Natúrkonyha

Érzékszerveink

Natúrkonyha a kínai öt fázis elmélet tükrében 11. rész

A FA ELEM-hez tartozó érzékszerv a szem, melynek egészségi állapota a máj és epe energiáinak és működésének harmóniájához, illetve diszharmóniájához kapcsolódik. Úgy is tudunk vigyázni szemünk világára, ha nem iszunk alkoholt, nem fogyasztunk kávét, fekete teát, táplálkozásunkban kis mértékben szerepel zsiradék és finomított szénhidrát, viszont annál több C-vitaminban gazdag élelmiszer, leveles zöldség, cékla, sárgarépa, gyümölcsök, citrusfélék kerülnek étlapunkra.


 

Sárgarépa-saláta tormával

Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 2 evőkanál almaecetes torma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, 2-3 ág petrezselyemzöld, 1 salátalevél, só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A megmosott, megtisztított sárgarépát lereszeljük. Az ecetes tormát az olajjal, átszűrt citromlével, kevés sóval összekeverjük, s ráöntjük a sárgarépára. Salátalevéllel, petrezselyemzölddel, citromkarikával és sárgarépával díszítjük.

 

Vajas articsóka

Hozzávalók: 3 articsóka, 2 kanál tönkölyliszt, 2 tojássárgája, kevés vaj, víz, kevés citrom, pici só, bors, mustár.

 

Elkészítése: Puhára főzzük a jól megtisztított, megmosott articsókákat és mártást keverünk hozzá. Kb. 3 dkg vajon aranysárgára pirítjuk. Ezt vízzel feleresztjük, teszünk bele néhány csepp citromot, majd ízesítjük kevés borssal, mustárral. Két tojássárgáját habarunk bele.

 

 

Búzacsírás golyók

Hozzávalók: 10 dkg búzacsíra, 20 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg darált dió, 1 evőkanál méz.

 

Elkészítése: A hozzávalókat a leírt sorrendben összedolgozzuk, a sárgabaracklekvárt összekeverjük a búzacsírával, majd hozzáadjuk a mézet és a darált diót. Vizes kézzel gombócokat formálunk, a darált dióban megforgatjuk, s 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Ebből az anyagból kb. 20 golyó formálható, amely 10 percet vesz igénybe.

 

A TŰZ ELEM-hez tartozó érzékszerv a nyelv. Így a nyelvvel kapcsolatos problémák akár közvetve vagy közvetlenül kapcsolatba hozhatók a szív és a vékonybél egyensúlytalanságaival, betegségeivel. A nyelv égő érzése pl. utalhat a vékonybél felszívódási zavaraiból adódó vashiányra, vitaminhiányos állapotaira. A különböző színű és struktúrájú lepedékeknek a nyelven a kínai gyógyászat nagy jelentőséget tulajdonít. Ezek tisztítását hatékonyan elvégezhetjük úgy, hogy reggel éhgyomorra egy lefelé fordított kiskanállal lekaparjuk a lepedéket a nyelvünkről, s egy evőkanálnyi olívaolajjal ún. olajrágást, olajöblögetést végzünk legalább negyed óráig. Ezt a fehérlávaszerű folyadékot kiköpjük, s utána alaposan fogat mosunk meleg vízzel. Nemcsak nyelvünk, de szájüregünk is megszabadul a kórokozóktól.

 

Citrussaláta

Hozzávalók: 50 dkg - lehetőleg friss - ananász, 2 grépfrút, 3 narancs, 3 citrom, 4 evőkanál méz.

Elkészítése: A kockára vágott ananászt tálba rakjuk. 2 narancsot és 1 citromot a grépfrútokkal együtt úgy hámozunk meg, hogy belső fehér héjuk se maradjon rajtuk. Ezután a gyümölcsöket kifilézzük, vagyis a gerezdeket borító hártya mentén bevágjuk és húsukat kiemeljük, majd az ananászhoz keverjük. A maradék 1 narancs és 2 citrom levét ráfacsarjuk (picit a héjukból is belereszelhetünk) és a mézzel ízesítjük.

 

Rizses sárgarépafelfújt

Hozzávalók: 1 pohárnyi (1,5 dl) barna rizs, pici só, 2 tojás, 5 dl tej, 80 dkg sárgarépa, őrölt fehér bors, csipetnyi reszelt szerecsendió, a tál kikenéséhez 2 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

 

Elkészítése: A megtisztított, átválogatott rizst 6-7 dl vízben kis lángon lefedve puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk. Az egész tojást a tejjel simára keverjük, a rizsre öntjük, és a megtisztított, megreszelt répát is hozzáadjuk. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezve, vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba (kb. 20x30 cm) öntjük, és előmelegített sütőben a közepesnél kisebb hőfokon (170), légkeveréses sütőben 155 fokon kb. másfél óráig sütjük. Bors helyett vaníliával, mézzel, fahéjjal, gyömbérrel ízesíthetjük, esetleg mazsolát keverhetünk bele, s így édességként tálaljuk.

 

A FÖLD ELEM-hez tartozó érzékszerv a száj. Ennek betegségei, állapota összefüggnek a lép-gyomor-hasnyálmirigy energetikai státusával. A fogínygyulladás, fogbetegség, szájszag okai között szerepelhet a tüdő, illetve a gyomor betegsége. A nyers zöldségek és az alma védik a fogínyt, a gyömbér, fahéj, mustár és torma az orr melléküreget. A sárgarépa, brokkoli és paraj, valamint a rák, kagyló, kemény héjú gyümölcsök jó hatásúak. Nem tesz jót azonban a fokhagyma, vöröshagyma. A száj fekélyei (afták) ugyancsak jelezhetnek immungyengeséget, vashiányt, esetleg ételallergiát, Crohn-betegséget. A köles és a zabpehely kifejezetten gyógyító támogatók.

 

Almás zabpehely

Hozzávalók: 1 alma, 1 csésze joghurt, 2 evőkanál darált dió vagy mandula, 4 evőkanál zabpehely, 1 evőkanál méz, csipetnyi fahéj, csipetnyi vaníliás cukor. Elkészítése: A megtisztított, megmosott alma magházát eltávolítjuk, az almát apró kockákra vágjuk és összekeverjük a fahéjjal, zabpehellyel, joghurttal. Vaníliás cukorral és kb. 1 kanál mézzel ízesítjük. Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk darált dióval vagy mandulával.

Borsik Miklósné
XI. évfolyam 11. szám

Címkék: érzékszervek, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.