Natúrkonyha

Fém elem

Natúrkonyha a kínai öt fázis elmélet tükrében 9. rész



 

A tüdő-vastagbél princípiuma

A FÉM elem szimbolizálja azt a teret, ahol meg éljük egységünket és kapcsolatainkat minden mással, vagyis a környezetünkkel létrehozott cserefolyamatokat. Légzésünk és emésztésünk révén állandó kapcsolatban állunk a külvilággal. A légzés a befogadást, elfogadást és a kiadást, elengedést jelképezi. Ha felvevőképességünk nem jól fejlett, akkor ennek megfelelően kevés lesz a rendelkezésünkre álló energia, hiányunk lesz, s ez az elválasztottság érzésében nyilvánul meg.

 

A FÉM elem egyensúlytalanságát adó- és befogadási zavarnak is lehet nenevezni. Ez vonatkozik egyrészt az univerzummal, más részt az embertársainkkal való kapcsolatunkra. Egyrészt bíznunk kellene abban, hogy benne vagyunk a mindenségben, s hogy minden elválás csak illúzió, másrészt emberi kapcsolatainkban törekednünk kellene a kötöttségek hiányának feloldására és az egyensúlytalanságok kiküszöbölésére. (Pl. önkéntes elszigeteltség, melyhez még belső keménység is társul.). A FÉM elem gyengeségére jellemző az a szomorúság, amely a búcsúzásnál tölti el az embert, s az, hogy nem sikerül megteremteni az átmenetet a befogadás és az elengedés között. Ha nem fejlődött ki az elengedési képesség, akkor a szervezet több szempontból is blokkolttá válik testi, lelki, szellemi síkon egyaránt. Nem tud befogadni újat, de a régit sem tudja kiadni magából. Ez az elnyomott tartalmakra is vonatkozik, melyek összegyűlnek a vastagbél sötét világában. Az ördög a belekben lakozik.

 

A keleti orvoslásban a tüdő az a szervünk, amely a táplálkozási energia után a felvett energia második nagy forrása, előállítja a légzési energiát, ellenőrzi a bőr működését, nedvességtartalmát, pórusok nyílását-zárását, az orr- és szaglóérzék működését. A kínai diagnosztika szerint a vastagbélproblémák összefüggnek a lép és tüdő gyengeségével, ugyanis a vastagbél mozgásához pl. szükséges az erőteljes, mély légzés. A helytelen táplálkozásból eredően előfordulhat a vastagbél alacsony nedvességtartalma (székrekedés). Lelki síkon a megélhetési gondok szárazsági tünetekkel járnak együtt. Kapcsolódhat ehhez az izgága és harcos természetű (FA vagy TŰZ elem túlzott aktivitása) munkamániások problematikája, amelynél a lázas tempó következtében kiszárad az egyén, ezért nehezen tudja elengedni az anyagot, testileg hamarosan székrekedése lesz. Ha a FÉM elem gyenge, a tüdő és vastagbél túl kevés energiát kap a kiválasztáshoz, akkor erős belső tisztulási vágy alakul ki az érintettben. Nyilvánvaló, hogy az ilyen ember nem szereti magát, s nincs egészséges önértékelése.

 

A FÉM elemhez tartozik még a szaglás és az ösztön is A jó szaglású embernek érzéke van az igazságossághoz is, ami szintén ehhez az elemhez tartozik. Ha valakivel azonban igazságtalanság történik, az károsítja a FÉM elemét. A FÉM elemhez tartozó táplálékok közül forrósít a fehér bors, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, a vodka, whisky, yogi tea, melegítő hatású a zab, babér, bazsalikom, gyömbér, fokhagyma, gyöngyhagyma, póréhagyma, vöröshagyma, zöld snidling, kakukkfű, kapor, koriander, kömény, lestyán, majoránna, mustár, csípős ízű sajtok, rizsbor. Frissítő hatású a barna rizs, jégretek, fekete retek, hónapos retek (fehér), karalábé, szójatej, tofu, zsázsa, borsmenta, liba, pulyka.

 

Receptek:

 

Póréhagymaleves

Hozzávalók: 2 evőkanál kukoricaolaj, 2 evőkanál zabpehely, 1 póréhagyma apróra vágva, 2 gerezd fokhagyma törve (fokhagymanyomóval), kevés őrölt gyömbér, tengeri só ízlés szerint, 1 csokor petrezselyem apróra vágva, 1 teáskanálnyi pirospaprika, 1-1 szem apróra vágott aszalt szilva, alma és datolya, tejföl tetszés szerint (1-2 evőkanál).

