Natúrkonyha

Csakratáplálkozás - Ötödik rész

Torokcsakra (Vishuddha)


A 16 szirmú VISHUDDHA csakra, mely a gégefő területén helyezkedik el, képezi az emberi testben a hang és a szó központját. A hangok fontos szerepet játszanak a személyiség fejlődésében. Még ma is a jógagyakorlatok leglényegesebb technikájához tartozik a mantrák, meditatív őshangok éneklése. Az ezek segítségével létrejött rezgésekkel felébreszthető és növelhető a tudatosság. Ez a csakra az éter elemhez tartozik, mely a messzeség, a tér (szanszkrit: Akasha) és a tisztaság szimbóluma.

 

A nyelv és kommunikáció központjaként a Vishuddha csakra hozzájárulhat ahhoz, hogy fejlessze az individuális szólásmód tudatosságát. Erős torokcsakrával rendelkező személyek könynyed kifejezésmódban képesek kinyilvánítani közléseiket.

 

Az 5. csakra összeköti a szívközpontot a fej csakráival, és mintegy közvetítőként működik az érzések és a gondolkodás között. Szabályozza mindkettőt. (Például az intellektus túlhangsúlyozottsága ellen hat.) Aki torokcsakráján dolgozik, fejleszti a belső és külső érzékelését, és képessé válik arra, hogy belső világát hamisítatlanul kinyilvánítsa. Az emberi hang információkat fejezhet ki – csak ennek révén lehetséges a verbális kommunikáció. Szónokok, szerzők, de olyan emberek is, akik a tömegmédiákban működnek, alkalmazzák a szó hatalmát. Ennek előfeltétele olyan erős gégefő-energiaközpont működtetése, mely megkönnyíti a kommunikációt és a nyelvvel való bánásmódot. A tanulási és a kommunikációs képesség is, valamint a más, idegen nézetekkel szembeni nyitottság is a torokcsakrával függ össze. Az 5. csakra kihat továbbá annak a hangnak a csengésére is, amely tükre is a mindenkori érzéseknek és tudatállapotoknak. A harmonikus torokcsakra lehetővé teszi, hogy mélyen belemerüljünk a szavak és a zene csengésének világába, s ez hatással van gondolatainkra is.

 

Az 5. csakra túlhangsúlyozottsága hatalmi játékban és mások manipulálásában mutatkozik meg. Ha alulműködik, kevés benne az energia, az félénkséghez, gátlásossághoz, konfliktusoktól való félelemhez vezet.

 

Nem utolsósorban abban a szerepben rejlik a torokcsakra jelentősége, amely az igazság megvalósításáról szól. Az erre való törekvés és az az erő, melynek révén kifejezésre juttatjuk az igazságot, jelei egy valóban felszabadult személyiségnek.

 

 

Harmonikus telt hang, szabad légzés és ellazult izomzat a nyakban, állkapocsban, vállterületen bizonyítják a felszabadult csakraműködést. A gégefő központjának energiaáramlási zavarai hallhatók: rekedtség jelentkezik, a hang elakad, keménynek hat, vagy hajlamos gyorsan kimerülni. Torokfájdalmak, mandulagyulladás és nyelési nehézségek is – átvitt értelemben „gombóc van a torkában” – utalnak a torokcsakra gyengeségére. A torokpanaszok mellett előfordulhatnak pajzsmirigybetegségek, strúmaképződés, nyakcsigolya-fájdalmak, sőt fülfájás, fog- és fogínybetegségek, nem utolsósorban beszédzavarok az alulműködő csakra miatt.

 

A gyógynövények közül segítséget nyújt a menta, fodormenta, borsmenta, kamilla, eukaliptusz, mentol, ánizs, édeskömény, édesgyökér.

 

Gyógyító tápláléknak számít e csakra erősítésében a sárgarépa, spenót, metélőhagyma, póréhagyma, torma, articsóka, endívia, spárga, zeller, avokádó, tengeri halak, olívaolaj, teljes kiőrlésű gabonafélék, tojás, joghurt, kemény sajt, jódozott só. Nyálkásító hatása miatt kerüljük a tej fogyasztását. Jótékony hatású, ha kék sálat hordunk nyakunkban.

 

 

Receptek

Avokádósaláta

Hozzávalók: (4 személy részére) 4 db közepes avokádó, fél citrom préselt leve, 1 csokor petrezselyem, 10 ek. olívaolaj, fél ek. mustár, mentalevél, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A citromlé, olívaolaj, só, bors, mustár elegyítésével elkészítjük az öntetet. A meghámozott, kimagozott, félbevágott avokádókat vékony szeletekre (4-5 mm) vágjuk, tálba helyezve azokat leöntjük az öntettel. Finomra vágott zöldpetrezselyemmel és mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

 

Zellerkrémleves

Hozzávalók: fél kg zellergumó, 15 dkg sárgarépa, 1 l zöldségleves, 1,5 dl tejszín, 2-3- szál zellerzöldje, 1 kisebb póréhagyma, 1 tojássárgája, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A karikára vágott póréhagymát kevés olívaolajban puhára pároljuk, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sárgarépát és zellert, s néhány percig lassú tűzön pirítjuk. Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára főzzük. Ezután áttörjük és még egyszer felforraljuk. A tojássárgáját, 2-3 ek. reszelt sajtot és a tejszínt összekeverjük, s a tűzről levett levesbe gyorsan eldolgozzuk. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott zellerlevéllel és petrezselyemmel. Pirított zsemlekockát is szórhatunk bele.

 

Tormás túró

Hozzávalók: 25 dkg túró, 2 ek. kefir v. joghurt, 1 ek. citromlé (friss), reszelt vöröshagyma, jódozott tengeri só, pici méz ízlés szerint.

 

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, áttörjük és fűszerezzük. Ha a massza homogén lesz, metélőhagymát teszünk bele. Pirítós kenyérre kenve fogyasztható.

 

Fokhagymás gombóc

Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 30 dkg tönkölyliszt, 1 kk. vaj, 1 tojássárgája, 1-2 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva.

 

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, majd áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, tojássárgáját, tengeri sót, vajat, s tésztát gyúrunk. Gombócokat formálunk, s azokat forró sós vízben megfőzzük. Leszűrés után olvasztott vajban vagy olívaolajban megforgatjuk.

Borsik Miklósné
IX. évfolyam 6. szám

Címkék: csakratáplálkozás, torokcsakra

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.