Natúrkonyha

Édesburgonya az étlapon


Az édesburgonya kellemes aromája jól illeszkedik a zsályához, rozmaringhoz, kakukkfűhöz, de a curryhez, a fokhagymához és a csilihez is

 

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) ugyan igen hasonló a burgonyához, és ugyanúgy süthető, főzhető, még sincs rokonságban vele, hanem a szulákfélék családjába tartozik. Tényleges rokonai a hajnalka (futónövény) és a sövényszulák, amelyeket nálunk szép virágai miatt telepítenek. Kolumbusz Kristóf az édes burgonyát, más nevén batátát az Újvilágból hozta át Európába. Csak meleg égövi területeken termesztik, és nem tudta felülmúlni a burgonya népszerűségét. A mai napig többé- kevésbé titkos főzési tipp maradt.

 

A gumónak édeskés-lisztes íze van, ami magas cukortartalmának köszönhető. Ez némileg kalóridúsabbá teszi (108 kcal/100 g) a burgonyánál (70 kcal). A vörös húsú fajták értékes vitamintárolók, mert húsuk igen sok béta-karotint tartalmaz, amely védi a szervezetet a szabad gyököktől. A művelés alá vont területeken, országokban a zöld föld feletti részeket a spenóthoz hasonlóan készítik el. Nálunk csak a növény raktározó gyökerei kaphatók. 2 kg-os súlyt is elérhetnek, formájukat tekintve a golyótól a hosszúkás orsóformáig változatosak.

 

Kapható a világosbarna héjú és fehéres gyümölcshúsú, illetve a kívülről bíborvörös és belül lazacszínű. Minél sötétebb a gyümölcshús, annál puhább és szaftosabb.

 

Az édesburgonyát sokféle módon ízletesen el lehet készíteni, és minden fogásban tudja pótolni a burgonyát. Többnyire megmossák a gumókat, s héjában kb. 15-20 percig főzik.

 

Nagyon ízletes lesz, ha villával többször beszúrjuk, olajjal bekenjük, fóliába betekerjük, majd kemencében forró hamuban vagy grillen kb. 30 percig sütjük. Ezután felvágjuk és kikanalazzuk a belsejét, sózzuk, esetleg még vajjal betakarjuk.

 

Kiváló köret a batáta, ha pürésítjük, tejszínnel és fűszerekkel ízesítve, és egy felfújtformában még egyszer megsüthetjük. Egyébként nyersen is ehető, például reszelve salátában. 

 

Receptek:

Batátafelfújt

Hozzávalók 4 személy részére: 10 dkg póréhagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg karfiol, 40 dkg édesburgonya, 40 dkg nem szétfövő burgonya, 5 dkg ghí, kb. 3 dkg gyömbér, olívaolaj, tengeri só, bors (frissen őrölve), szerecsendió, tökmag ízlés szerint.

 

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, a póréhagymát vékony karikára vágjuk, a sárgarépát meghámozzuk és a karfiollal együtt durvára reszeljük. Egy széles serpenyőben kevéske olívaolajat felforrósítunk, és a póréhagymát, sárgarépát és karfiolt abban 5 percig közepes hőfokon pároljuk. A gyömbért közékeverjük, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A főzőfolyadékot hagyjuk elpárologni. Az édesburgonyát és a burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy mély tepsit (felfújtakhoz) bevajazunk, az alját az édesburgonya- és burgonyaszeletekkel felváltva beterítjük. Sóval és borssal megszórjuk. Erre rátesszük a zöldségtölteléket. Újra befűszerezzük, és ghídarabkákkal és tökmaggal beterítjük. A sütőben 180 fokon, hőlégfúvásos programon, a középső sínen kb. 50 percig sütjük. A felfújtnak ekkor a tetején aranybarnának kell lennie.

 

Ennél a felfújtnál a zöldség saját levében párolódik, és a teteje ropogós lesz

 

Variánsok: A 20 dkg karfiol helyett laskagombát használunk, melyet keskeny csíkokra vágunk.

 

Batáta-kókuszkrémleves

Hozzávalók 4 személy részére: Kb. 70 dkg édesburgonya, 1 doboz kókusztej (400 ml), pirospaprika őrölve, tengeri só, bors frissen őrölve.

 

Elkészítése: Az édesburgonyát meghámozzuk és darabokra vágjuk. Egy nagy fazékba beletesszük és vizet adunk hozzá, míg az a darabokat elfedi. Beleöntjük a kókusztejet és két csipet sót adunk hozzá. Kb. 20 perc alatt hagyjuk jól átfőni, míg a burgonya megpuhul, alkalmanként átkeverjük. Ezután levesszük a tűzhelyről és a keverőkanállal pürésítjük. Fekete borssal és pirospaprikával ízlés szerint fűszerezzük. Esetleg vizet adunk hozzá, hogy elérjük a kívánt állagot.

 

Batátapüré sárgarépával

Hozzávalók 4 személy részére: 2db édesburgonya, 3 db nagy sárgarépa, 1 db vöröshagyma, 5 dkg vaj vagy ghí, 1 teáskanál currypor, fél citrom leve, 2 evőkanál tejföl, tengeri só.

 

A batátapüré gyorsan elkészül és igen ízletes

 

Elkészítése: Az édesburgonyákat, sárgarépát és hagymát meghámozzuk, egyforma nagy kockára vágjuk, és egy fazékban kevés sós vízben főzni kezdjük. Lefedve kb. 20 percig puhára főzzük. A vajat egy kis fazékban felforrósítjuk. A curryt abban keverés közben röviden megfonnyasztjuk és a citromlével feleresztjük. A főtt zöldséget leöntjük és hozzáadjuk a vajhoz, a tejfölt közékeverjük, kézi habverővel pürésítjük, míg finom homogén pürét kapunk.

 

Extra recept márciusra:

Kis spenótfelfújt gombával

Hozzávalók 4 személy részére (előétel): 50 dkg spenótlevél, 1-1 mogyoróhagyma és fokhagymagerezd, 5 teáskanál vaj, 5 tojás, tengeri só, bors frissen őrölve, szerecsendió, 25 dkg paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, másfél evőkanálnyi paradicsomvelő, 30 dkg fűszeres gomba vagy csiperkegomba, 4 dkg vaj, 4 evőkanál petrezselyemlevél apróra vágva.

 

Elkészítése: A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, egy fazékban kevés vízzel egyszer felfőzzük és hagyjuk összeesni. Ezután leöntjük, jól kinyomjuk és kicsire vágjuk. A mogyoróhagymát és a fokhagymát egészen apróra kockázzuk, 4 teáskanálnyi vajban puhára pároljuk, de nem hagyjuk megbarnulni. A spenótot közékeverjük. A tojásokat sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, a spenóttal összekeverjük. Négy kis tűzálló sütőformát vagy csészét a maradék vajjal kikenünk. A masszát beletöltjük, és 180 fokon a sütőben 45-50 percig sütjük.

 

A paradicsomot meghámozzuk, magtalanítjuk és felkockázzuk. Olívaolajban 3 percig főni hagyjuk. Paradicsomvelővel, sóval, borssal ízesítjük. A gombát megtisztítjuk és kis darabokra vágjuk, forró vajban kb. 10 percig főzzük. Sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük. A felfújtakat sütés után kiborítjuk, gombával és paradicsommal tálaljuk.

Borsik Miklósné
XVI. évfolyam 3. szám

Címkék: burgonya, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.