Natúrkonyha

Csalán az étlapon

A vitamindús vadon termő "zöldségnövény"


 A csalán nem kereskedelmi áru, magunknak kell azt szednünk
 

A nagy és kis csalán (Urtica dioica és Urtica urens) minden földrész mérsékelt égövén tenyészik. Már régóta használják élelmezési célokra, s értékelik tápanyagtartalma és enyhén savanykás íze miatt. Mindenesetre nekünk magunknak kell azt gyűjteni: februártól (az egész növényt) májusig (még csak a hajtásokat és csúcsokat). Azokat a növényeket, amelyeket gyakran vágnak, újra és újra utána nőnek, ezért egész nyáron át szedhetők. Az évelő lágyszárú növény nedves, nitrogénben gazdag talajokon található kertekben, települések közelében, folyópartokon, parlagon és útszéleken. Tápanyagban gazdag termőhelyein nitrátot is felhalmoz, ami miatt csak a fiatal leveleket és hajtásokat kellene felhasználnunk. Termését is ropogtathatjuk, hiszen olyan vitaminokat és növényi hormonokat tartalmaz, amelyek erősíthetik az immunrendszert és a teljesítményt. Csípős szőrei miatt kesztyűt kell húzni a szedéshez, előkészített állapotban azonban már nem égetnek.

 

A csalán alkalmas arra, hogy kombinálva árvacsalánnal leveseket, salátákat és zöldségételeket készítsünk belőle. Forró vízzel átforrázva vagy olajba téve a levelei a legérzékenyebb nyelvet sem csípik. A nyers leveleket salátához úgy használjuk fel, hogy sodrófával úgy sodorjuk, hogy a csípős szőrök elpusztuljanak.

 

A levelek jól száríthatók, és porítva fontos ásványi anyagokkal gazdagítják ételünket. A csalánlevél bőségesen tartalmaz proteint, klorofillt, kovasavat és C-vitamint, ezenkívül karotint, B2-vitamint és K-vitamint, valamint különféle ásványi anyagokat. Vastartalma is magasabb, mint a spenóté. A szárított levelekből készült tea vízhajtó, salaktalanító, vértisztító és vérképző hatású, így ideális kísérője a tavaszi kúráknak.

 

Receptek

Csalános vajkrém

Hozzávalók 4 személy részére: 10 dkg vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, 1 db fokhagymagerezd, 1 teáskanál só, 5 dkg fiatal csalánhajtás.

 

A friss kenyérre kent csalános vajkrém még néhány ínyencnek is kellemes meglepetést okozhat

 

Elkészítése: A lágy vajat olívaolajjal, citromlével, apróra vágott fokhagymával és sóval krémes masszává keverjük. A csalánhajtásokat apróra vágjuk, és a vajas masszához keverjük. Friss teljes kiőrlésű kenyérre vagy tönkölybagettszeletekre kenve kiváló előétel vagy aperitif mellé fogyasztható.

 

Csalánszósz

Hozzávalók: 50 dkg friss csalánlevél, 7,5 dkg parmezán sajt, 7,5 dkg fenyőmag vagy kesudió, 2,25 dl olívaolaj, tengeri só, bors frissen őrölve, némi citromlé.

 

Elkészítése: A parmezán sajtot reszeljük le, a fenyőmagot vágjuk apróra. A csalánleveleket kicsikre vágjuk, a fenyőmaggal vagy dióval, parmezánnal és olívaolajjal a mixerben összekeverjük. Pótlólag fűszerezzük, és ízlés szerint némi citromlével ízesítjük. Ezt csavaros üvegbe töltjük, és olívaolajjal teljesen befedjük. Mediterrán típusú ételekhez (tészta, pizza) és pirítóshoz, héjában sütött burgonyához kiváló feltét.

 

Csalános burgonyapüré

Hozzávalók 4 személy részére: 1 kg lisztesre fövő burgonya (fehér), 5-10 dkg csalán- és árvacsalánlevél, kb. 3 dl forró tej, kb. 5 dkg vaj, 1 teáskanál só, frissen reszelt szerecsendió.

 

Elkészítése: A burgonyát héjában puhára főzzük. Egyidejűleg kevés forró sós vízben röviden blansírozzuk a csalánleveleket, majd lecsepegtetjük, s igen finomra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk és burgonyaprés (krumplinyomó) segítségével szétnyomjuk. Felmelegített tejjel, vajjal és fűszerekkel összekeverjük. A pürét habverővel lazára verjük, s végül hozzákeverjük a csalánt. Párolt zöldségek illenek hozzá, így változatosan tálalhatunk.

 

Csalánleves

Hozzávalók 4-6 személy részére: 2 nagy tál frissen szedett csalánlevél, 1 csokor friss turbolya, 1 fej vöröshagyma, 1 fokhagymagerezd, 1 rúd póréhagyma, 1 db nagy burgonya, 1 liter zöldségleves, frissen őrölt bors, tengeri só, szerecsendió, tejszín, házi tejföl.

 

A csalánleves finom és ráadásul egészséges
 

Elkészítése: A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, megpároljuk. A megmosott és felaprított csalánt, póréhagymát és turbolyát hozzáadjuk és együtt pároljuk, míg a csalán össze nem esik. A burgonyát felkockázzuk és hozzáadjuk. Az 1 liter zöldséglevessel felöntjük, és kb. 20-30 percig főni hagyjuk. Mindezt pürésítjük, és sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Kevés tejszínt átkeverve teszünk a tányérra, és a levest rámerítve azt egy kanálnyi sűrű tejföllel körítjük.

Csalánsaláta

Hozzávalók 4 személy részére: 40 dkg fiatal és zsenge csalán, 1 db citrom leve, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 teáskanál sűrű almalé, 1 gerezd apróra vágott fokhagyma, frissen őrölt bors, tengeri só.

 

Elkészítése: A csalánt megmossuk és kis darabokra osztjuk. A többi hozzávalót öntetnek összekeverjük, rátesszük a csalán tetejére, és óvatosan átkeverjük.

 

Extra recept áprilisra

Hozzávalók 4 személy részére: 1 kg édesburgonya (lehet másik burgonyával is készíteni), 3 púpozott evőkanál étkezési keményítő, 1-1 teáskanál cayenne-bors, édesnemes paprika, 150 ml olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt bors, 1 db fokhagymagerezd, 1 kisebb méretű piros húsú paprika, 1db avokádó, 150 g teljes tejből készült joghurt, egy fél darab zöld citrom leve.

 

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, keresztben elfelezzük, hosszában negyedeljük. A keményítőt, cayenne-borsot és őrölt pirospaprikát összekeverjük az olajjal, erősen megsózzuk és borsozzuk. A burgonyadarabokat megforgatjuk ebben a keverékben (marinád). 180 fokos sütőben, középső sínen, a sütőlemezen levő sütőpapírra egyenletesen elosztott burgonyát kb. 40-50 percig aranybarnára sütjük.

 

Eközben a mártáshoz a fokhagymát megtisztítjuk, igen apróra vágjuk, a paprikát egészen apróra kockázzuk. Az avokádót elfelezzük, húsát kiemeljük, joghurttal és citromlével fényesre keverjük. A paprikakockákat és a fokhagymát közékeverjük, sóval és borssal fűszerezzük. A megsült burgonyát ezzel az avokádó-joghurt mártással tálaljuk. Vegyes tarka saláta finom hozzá. 

Borsik Miklósné
XV. évfolyam 4. szám

Címkék: csalán, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.