Natúrkonyha

Elment a gyógynövények szakértője

Makai Anna (1946–2009)

Életcélja volt, hogy a gyógynövények segítségével, hatásaikról szóló írásaival minél több elkeseredett betegnek segítsen visszaadni az egészségét. Rajta nem tudott segíteni senki. Életének 63. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Makai Anna gyógynövényszakértő, a Természetgyógyász Magazin állandó munkatársa.


Áll a szüleim kertjében egy gyönyörű levendulabokor. Nyaranta elborítják az illatos lila virágok. Makai Annától kaptam ajándékba még cserepes növényként, mert egyszer valahol megírtam, mennyire szeretem a levendulát. Ez a kedves gesztusa lényének két meghatározó vonását is elárulta: azt, mennyire szerette és ismerte a virágokat, és milyen őszinte szeretettel és segítőkészséggel fordult az emberek felé. 

Mint ritka interjúi egyikében elárulta, a gyógyfüvek iránti szeretetét gyermekkorából hozta magával. Erdélyi származású nagymamájától tanulta meg az ősi népi gyógymódokat, hogy mire jó a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, milyen betegséget gyógyít három kedvence, a körömvirág, az orbáncfű és a bíbor kasvirág. Bár saját kertjében is mindig illatos és jótékony hatású virágok vették körül, igazán akkor fordult feléjük a figyelme, amikor első férje halála után ezek segítségével épült fel a bánatából. Ekkortól kezdve vált előbb a családtagok, az ismerősök, majd a Természetgyógyász Magazin munkatársaként az olvasók „háziorvosává“, aki hamarosan hivatalos elismerést is szerzett tudásáról. A lap tagjaként gazdag tapasztalatai alapján megjelenő cikkeivel mutatta be az érdeklődőknek a gyógynövények jellemvonásait, gyógyhatásait, házi termesztési és alkalmazási módjait. Füveskertjében mintegy 200-féle gyógynövényt telepített, gondozott, népszerűsített, felhívta a figyelmet olyan hazai növényekre és azok gyógyhatásaira, amelyek állományai ritkulnak és sérülnek.

Most tél van, szüleim kertjében az azóta bokrosra nőtt levendula kopáran áll. De nyáron újra kivirágzik, és engem mindig Makai Annára emlékeztet majd. Olvasóinak és a szerkesztőség munkatársainak segítőkészsége, hivatástudata, gyakorlati szaktanácsai hiányozni fognak. 

 

Mörk Leonóra
XVI. évfolyam 1. szám

Címkék: Makai Anna, Természetgyógyász Magazin

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.