Natúrkonyha

Borsmenta az étlapon


A hagyományos kínai orvoslás szerint a borsmenta hűsítő tulajdonságú. Sok forró égövi országban rendszeresen készítenek belőle frissítő italokat

 

Évezredekkel ezelőtt az egyik legfontosabb görcsoldó, fájdalomcsillapító, vizelethajtó és izzasztó, a szívet és az idegrendszert erősítő gyógynövényünket, a borsmentát már ismerte, kedvelte és nagyra értékelte az emberiség. Egyiptomban a fáraók sírjába helyezték, hogy védelmezze az elhunyt uralkodót alvilági útján. A görög mitológia szerint Hádész, az alvilág ura beleszeretett Minthé alvilági nimfába, féltékeny felesége, Perszephóné azonban haragjában széttépte Minthét (egyes változatokban megmentette férje elől...), s darabkáit szétszórta. Ezek egyikéből sarjadt a menta egy napsütötte hegyen, Pülosztól keletre. Az ókorban a lukulluszi lakomák után mentaágakat rágcsáltak, hogy így serkentsék az emésztést.

 

A borsmentát manapság is széles körben alkalmazzák mindenfajta gyomor-bél rendszeri panaszra, továbbá bélférgesség, idegesség, alvászavarok, fejfájás, májpanaszok, epeköves kólika ellen. Ám vigyázni kell vele, mert van, akinél gyomor-bél rendszeri irritációt okoz. Akut gyomorrontásra a következő teát ajánljuk: 1 teáskanálnyi borsmentát negyed liter vízzel leforrázunk, majd 10 percenként aprókat kortyolunk belőle akár melegen, akár hidegen.

 

A növénynek számos vad alfaja, változata létezik, kedvelik a nyirkos, árnyékos helyeket, bár egyes változatok a napos helyeken is megteremnek. Leveleit virágzáskor vagy röviddel az előtt, júliustól augusztusig gyűjtik. Árnyékos száraz, jól szellőző helyen megszárítják, majd fénytől védett helyen raktározzák. A legerősebb gyógyhatással rendelkező borsmentát (Mentha x piperita) 1696-ban fedezte fel egy angol kertben John Ray. A borsmentát csak dugványról lehet szaporítani. Számos alfaja közül ma főképp az angol eredetű „Mitcham” faját termesztik.

 

A borsmenta azonban nem csak gyógy-, de fűszernövény is egyben, amellyel salátákat, zöldségételeket, édességeket, szószokat ízesítenek. A sokak által ismert és kedvelt észak-afrikai mentatea zöld teából és frissen lecsípett mentaágacskákból készül. A növény kellemes aromájáért és gyógyhatásáért felelős illóolajat a gőzdesztilláció módszerével vonják ki. Az esszenciát a likőripar és az édesipar használja fel nagyobb mennyiségben, de vevő rá a kozmetikai és a gyógyszeripar is.

 

 

Receptek

Olívabogyós babsaláta

Hozzávalók 6 adaghoz: 300 g szárított, nagy szemű bab (lóbab), 1 babérlevél, 6 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál fehérborecet, tengeri só, őrölt bors, 200 g lila hagyma, 300 g paradicsom, 1 csokor petrezselyem, fél cserép friss menta, 80 g olívabogyó.

 

A mediterrán babsaláta sokunkban nyári emlékeket ébreszthet

 

Elkészítése: A babszemeket hideg vízben megmossuk, majd éjszakára bő vízben áztatjuk. Másnap az áztatóvizet leöntjük róla, és friss vízben, a babérlevéllel együtt feltesszük főzni. Amikor felforrt, a habját leszedjük, majd kb. 45-60 percig kis lángon puhára főzzük. Ezután leöntjük róla a főzővizet és hagyjuk kihűlni. Az olívaolajból és az ecetből öntetet keverünk, sózzuk, borsozzuk. Az öntetet a babra öntjük és alaposan összekeverjük vele, majd legalább egy órán át állni hagyjuk. A hagymákat meghámozzuk, negyedeljük, majd nagyon vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomok héját lehúzzuk, kimagozzuk és kis kockákra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk és finomra aprítjuk. A hagymacsíkokat, a paradicsomot és a fűszernövényeket összekeverjük a babbal. Szükség szerint ismételten sózzuk, borsozzuk, és kevés ecetet is adhatunk hozzá. Tálalás előtt a tetejére olajbogyókat szórunk.

 

Mentás brokkolileves

Hozzávalók 2 személyre: 300 g brokkoli, 1 darab friss, diónyi gyömbér, negyed teáskanál köménymag, fél koriandermag, 1 evőkanál ghí (vagy vaj), 375 ml zöldségleves, 2 ágacska menta, 100 g tejszín, tengeri só, őrölt bors.

 

A menta a levest különleges aromával gazdagítja

 

Elkészítése: A brokkolit megtisztítjuk és rózsáira szedjük. A szárait meghámozzuk és felkarikázzuk. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. A köményt és a koriandert mozsárban szétzúzzuk. A ghít egy lábasban felforrósítjuk, majd ebben kissé megpirítjuk a fűszereket. Hozzáadjuk a brokkolit, és dinszteljük. A zöldséglevessel felöntjük, majd hozzáadjuk a gyömbért és a mentát, és fedő alatt kb. 20 percig takaréklángon főzzük. A mentát kivesszük belőle, és a levest mixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, ismét felforraljuk, végül sózzuk, borsozzuk.

 

Mentás, fűszernövényes mártogató

Hozzávalók 4 adaghoz: 300 g tejszínes joghurt (görög joghurt), 100 g sovány krémtúró, 1-2 ágacska menta, 2 ágacska bazsalikom, 2 ágacska petrezselyem, néhány szál metélőhagyma, tengeri só, őrölt bors, fél csilipaprika.

 

A fűszernövényekből készült mártogató kiválóan illik zöldségekből készített ropogtatókhoz vagy grillezett zöldségekhez

 

Elkészítése: A joghurtot keverjük el a krémtúróval, az ágacskákról csipkedjük le a fűszernövények leveleit, majd aprítsuk őket finomra, a metélőhagymát is aprítsuk fel, majd az aprított fűszernövényeket keverjük a krémtúrós keverékbe. Sózzuk, borsozzuk, és tetszés szerint fűszerezzük csilivel.

 

Krumplisaláta zöld citromos, mentás dresszinggel

Hozzávalók 4 személyre: 700 g kis méretű, salátának való burgonya, 1-2 zöld citrom, 4 evőkanál olívaolaj, tengeri só, őrölt bors, fél csokor petrezselyem, 1 újhagyma, 1 sárga színű paprika.

 

A krumplisalátát piknikre is elvihetjük, de odahaza is nagyon finom

 

Elkészítése: A megmosott burgonyát héjával együtt kevés vízben vagy gőzben puhára főzzük. A zöld citrom levét kifacsarjuk, majd a levet elkeverjük az olajjal. Sózzuk, borsozzuk. A mentaleveleket vékony csíkokra vágjuk és az olajos salátaöntetbe keverjük. A burgonyát hagyjuk langyosra hűlni, majd lehúzzuk a héját és negyedekre vágjuk. Még langyosan ráöntjük a dresszinget, és alaposan összekeverjük vele. Az újhagymát felkarikázzuk, a paprikát apró kockákra vágjuk. Mindkettőt a burgonyára szórjuk és összekeverjük.

-vági-
XVIII. évfolyam 2. szám

Címkék: borsmenta, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.