 

Elkészítése: Az előmelegített főzőedénybe tegyük bele az olajat és pirítsuk meg rajta a zabpelyhet. Tegyük hozzá az apróra vágott póréhagymát, fokhagymát, őrölt gyömbért. Sózzuk meg, adjunk hozzá kb. 1,2 liter vizet. Addig főzzük, míg a zabpehely és a hagyma megpuhul. Tegyük bele a pirospaprikát, petrezselymet és az apróra vágott aszalt gyümölcsöket. Kóstolás után még ízesíthetjük a levest picivel több gyömbérrel, sóval, esetleg pótoljuk vízzel és keverjük bele a tejfölt.

 

Megjegyzés: Ez a leves melegítő hatású, támogatja a tüdő működését, különösen akkor, ha valaki érzékenyen reagál a szél, hideg és nedvesség okozta éghajlati változásokra. (Gyulladások esetén nem javasolt a fogyasztása.)

 

Rizskrémleves

Hozzávalók: 20 dkg barna rizs, 2 dkg vaj, 2 l víz, 2 dl tej, 1 fej vöröshagyma vékony szeletekre vágva, 3 közepes sárgarépa karikára vágva, kevés olaj, ízlés szerint só, törött fehér bors.

 

Elkészítése: A vöröshagymát kevés olajon aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát. Rövid ideig pároljuk, majd felengedjük vízzel. Amikor fő, hozzáadjuk a rizst, sóval, borssal ízesítjük. Lassú tűzön puhára főzzük, majd a sűrűjét áttörjük. A lébe visszatesszük a pürét, hozzáadjuk a vajat és a tejet.

 

Gombás barna rizs fejes salátával

Hozzávalók: 2 csésze barna rizs, 25 dkg gomba (shitake vagy más hazai fajta) apróra vágva, 1 db nagy fej vöröshagyma, fehér bors, szerecsendió ízlés szerint, 2 evőkanál olaj, pirospaprika ízlés szerint, kevés só, 2-3 szál petrezselyem apróra vágva.

 

Salátához: kevés fehér bors, pici só, kevés víz, citromlé, petrezselyem.

 

Elkészítése: Előmelegített főzőedénybe tegyük bele az olajat, a megtisztított, megmosott barna rizst, apró kockára vágott vöröshagymát, pici őrölt fehér borsot, petrezselymet, kevés sót, s annyi vizet, hogy ellepje. Erősebb lángon főzzük félig puhára, s tegyünk bele pirospaprikát. Ezután tegyük bele a szeletekre vágott gombát, szerecsendiót, megfelelő mennyiségű sót, vizet, ismét petrezselymet és pirospaprikát, s főzzük puhára. Saláta készítésénél az összetépett salátalevelekhez keverjünk egy kevés mézet, fehér borsot, pici sót, kevés vizet és apróra vágott petrezselymet. Takarjuk le, pihentessük, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

 

Megjegyzés: Ez az étel frissítő hatású, elősegíti a vastagbél működését, harmonizálja a hormonrendszer funkcióit.

 

Töltött karalábé

Hozzávalók: 15 dkg barna rizs, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál búzadara, 2 evőkanál zöldségkrém (főtt leveszöldségek átpasszírozva), 8 db tölteni való karalábé, 1 tojás, ízlés szerint só, törött fehér bors.

 

Elkészítése: A jól megtisztított, megmosott, lecsepegtetett rizst vajon üvegesre pároljuk. Mély tűzálló tálba terítjük. A karalábékat vékonyan meghámozzuk, belsejüket karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy legalább 1 cm-es faluk maradjon, levelüket metéltre vágjuk. A tojást habosra keverjük és hozzáadjuk a búzadarát. A reszelt sajtot belevegyítjük a habosra vert tojásba, majd púposan a karalábék üregébe töltjük. A rizst a karalábélevéllel megszórjuk, rátesszük a megtöltött karalábékat és a kivájt karalábéforgácsot. A tejfölt jól elkeverjük 3 dl vízzel, a zöldségkrémmel, a reszelt sajttal és a karalábékra öntjük. A tálat befedjük és forró sütőben 50 percig sütjük. Akkor van készen, ha a rizsszemek megduzzadtak és csak kevés sűrű mártás marad alatta.

 

A zabpehellyel változatosan készíthetünk müzliételeket, párolt és sült zöldségeket adhatunk hozzá, pl. a tisztító és gyógyító hatású jégcsapretket.

Borsik Miklósné
XI. évfolyam 9. szám

Címkék: fém elem, natúrkonyha receptek, öt elem

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.