Natúrkonyha

Cukor helyett

Élvezzük az édeset bűntudat nélkül!

Az édes a legtöbb ember számára élvezetes íz. Természetes vágyunk a cukor iránti igény, hiszen ez a test és az agy egyik legfontosabb tápanyaga. A túl sok cukor azonban megbetegít. Szerencsére vannak természetes alternatívái.


Az embereknek mindig is gyengéjük volt az édesség. A természetben számos kalóriamentes édes ízű cukorpótló található

 

A cukor igazi energiabomba, legalábbis táplálkozáspszichológiai szempontból. Hiányoznak viszont belőle a vitaminok, az ásványi anyagok, a másodlagos növényi hatóanyagok és más hasonló egészséges tápanyagok. Ez az oka annak, hogy a cukorban rejlő energiát (4 kcla/ gramm) üres kalóriáknak nevezik. Az édesítőszerek ezzel szemben kalóriamentesen viszik be a szervezetbe az édes ízt, és ezért számos betegségnél hasznosnak bizonyulnak. Ilyen állapotok a cukorbaj, a túlsúly, a szőlőcukor-intolerancia, különféle fehérjehiányból adódó betegségek, valamint bizonyos szénhidrátanyagcsere- zavarok. Ha összeszámoljuk azokat, akiknek a javára válhat az édesítőanyagok használata, akkor a fejlett ipari országok lakóinak több mint a fele közéjük kerülne.

 

Mi teheti veszélyessé a cukrot?

Amikor cukrot eszünk, az az emésztési folyamat során szőlőcukorra (glükóz) és gyümölcscukorra (fruktóz) hasad. Amint a glükóz a vérbe jut, a hasnyálmirigy inzulint választ ki, amely újra csökkenti a vércukorszintet. Méghozzá egy meghatározott szintre: körülbelül 80-120 mg glukóz/100 ml vér szintre. Ha több cukor bomlik le, cukorhiány alakulhat ki. Ennek megakadályozására szolgál egy másik hormon, a glukagon. Egészséges embereknél ez a hormon időben lefékezi a cukorbontó inzulin tevékenységét.

 

A cukorbajosoknál ezzel szemben nem, vagy csak túl kevés inzulin képződik, vagy a sejtek nem veszik fel a vérben keringő glükózt, mert nem érzékenyek rá. Ilyen esetekben a vércukorszint magas marad, és cukorbetegség áll fenn. Ez lehet 1-es típusú (genetikailag meghatározott) vagy 2-es típusú. Ez utóbbi teszi ki a cukorbetegesetek 90 százalékát, és eredetileg időskori diabétesznek nevezték, mert főként idősebb korban lépett fel. Manapság azonban már fiatalabbakat, sőt gyerekeket is érinthet.

 

Elsősorban a cukorbetegeknek fontos, hogy a cukrot édesítőszerrel
helyettesítsék

 

A diabétesz alattomos betegség, ha nem kezelik célzottan, idővel veseelégtelenséghez és látászavarokhoz, akár megvakuláshoz is vezet. Ezen kívül szövődményeként fájdalmas idegi károsodások, illetve szívinfarktus is kialakulhat.

 

 

Megoldást jelentenek-e az édesítőszerek?

Az édesítőszerek mesterséges vagy természetes cukorpótló anyagok, amelyeknek az édes íze elképzelhetetlenül intenzív lehet, akár 3000-szer erősebb a cukorénál. Ezért csak igen kis mennyiségben alkalmazhatók az élelmiszerekben. Az édesítők nem hatnak a vércukorszintre és nem okoznak fogszuvasodást.

 

A mesterséges édesítőktől azonban sokan óvnak. Valamennyi, a biztonságosságukat bizonyító vizsgálatot az előállító finanszírozta, olvashatjuk. Bár egy-egy új édesítőszer engedélyezését széles körű vizsgálatok előzik meg, az egyes országok gyakorlata eltérő lehet. A ciklamát nevű mesterséges édesítőszert például Európában engedélyezik, az Egyesült Államokban nem. Az aszpartám 2005 júliusában került az újságok címlapjára, amikor egy olasz onkológiai és környezetkutatási intézet közölte annak a patkányokkal végzett kísérletnek a végeredményét, amely közvetlen összefüggést mutatott ki az aszpartám szedése és a rák kialakulása között. A dózistól függő mennyiség nagyon közel esett ahhoz, amenynyit az emberek fogyasztanak.

 

Ezt 2007-ben újabb vizsgálat követte, amely egyértelműen bizonyította, hogy a dózistól függően megnő a rosszindulatú daganatok előfordulása. Az ipar azonban ezt nem találta kielégítőnek és további vizsgálatokat követelt.

 

Egy doboz kólában 13 darab kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor található. De ugyanennyi van egy doboz gyümölcsjoghurtban vagy hat kanál ketchupban

 

A különféle hatóságok időről időre kijelentik, hogy a mesterséges édesítők nem károsítják az egészséget. A bizalmatlanság azonban megmarad, és a fogyasztóvédelmi szervezetek azt szokták ajánlani, hogy legalább a csecsemőknek és a gyerekeknek ne adjunk belőlük. Egyáltalán, a gyerekeket nem kellene hozzászoktatni az édes ízhez.

 

 

Vigyázzunk a „cukormentes“ megjelöléssel!

Műszaki vagy ízlésbeli okok miatt számos iparilag előállított élelmiszer tartalmaz cukrot. Ha azt látjuk egy terméken, hogy „cukormentes”, azonnal fogjunk gyanút, ez ugyanis csak azt jelenti, hogy nincs benne szacharóz. Ugyanakkor lehet benne szőlőcukor, gyümölcscukor, glükózszirup, invertcukor, maltodextrin, malátakivonat, malátaszirup, malátacukor (maltóz) és tejcukor, illetve méz.

