Natúrkonyha

Borágó az étlapon

    A borágót (Borago officinalis) uborkafűnek is nevezik. Virágai szemet gyönyörködtető kék színben pompáznak. Eredeti hazájából, a mediterrán térségből, a késő középkorban érkezett Közép-Európába, ahol azóta folyamatosan termesztik. Májustól szeptemberig virágzik, és akár 70 cm magasra is nőhet. A szárait és leveleit durva szőrök borítják. Az ehető virágok és levelek íze egyértelműen a friss, zöld uborkáéra emlékeztet.


     

    A borágóból sokféle étel készülhet, ugyanakkor bármilyen étel ízesítésére is szolgálhat. Csak frissen fogyasztható, ugyanis kiszárítás után már teljesen elveszíti az ízét. Jellegzetes, frissítő uborkaíze miatt előszeretettel használják télire szánt ecetes uborka, illetve a nyári saláták, sőt hideg italok, zöldségturmixok ízesítésére. Finomra metélt borágó zöldjével szószokat, krémtúrót, fűszervajat, gombaételeket és töltelékeket varázsolhatunk zamatosabbá. Minél zsengébb a növény, annál könnyebb megemészteni – ha valakinek érzékenyebb a gyomra. Szép, kék virágaival ugyanakkor díszíthetünk salátákat.

     

     

    A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

     

    -vági-
    XXIII. évfolyam 5. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2017. május

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.