Natúrkonyha

Fa elem 6. rész

Natúrkonyha a kínai öt fázis elmélet tükrében 6. rész


 

 

A máj és epe princípiuma

Ha mind az öt elemet egyensúlyban megéljük, s megértjük a mögöttük működő elveket, akkor testi szinten nem szabad megjelennie szervi problémáknak. Érdemes ezért igazodnunk jelen esetben a FA elem sajátosságaihoz, lehetőségeihez. Életünk tavaszán, gyermekkorban dől el, hogy a magból erős fa vagy fejletlen növény nevelődik. Az egészséges fa az aktivitás, mozgás, önmegvalósítás, oldottság, növekedési, fejlődési hajlam képviselője, a kiegyensúlyozatlan FA elem zaklatottságot, frusztrációkat, nem ritkán agresszivitást hordoz. Szép magyar mondások is utalnak erre: elönti az epe; olyan keserű, mint az epe; oly szelíd, hogy epéje sem keserű; epéje sincs, mint a galambnak. A mérges, haragos természetű emberre mondták régen: nagy mája van.

 

A túl sok harag és az agresszió hőséget teremt, és ha ez blokkolódik, elakad az életenergia áramlása. A jó májműködés azokra az emberekre jellemző, akiknek vannak elképzeléseik, szellemük vezetésével haladnak előre. A kiegészítő szerv, az epehólyag felelős a napi feladatok megoldásáért. Ha ez gyenge, elsősorban a határozatlanság, döntésképtelenség jellemzi az illető személyiségét, s gondot okoz neki a problémamegoldás.

 

A FA energia kibillentségének nem csak túlműködés, ha nem alulműködés is lehet az oka. Ilyenkor a máj energiája stagnál, s jellemző rá az elnyomott agresszió. Az agresszió valójában jelen van, de megrekedt valahol az energiavezetékek mentén és nem képes az áramlásra. A megrekedt agresszió, amely nem képes kifejeződni, az illető ellen irányul, destruktívvá válik, autoimmun-betegségek vagy rákbetegség alakulhatnak ki. Vannak azonban olyan önsegítő csoportok (személyiségfejlesztés stb.), ahol a megrekedt agressziót felszínre hozzák, s azt megéletik az illetővel.

 

A kínai tanítás szerint a máj az izmokra és vágyakra is hatással van. Akár túl- vagy alulműködés áll fenn, igen jótékony hatású az intenzív ritmusos mozgás (tánc). John Diamond amerikai orvospszichiáter szerint a boldogság mint érzés fontos szerepet játszik a máj energetikájában. Ha valaki saját boldogtalanságáért mást vagy másokat okol, csak nem minden esetben gyengék a máj energiái. A melankólia szó fekete epéjűt jelent, s az ilyen típusú boldogtalan emberek szokták sötéten látni a világot. Ha késői kalóriadús vacsorákkal terheljük májunkat, az rémálmok formájában elönt bennünket képekkel.

 

Érzékszerveink közül a szem tartozik a FA elemhez. Nemcsak a külső látás, hanem a belső látás, a tisztánlátás is a májjal van kapcsolatban. Májunk és epénk feladata, hogy testünkben a csit mozgassa. Ezért karbantartásukra, egyensúlyuk megőrzéséhez naponta kerüljenek tányérunkra friss, gyorsan növő, zöld színű zöldségek és fűszernövények, csíráztatott magvak, rügyek, savanyú gyümölcsök, poharunkba pedig méregtelenítő, tisztító, frissítő hatású zöldséglevek. A savanyú íz ösztönzőleg hat a májműködésre (rövid távon!). Akinek túlműködik a mája, nem tudja megenni, nem kívánja a savanyú ételeket. A búza, tönköly, aszalt tönköly kiegyenlítő hatású.

 

Receptek:

Rebarbaraleves

Hozzávalók: 50 dkg rebarbaralevélnyél, 1 liter zöldségleves, 2 dl zsírszegény tejföl vagy kefir, 2 db tojássárgája, só, méz ízlés szerint.

 

Elkészítése: A rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk, majd megfőzzük a zöldséglevesben. Ezután belekeverjük a tejfölt, tojássárgáját. Ízlés szerint sózzuk, édesítjük, és mindjárt tálaljuk.

 

Áfonyasaláta

Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 5 evőkanál virágméz, szűk fél dl édes vörösbor, 2 dl tejszín kemény habbá verve, kevés citromhéj.

 

Elkészítése: A megmosott áfonya szemeket annyi vízzel öntjük le, hogy az ellepje a gyümölcsöt. Beletesszük a citromhéjat, s ezzel együtt puhára főzzük. Levét félig elpárologtatjuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a mézet és a bort, jól elkeverjük, hűtőbe tesszük. Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.

 

Répás kínai kel tönkölybúzával

Hozzávalók: 4 db közepes sárgarépa felszeletelve, 1 nagyobb kínai kel feldarabolva, 1 nagy zsenge fehér jégcsapretek felszeletelve, kevés shoyuval (szójaszósz) ízesített víz.

 

Elkészítése: Öntsük a zöldségekre a vizet és lassú tűzön fedő alatt kis tűzön főzzük.

 

 

Articsókaszív-saláta

Hozzávalók: 4 db articsóka szív, 5 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál almaecet, 1 kiskanál méz, 1 kávéskanál mustár, 1 mokkáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál reszelt fokhagyma, 1 csokor apróra vágott snidling, só ízlés szerint.

 

Elkészítése: Az ecetet összekeverjük az ízesítőkkel, s apránként csurgatjuk bele az olajat, hogy kocsonyás legyen. Eközben hagyjuk főni sós vízben az articsókaszíveket. Ha puha lett, leszűrjük, felszeleteljük és kihűtjük őket. Leöntjük a mártással és pár óráig hűvös helyen érleljük.

 

Tönkölybúzakása

Hozzávalók: 1 csésze tönkölybúza előző éjjel jól beáztatva.

 

Elkészítése: A lecsurgatott gabonát egy vasserpenyőben rázogatva megpirítjuk, majd ötszörös vízmennyiségben pici shoyuval (szójaszósz) ízesítve közepes tűzön puhára főzzük. A répás kínai kelhez tálalva apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

 

Petrezselyemtea

Hozzávalók: 1 csokor petrezselyem, 1 l víz. Mossuk meg a petrezselymet, vágjuk le a szárát. Öntsünk 1 l vizet egy üveg- vagy egy kerámiaedénybe, tegyük bele a petrezselymet és kezdjük el főzni kis lángon 20 perctől 2 óráig. Könnyíti a máj működését.

Borsik Miklósné
XI. évfolyam 6. szám

Címkék: fa elem, natúrkonyha receptek, öt elem

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.