Natúrkonyha

Cseresznye és meggy az étlapon


A cseresznye nem utóérő gyümölcs, ezért éretten kell leszedni, méghozzá szárával együtt, különben könnyebben kiszárad

 

Lucullus, a római hadvezér Kr. e. 74-ben hozta az első cseresznyefa-csemetét Itáliába a Fekete-tenger mellől. Ott a vad cseresznye régóta ismert és kedvelt gyümölcs volt. A nemes cseresznye 120 évvel később eljutott Európa északibb területeire is.

 

A cseresznye (Prunus spec.) a rózsafélék családjába tartozik. A mandulával, a szilvával és a sárgabarackkal is rokonságban áll. Az ízletes nyári gyümölcs jobban kedveli a mérsékelt éghajlatú vidékeket, mint a forró klímájú helyeket, ugyanis a cseresznyefának hosszú téli pihenőre van szüksége. A cseresznyefa akár 20 méter magasra is megnő, míg savanyú rokona, a meggyfa ennél kisebb növésű. A cseresznyeszezon Európában május végén kezdődik és kb. 10 hétig tart. A gyümölcsök íze fajtától függően a mézédestől a savanykásig, színük a sárgától a sötétpiroson keresztül a feketéig terjed. Léteznek keresztezett, félig cseresznye, félig meggy fajták is, amelyeket édes meggynek vagy üvegcseresznyének is neveznek.

 

Vásárláskor figyeljünk rá, hogy a cseresznye száraz és tiszta, héja sima legyen, a szára pedig nem lehet nagyon száraz. A szár nélkülieket nem szabad megvenni, mert azok túlérettek. A cseresznyét lehetőleg még a vásárlás napján fogyasszuk el. A hűtőszekrényben azért egykét napig eláll, ha szétterítjük őket egy tálcán. Mielőtt leszednénk a száráról, mossuk meg, különben mosás közben sokat veszíthetnek értékes levükből.

 

Az édes cseresznye, illetve a savanykásabb meggy, amelyből kompótot vagy hús mellé pikáns párolt köretet készítünk, mindössze 5 perc párolást igényel. A kimagozott cseresznyéből vagy meggyből dzsemet is készíthetünk.  Különösen aromás lesz a dzsem, ha befőttesüvegenként két mag is kerül bele, de egy korty cseresznyepálinkával is megbolondíthatjuk.

 

A forró meggy például vaníliafagylalttal rendkívül ízletes, ha sűrűsödés előtt nyers nádcukorral, fahéjjal, egy csipetnyi sóval, kevés rummal, vörösborral és citromlével ízesítjük. Az a népi bölcsesség, miszerint a nyers cseresznye evése után nem szabad vizet inni, a dajkamesék kategóriájába tartozik. A nagy mennyiségű cseresznye azonban – mint általában a sok nyers gyümölcs elfogyasztása – okozhat felfúvódást, puffadást.

 

 

Receptek

Clafoutis

Hozzávalók 4 személyre: 500 g fekete cseresznye, 20 g vaj, 50 g tönkölybúza, 200 ml tej, 3 db tojás, 50 g porcukor nyers nádcukorból, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj.

 

A cseresznyés clafoutis a cseresznyés pite francia változata. Lecsepegtetett meggybefőttből is nagyon finom

 

Elkészítése: Mossuk meg és csepegtessük le a cseresznyét, majd magozzuk ki. Alternatívaként használhatunk magozott meggybefőttet is, de ezt szintén alaposan le kell csepegtetni. Egy gyümölcstortaformát, esetleg serpenyőt kenjünk ki egy teáskanál vajjal. A cseresznye 2/3-át terítsük szét az alján. A tojást a cukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal és a citromhéjjal mély tálban habverővel keverjük habosra. Egy másik tálban keverjük el a lisztet a tejjel, azután ezt óvatosan keverjük el a tojásos keverékkel. A masszát öntsük rá, és terítsük szét a forma alján lévő cseresznyékre. A maradék 1/3 cseresznyét a massza tetejére szórjuk, majd a tésztát 200 °C-os sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha elkészült, a tetejét vékonyan megszórjuk porcukorral.