 

 

Mi a baj a fruktózzal?

Az anyagcsere számára a fruktóz (azaz gyümölcscukor) nem igényel inzulint. Ezért korábban abból indultak ki, hogy alkalmas édesítőszer diabéteszesek számára. Ma már tudjuk, hogy egy része a májban és a vesében glükózzá alakul át, aminek a feldolgozásához ugyanúgy inzulinra van szükség. Ez az egyszerű cukor tehát semmivel nem egészségesebb, mivel a kalóriatartalma megegyezik a glükózéval, miközben hiányoznak belőle egyéb fontos tápanyagok. Ezenkívül a fruktóz egyértelműen kedvezőtlen hatást gyakorol a vérzsírokra és elősegíti a máj elzsírosodását. Nem véletlenül tiltották be a német törvényalkotók az idén azt a feliratot az élelmiszereken, hogy „cukorbetegek is fogyaszthatják”.

 

Létezik azonban egy sor olyan természetes édesítőanyag, amely egészségesnek tekinthető. Sajnos a rájuk vonatkozó EU-s engedélyezés általában hiányzik.

 

 

Stevia: a végtelen történet

A stevia természetes édesítő anyag, amelyet a Stevia rebaudiana Bertoni nevű növényből nyernek. Európában általában nem engedélyezik hivatalosan, miközben Japánban forradalmasította a cukorpiacot. Az Egyesült Államokban is kapható, Franciaországban pedig már két éve megtalálható a boltokban.

 

A természetes anyag engedélyezését azzal utasítják el, hogy esetleg károsíthatja az egészséget. Időközben azonban olyan bizonyítékok születtek, amelyek ennek az ellenkezőjét támasztják alá. A szakértők abból indulnak ki, hogy az Európai Bizottság 2011 végén az egész unióban engedélyezi majd a steviát.

 

A stevia por, cseppek vagy tabletták formájában kapható. Hamarosan várható élelmiszerként való engedélyezése is

 

Aki addig nem tud várni, az már most is hozzájuthat, akár az interneten, akár a bioboltokban. Mivel hivatalosan nem engedélyezett, ezért előfordulhat, hogy a kozmetikai részlegben találunk rá mint fürdő-adalékanyag, színezék vagy más egyéb álnév alatt.

 

További, nem engedélyezett természetes édesítők

A steviához hasonló helyzetben van számos más természetes édesítőanyag is, például a brazzein. Egy olyan fehérjéről van szó, amely a Pentadiplandra brazzeana nevű nyugat-afrikai liánban fordul elő. Alig tartalmaz kalóriát, és probléma nélkül hevíthető. A nyugat- afrikai bennszülöttek már régóta használják édesítésre. Nálunk sajnos nem kapható.

 

Az aztékok édes növényének, a Lippia dulcisnak édes illóolaját hernandulcinnak hívják. Egészségkárosító hatása nincs, ezért ilyen jellegű ellenőrző vizsgálatokat sem igényel. A növényt Németországban 1943 óta termesztik, és már akkor kapható volt kereskedelmi forgalomban, az EU azonban nem engedélyezte. A növény az interneten kapható.

 

Számos ehhez hasonló édes anyag létezik még. 2002 közepéig több mint 25 különböző növényfajban több mint 100 növényi édes vegyületet izoláltak, ezekkel minden probléma nélkül el lehetne látni természetes, kárt nem okozó édesítőszerekkel az embereket.

 

 

Egy engedélyezett édesítőszer: thaumatin (E 957)

A nyugat-afrikai esőerdőkben élő bennszülöttek ndebionnak nevezik azt a cserjeszerű növényt, amelynek a magokat tartalmazó hüvelyeiben a cukornál 2-3000-szerte édesebb természetes anyag rejtőzik. Hevítés közben valamennyit veszít intenzitásából.

 

Ha a vércukorszint tartósan magas, általában inzulinhiány áll fenn. 1-es típusú  diabétesz esetén minden étkezéshez injekció társul

 

A thaumatin 1996 óta számít engedélyezett édesítőszernek az EU-ban. Többek között az interneten rendelhető meg. Az ára elég magas, de ha meggondoljuk, milyen rendkívül édes, sokkal gazdaságosabb a normál cukornál. Az anyagot ma már megtalálhatjuk édességekben, diétás termékekben és táplálékkiegészítőkben, italokban, vitaminokban és cukorbetegeknek készült termékekben, ezen kívül rágógumikban és állateledelekben. Mivel az egészséget egyáltalán nem károsítja, tetszés szerinti menynyiségben  fogyasztható. Egy ideje ez az anyag megtalálható a natreen nevű ismert édesítőszerben is.

 

A cukor édes, szeretjük, és fontos ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Túl sok belőle azonban egészségtelen. Alternatívát jelentenek a természetes édesítőanyagok. A steviát remélhetőleg hamarosan engedélyezik, a thaumatin pedig korlátozás nélkül kapható.

 

Ez a két anyag azonban nem teljesen semleges ízű, nagyobb adagban leginkább a medvecukorra emlékeztetnek. Van, aki ezt szereti, mások nem. Sok fogyasztó azonban arról számol be, hogy a stevia utóíze az elmúlt években szinte teljesen eltűnt, és ma már kellemes és természetes ízű. Emiatt a thaumatint gyakran kombinálják más édesítőkkel, és így semlegesebb lesz az íze.

- nori -
XVIII. évfolyam 1. szám

Címkék: cukorpótlók, édesítőszerek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.