeti puffadások, székelési problémák (hasmenés, székrekedés) oka nem csak az epeelválasztás zavaraira, az emésztőenzimek hiányára vezethetők vissza, hanem a bélperisztaltika gyengeségére, a kötőszövetek megnyúlására, bélfal kiöblösödéseire (divertikulumok), elvékonyodására is utalhatnak. Ilyenkor a szervezet fájdalommal, hascsikarással jelzi, hogy bizonyos bélszakaszokon gyulladás jelentkezik. Gasztroenterológus szakemberek feladata a helyes diagnózis felállítása és a személyre szabott diéta beállítása.

 

A természetgyógyászati táplálkozásterápia holisztikus szemléletmódja szerint arra összpontosít, hogyan lehet elejét venni, megelőzni a probléma krónikussá válását, valamint ha már komoly tünetek vannak, hogyan rehabilitálja a szervezetet, illetve bélrendszert.

 

Tudvalevő, hogy a legyengült bélrendszer megsegítésére könnyen emészthető, oldható rostokban gazdag, változatosan elkészített ételek adják a megoldást.

 

A gyümölcsök, zöldségek közül adjunk előnyt a béta-karotinban gazdagoknak: például a sárgadinnye, sárgabarack, sütőtök, papaja, ananász, ringlószilva, sárga hüvelyű zsenge zöldbab, spenót, brokkoli, kelbimbó, zsenge kelkáposzta, sötétzöld levélzöldségek.

 

Fontos a fehérjebevitel és a D-vitamin-ellátás, valamint a vasszint szempontjából a tengeri halak (lazac, szardínia, makréla) fogyasztása. Az osztriga magas cinktartalma elősegíti a bél állapotának javulását.

 

A tőkehalmáj és a biológiai tenyésztésű szárnyasok mája magas A-vitamin-tartalmával jó hatással van a bél nyálkahártyájára.

 

A tejtermékek közül jót tesz a sovány sajt és a joghurt.

 

K-vitamin pótlására a levélzöldségek, máj és paradicsom adnak lehetőséget, segítve a bélműködés kiegyensúlyozottságát.

 

 

A burgonya B1-vitaminnal, a tojás, a sörélesztő, a gabonapehely B2-vitaminjával, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, a szója, a tofu B6-vitamin-tartalmával támogatja a béltraktust.

 

A túlzott mennyiségű korpafogyasztás, kemény héjú gyümölcsök, magvak, csemegekukorica fogyasztása (melyek oldhatatlan rostokat tartalmaznak) árthatnak, és provokálják a bélnyálkahártya gyulladását.

 

Crohn-betegség esetén tünetrosszabbodást idézhet elő a búza, rozs, árpa, zab, kukorica, élesztő, bizonyos tejtermékek, gyümölcsök, kagyló, rák, savanyúság fogyasztása. Ezért ezekre fokozottan érdemes odafigyelni.

 

Receptek

Zabpehelykása sárgadinnyével

Hozzávalók:1 kisebb sárgadinnye, 1 csésze joghurt, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál darált dió, 4 evőkanál zabpehely, 2 csipet vaníliás cukor.

 

Elkészítése: A zabpelyhet annyi vízben puhára főzzük, amennyi ellepi, s azt kevergetve hagyjuk lefőni a vizet. Előzetesen a sárgadinnyét megtisztítottuk, magját eltávolítottuk, s a gyümölcsöt apró kockákra vágtuk. A joghurtot és a mézet rátesszük a főtt zabpehelyre és összekeverjük, s a gyümölcsdarabkákat szintén hozzákeverjük, vaníliás cukorral ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk darált dióval.

 

Burgonyasaláta ananásszal

Hozzávalók: 50 dkg ananász kockára vágva, 2 dl joghurt, 2 nagy burgonya, 1 db alma, 1 citrom.

 

Elkészítése: A burgonyákat héjában megfőzzük, és az almával együtt apró kockákra vágjuk. Összekeverjük az 50 dkg ananászkockával, s ezután a joghurtot is hozzátesszük öntetként, citrommal ízesítjük.

 

Tökpüréleves

Hozzávalók: 25 dkg sült tök, 2 dkg vaj, 1 dl joghurt vagy sovány tejföl, 1 evőkanál tönkölyliszt, 1 teáskanálnyi vegetáriánus fűszersó, 2 tojássárgája, 1 db zsemle, só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A tököt szitán áttörjük, és a pépet a vajjal elkeverve néhány percig pároljuk. Ezután felengedjük vízzel, simára keverjük, majd fűszersóval ízesítjük. A joghurtot összekeverjük a liszttel és a levesbe habarjuk. 1-2 percig együtt forraljuk. Közben a két tojássárgáját elkeverjük egy kávéskanál vajjal, és keverés közben ráöntjük a forró levest. A zsemlét apró kockákra vágjuk és vajon megpirítjuk. A levest ezekkel a zsemlekockákkal tálaljuk.

 

Kapros zöldbabfőzelék

Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 1 evőkanál olaj, 1 kanál liszt 1 csomag kapor, 1 dl tejföl vagy joghurt, só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A megtisztított, megmosott, kis darabokra vágott babhoz kis rántást készítünk, melybe beletesszük az apróra vágott kaprot. Kis vízzel és pirospaprikával felengedve hozzáadjuk a babot, és közepes lángon puhára pároljuk. Amikor a zöldbab megpuhult, hozzáadjuk a liszttel elhabart tejfölt, és egyenletesen elkeverjük. Ízesítjük sóval, és még egyszer felforraljuk.

 

Spenótos melegszendvics

Hozzávalók: 40 dkg spenót, 8 dkg vaj, 15 dkg trappista sajt, 30 dkg párolt gomba, 8 szelet pirítósnak való kenyér, 1 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A parajt megtisztítjuk, megfőzzük és leszűrjük. A vaj felét felforrósítjuk, beletesszük a spenótot, és sóval, borssal, tört fokhagymával ízesítve átforrósítjuk. Megpirítjuk a kenyereket, megvajazzuk, bevonjuk a fűszeres spenóttal, erre cikkekre vágott párolt gombát terítünk. Mindegyiket befedjük egy-egy sajtszelettel, és sütőben addig sütjük, míg a sajt teljesen rá nem olvad. 

 

Tojáskrémes kelvirág

Hozzávalók: 50 dkg kelvirág, 1,5 dl tejszín (vagy érzékenyeknek joghurt), 2 tojás, kevés vaj, sovány sajt reszelve, só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A tisztított, megmosott, rózsáira szedett kelvirágot sós vízben megfőzzük, s lecsurgatás után kivajazott tűzálló edénybe teszszük. Közben 1,5 dl tejszínbe 2 egész tojást ütünk, megsózzuk, s jól elkeverjük. A masszát a kelvirág rózsáira öntjük. Reszelt sajtot szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Ezt a receptet brokkoli felhasználásával is elkészíthetjük.

Borsik Miklósné
XIV. évfolyam 11. szám

Címkék: bélrendszer, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.