Cseresznyés krémtúrófelfújt

Hozzávalók 4 személy részére: 600 g friss cseresznye, 100 g vaj, 75 g cukor, negyed rúd vanília, 3 tojás (szétválasztva), 1 citrom lereszelt héja, 500 g krémtúró vagy szitán áttört túró, 75 g tönkölydara, 5 evőkanál tej.

 

Elkészítése: A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk, majd kivajazott felfújtformába helyezzük. 75 g vajat a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a tojások sárgájával habosra keverjük. A túrót, a citromhéjat és a darát a tejjel együtt hozzáadjuk, és az egészet alaposan elkeverjük. Egy mély tálban a tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, a túrós keverékhez vegyítjük. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a cseresznyék tetején, majd a felfújtat előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 40 percig sütjük.

Bécsi cseresznyetorta

Hozzávalók egy kapcsos tortaformához: 140 g vaj, 140 g nyers nádcukor, 3 tojás (szétválasztva), 1 csipetnyi őrölt fahéj, 1 teáskanál rum, 1 citrom lereszelt héja, 100 g tönkölyliszt, 2 csapott teáskanál sütőpor, 50 g őrölt mandula, 500 g magozott cseresznye.

 

Elkészítése: A puha vajat egy mély tálban habverőgéppel a leggyorsabb fokozaton összekeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, a fahéjjal, rummal, citromhéjjal és a sütőporral és a liszttel. Hozzáadjuk az őrölt mandulát, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan (nem géppel) hozzákeverjük, hogy közben ne essen össze a hab. A tésztát kivajazott kapcsos tortaformába öntjük, a tetején elosztjuk a kimagozott cseresznyéket. Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 60 percig sütjük.

Meggyleves

Hozzávalók 4 adaghoz: 500 g kimagozott meggy, 100 g akácméz, 200 ml tejföl, 2 evőkanál teljes őrlésű liszt, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál friss, aprított rozmaring, kevés só.

 

A hideg meggyleves a kánikulában ízletes felfrissülést jelenthet

 

Elkészítése: A meggyet a mézzel felforraljuk. Közben a tejfölt, a lisztet, a citromlevet és a csipetnyi sót elkeverjük. Egy merőkanál meggylevet adjunk a tejfölös keverékhez, keverjük simára, majd a keveréket öntsük a forró meggyhez. Az egészet további 5 percig főzzük. Tálalás előtt a leves tetejét szórjuk meg finomra aprított rozmaringgal. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.

Burgonyaleves pirított gombával

Hozzávalók 4 személyre: 650 g lisztesre fövő burgonya, 1 csokor leveszöldség, 1 liter zöldségleves, 2 babérlevél, 1 doboz sáfrány, 100 g tejszín, tengeri só, őrölt bors, szerecsendió, 1 teáskanál friss majoránna, 2 kisebb főzőhagyma, 3 evőkanál vaj, 300 g vegyes gomba, 4 evőkanál aprított petrezselyem.

 

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, a babérral és a sáfránnyal együtt feltesszük főni a zöldséglében, kb. 30 percig főzzük fedél alatt. Kivesszük belőle a babérlevelet és a burgonyát pürésítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és majoránnával ízesítjük. A gombákat megtisztítjuk és felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk és 2 evőkanál vajban megdinszteljük. Hozzáadjuk az aprított gombát és 4-5 percig pároljuk. Hozzákeverjük a maradék vajat és a petrezselymet. Felverjük a tejszínt. A levest ismét felforrósítjuk és a tányérokba merjük. Tejszínt rakunk a tetejére és 2-3 mozdulattal a leveshez keverjük. A közepére pirított gomba kerül.

-vági-
XVII. évfolyam 7. szám

Címkék: cseresznye, meggy, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2018. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.