Natúrkonyha

Érzékszerveink 12. rész

Natúrkonyha a kínai öt fázis elmélet tükrében


A FÉM elemhez tartozik légzőrendszerünk érzékszerve, az orr. A tüdő-vastagbél meridiánpár diszharmonikus állapotaihoz kapcsolódhat az orral összefüggő probléma. Rüdiger Dahlke és Thorwald Dethlefsen mentális megközelítése szerint az orr pszichés fogalmi megfelelői a hatalom, büszkeség, szexualitás. Ezekben a témakörökben érdemes rendet teremteni, harmóniát létrehozni.

 

Mivel a légzés is a külvilággal köt össze minket, amit orrunkkal beszívunk és kilélegzünk, az a kapást és az adást szimbolizálja, a befogadást, az elfogadást, valamint a kiadást és az elengedést. Ha a felvevőképesség rosszul fejlett, akkor kevés lesz az energia, szervezetünkben hiány keletkezik. Az őszi időszakra jellemző, gyakran előforduló felső légúti hurutok és nátha, orrdugulás tükrözi a megrekedt állapotokat. Ha ezt szeretnénk feloldani, az erős ízhatásokat érdemes előtérbe helyezni táplálkozásunkban, mivel ezeknek mozgató, eloszlató hatása van. Az erős íz erősíti az immunrendszert, s csaknem minden erős fűszernövénynek melegítő, felforrósító hatása van. A fahéj, kardamom, gyömbér, szegfűszeg és bors, torma, fokhagyma, fehér mustármag használatával megelőzhetjük a hűléses megbetegedéseket. A forrósító hatás mellett ezek az erős ízek szétoszlatják a hideget a szervezetben, kitágítják a bőr pórusait. Ez nemcsak a salakanyagok kiürülését (izzadás) mozdítja elő, hanem felpezsdíti a vérkeringést és a szív munkáját.

 

Receptek:

Rizskrémleves

Hozzávalók: 20 dkg barna rizs, 2 dkg vaj, 2 liter víz, 2 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 3 db sárgarépa vékony karikákra vágva, kevés olaj, bors, só ízlés szerint

 

Elkészítése: A hagymát vékony szeletekre vágjuk, és kevés olajon aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott sárgarépát. Rövid ideig pároljuk, majd felengedjük vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, lassú tűzön puhára főzzük, a sűrűjét áttörjük. A lébe visszatesszük a pürét, majd beletesszük a tejet és a vajat.

 

Gyömbéres szójacsíra

Hozzávalók: fél kg szójababcsíra (friss zöld), 1 evőkanál friss gyömbérgyökér, 2-3 evőkanál olaj.

 

Elkészítése: A megtisztított hagymát vékony szeletekre vágjuk és megpirítjuk az olajban. Ezután hozzáadjuk a gyömbért és a szójacsírát. Pár percig erős tűzön pároljuk.

 

Zabpehelyleves

Hozzávalók: 4 evőkanál zabpehely, 3 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma apróra vágva, 2 evőkanál vegetáriánus fűszersó, 1,5 l zubogó forró víz, szójaszósz ízlés szerint, tálaláshoz egy nagy csokor metélőhagyma apróra vágva, 1 dl tejszín, reszelt sajt ízlés szerint.

 

Elkészítése: A zabpelyhet megpirítjuk az olajban, és az apróra vágott vöröshagymát is hozzáadjuk. Ha szalmasárgára pirult, fűszersót teszünk bele, és felengedjük kb. 1,4 l (forrásban levő!) vízzel. Ezután negyed óráig forraljuk, közben néhányszor kevergetjük a levest, és szójaszósszal, esetleg pici tengeri sóval ízesítjük. Tálaláshoz metélőhagymával vagy póréhagymával (apróra vágva) meghintjük. Levesszük a tűzről és beleöntünk 1 dl tejszínt. A leves közepébe reszelt sajtot szórunk.

