Natúrkonyha

Finom nyári receptek

4 személyre


 

Nyáron szeretjük a friss levegős, csábító és könnyű ételeket!

 

Hajdinalepény citromszósszal 

Hozzávalók: 10 dkg finom hajdina dara, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 evőkanál lenmag, 2,2 dl tej, 3 tojás, fehér bors, 1 csipet szerecsendió, vegetáriánus fűszersó.

 

Elkészítése: A darát, lisztet, lenmagot és tejet elegyítjük. Hozzáadjuk a tojásokat, és sima tésztává keverjük. A tésztát szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük. Ezután egy serpenyőben vajat hevítünk (minden lepényhez). Lepényenként 1 evőkanál tésztát teszünk a serpenyőbe, alacsony hőfokon mindkét felét megsütjük.

 

Pikáns citrommártás

Hozzávalók: 2 dl tej, 2 dl víz, 3 evőkanál rizsliszt, 1,5 evőkanál vaj, fél citrom reszelt héja, leve, 2-2 csipet gyömbér-és kardamompor, 1 csipet korianderpor, tengeri só.

 

Elkészítése: A tejet, vizet, rizslisztet és vajat keverés közben felfőzzük, 5 percig alacsony hőfokon főni hagyjuk. Különösen finom lesz a mártás, ha utólag pürésítjük. Röviddel a tálalás előtt a mártást felfőzzük, a citromlét és citromhéjat hozzákeverjük, fűszerezzük.

 

Köleskrokett fűszeres túróval

Hozzávalók: 1,5 dl tej, 6 dkg kölesliszt, 3 dkg kölespehely, 1 tojás, bors, fűszersó. Fűszeres túróhoz: 1 csokor turbolya vagy metélőhagyma (snidling), 15 dkg sovány túró, 2 evőkanál tejföl, bors.

 

Elkészítése: A tejet felhevítjük, a köleslisztet és pelyhet jól elkeverjük. Rögtön levesszük a tűzről és 15 percet állni hagyjuk. A tojássárgáját is hozzáelegyítjük, erősen fűszerezzük. A fehérjét habnak felverjük, és nagy mozdulatokkal gondosan közékeverjük. Tenyérnyi fánkocskákat formálunk és kevés olajban mindkét felét megsütjük. A túróhoz szükséges zöld fűszereket apróra vágjuk és a maradék hozzávalókkal elkeverjük, melegen tálaljuk.

 

 

Frissítő előétel forró nyárinapokra

 

Hideg leves fokhagymás kenyérrel

Hozzávalók a leveshez: 5 db bokorparadicsom (szárasan 1 csokor), 1 nagy húsos piros paprika, 1 db hagyma, 2 db uborka, 1 db fokhagyma gerezd, 15 dkg biojoghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 bazsalikomlevél, 1 csokor metélőhagyma, 2 evőkanálnyi fehérborecet vagy almaecet, 3 evőkanál olívaolaj, fűszersó, bors.

 

Hozzávalók a kenyérhez: 1 db nagy fokhagymagerezd, 5 dkg frissen reszelt parmezán, 5 dkg lágy vaj, 2 teáskanál vegetárius fűszersókeverék, egy fél bagett teljes kiőrlésű lisztből.

 

Elkészítése: Egy uborkát megtisztítunk, darabokra vágjuk, és 3 paradicsommal, a joghurttal, valamint 3 dl vízzel igen finomra, homogénre turmixoljuk. Ezt aztán beletesszük egy tálba. A maradék zöldséget megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és beletesszük a tálba. A zöld fűszereket megmossuk, lecsöpögtetjük, s szárazon apróra vágjuk, ecettel és olajjal összekeverjük, majd beleöntjük a tálba. Borssal és fűszersóval ízesítjük. A levest most legalább 3 órára hidegre tesszük. A fokhagymás kenyérhez a fokhagymát szétnyomjuk, vajjal, parmezánnal és a fűszerekkel jól elkeverjük. A bagettet szeletekre vágjuk, és a keveréket rákenjük. A leves tálalása előtt ezeket a szeleteket 180 fokon mint egy 8 percig aranysárgára sütjük.

 

Nyári zöldségek grillen

Hozzávalók: 2 db húsos pirospaprika, 2 db padlizsán, 8 db gyöngyhagyma, 20 dkg friss sampiongomba, 2 db cukkíni, 2 db fokhagymagerezd, 2 db zöld citrom leve, 4 evőkanál olívaolaj, 10 bazsalikomlevél, vegetáriánus fűszersó, bors.

 

Elkészítése: A csutkájától is megtisztított paprikákat 4 cm-es darabokra vágjuk, a padlizsánt és cukkínit 1 cm vastag szeletekre dolgozzuk fel, majd megsózzuk. A gyöngyhagymákat lehéjazzuk, a gombáról eltávolítjuk a szárakat. A zöldséget beletesszük egy tálba. A marinádhoz (fűszeres páclé) egy kis tálba préseljük a fokhagymagerezdeket, citromlevet, olívaolajat és bazsalikomot keverünk hozzá és ráöntjük a zöldségekre. Az egészet óvatosan keverjük és 2 órát állni hagyjuk. A zöldségeket egy grillserpenyőben vagy egyszerű serpenyőben mint egy 5 percig közepes hőfokon grillezzük, és fűszersóval, borssal fűszerezzük. Eközben a maradék páclével bekenjük. Héjában sült burgonyával, tejföllel és snidlinggel tálalva pompás nyári ételt fogyaszthatunk.

 

Töltött paradicsom cukkínikrémmel

Hozzávalók: 4 paradicsom, 50 dkg cukkíni, 1 apróra vágott hagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 dl habtejszín, 2 tojás, 3 levél citromfű, 1 maroknyi bazsalikomlevél, fűszersó, bors.

 

Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, tetejüket levágjuk, belsejüket kivájjuk. A megmosott cukkíniket szeletekre vágjuk, és a megvágott hagymával olívaolajon rövid ideig pároljuk. A hagymás cukkínit lecsöpögtetjük, pürésítjük és lehűtjük. A tejszínt, a tojásokat és a finomra vágott fűszereket jól elkeverjük, ízesítjük, majd belekeverjük a cukkínipürébe. Ezt a masszát beletöltjük a paradicsomokba, és a sütőben 170 fokon 35 percig sütjük.

 

Energiaital

Hozzávalók: 4 dl natúr joghurt, 4 dl víz, petrezselyem, metélőhagyma (snidling) és más szezonális friss zöld fűszer ízlés szerint, vegetariánus fűszersó, bors.

 

Elkészítése: A joghurtot a vízzel és az apróra vágott zöld fűszerekkel mixerbe tesszük, kevés fűszersóval és borssal ízesítjük. Felébreszt, garantálja az életerőt.

Borsik Miklósné
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, nyári receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.