 

A VÍZ elemhez tartozó érzékszerv a fül. A hallás érzékszervének állapota a hólyag-vese egyensúlyi helyzetének van alárendelve. Előfordul, hogy valakinél nem jelentkeznek tüneti problémák a vesénél, ugyanakkor folyamatosan kell foglalkoznia fülproblémái megoldásával. A szervezet kompenzációra törekszik, s ahol genetikailag gyengébb a rendszer, illetve a szerv, az vállalja át az egyensúlytalanságot.

 

 

A fülproblémák hátterében is az összéleterő, a biztonságérzés, stabilitás, tartás hiánya húzódik meg. Felmerül ugyanakkor az engedelmesség kérdése: Mit nem akarunk meghallani? Kire vagy mire nem vagyunk képesek odafigyelni? Nem engedelmeskedünk a természet törvényeinek? Nem pihenünk eleget?

 

Ha begyullad fülünk, melegített sóval kúráljuk. A tiszta sónak és a fehérjével fogyasztott sónak melegítő, forrósító tulajdonságai vannak. Felpezsdítik a gyomor és a vesék tüzét. A só vízzel keverve vizes tulajdonságokat mutat, serkentőleg hat lépünkre és vízháztartásunkra. A só lúgossá teszi a vért, a test és a szövetek nedveit. Oldja a besűrűsödött nyákot és újra szabad áramlást biztosít a nedveknek. A só bevitele ugyanakkor mértéktartást is igényel a magas vérnyomás, túlzott epeműködés, alvászavar elkerülése érdekében. A csicseriborsó, bab, lencse, szójafélék, algák, füstölt tofu, füstölt halak, kagylófélék, tengeri halak széles választéka, szójaszósz, shoyu, tamari, miszó támogatólag hatnak fülünk és kiválasztórendszerünk, nyirokutaink állapotára.

 

Receptek:

Zöldséges pohánka

Hozzávalók: 20 dkg hajdina (bioboltban kapható), 2 evőkanál olívaolaj vagy kukoricaolaj, só, bors, paprika, majoránna ízlés szerint, petrezselyem vagy snidling (metélőhagyma) a díszítéshez. Zöldségek: Párolt jégcsapretek, vagy sárgarépával, fehér répával főzött vörös lencse. Szójababpörkölt tálalható együtt a hajdinakásával.

 

Elkészítése: A megtisztított, megmosott és leforrázott hajdinát megpirítjuk az olajon, s kb. 7 dl vizet öntünk rá, majd megsózzuk. Időnként megkeverjük, gyenge tűzön kb. negyed órát fedő alatt pároljuk. Közben kevergessük, míg a víz teljesen elfogy róla. A paprikát, borsot, majoránnát beletesszük. Ezután a tüzet elzárjuk, s lefedve állni hagyjuk. Petrezselyemmel díszítjük.

 

Füstölt sajtos padlizsán

Hozzávalók: 2 db közepes méretű padlizsán, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg ementáli vagy eidami sajt, 2 dl kefir vagy sovány tejföl, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 4 db paradicsom, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: Fa- vagy műanyag késsel karikára vágjuk a héjas, előzetesen alaposan megmosott padlizsánokat. Ezeket a szeleteket olajon átsütjük. Egyik felét tűzálló tálban szétterítjük, megsózzuk, s beborítjuk meghámozott paradicsomkarikákkal, s borsot szórunk rá. Erre ráfektetjük a vékonyra szeletelt sajt felét, majd rátesszük a maradék kisütött padlizsánt, s ezt megsózva paradicsommal folytatjuk a rétegzést. Tetejét karikára vágott vöröshagymával megszórjuk, besózzuk, beborsozzuk. A tojást a tejföllel, tört fokhagymával homogénre keverjük, és leöntjük vele az egészet. A maradék sajtot reszelten rászórjuk. Kb. 20-30 percig forró sütőben sütjük, majd salátával tálaljuk.

Borsik Miklósné
XI. évfolyam 12. szám

Címkék: érzékszerv, recept

Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.