Natúrkonyha

Föld elem

Natúrkonyha a kínai öt fázis elmélet tükrében 8. rész


A lép és gyomor princípiuma

A föld elem a legrégebbi kínai és tibeti feljegyzések szerint az életfolyamatok központja, a táplálást, termékenységet, anyaságot, védettséget szimbolizálja.

 

Akikben harmonikusan működik a föld elem, azok magabiztosak, elismerést adnak és kapnak, szimpatikusak, együttérzőek. Saját többletenergiájukból adnak másoknak.

 

Akikben azonban ez az elem gyenge, mindig külső biztonságra vágynak, hogy kompenzálják belső bizonytalanságukat. Valószínűleg azért, mert gyermekkorukban nem kaptak elég gondoskodást, törődést.

 

Az előző számban szereplő tűz elem (a táplálási ciklusban) a feltétel nélküli szeretet révén segíti a föld elemet, hogy kifejlődhessen benne az egészséges föld elemértelmében vett ősbizalom. Ha ez nem vagy csak részben valósul meg, akkor hiányozni fog az az alapvető érzés, hogy az embert elfogadják és örülnek neki. Az ilyen helyzetben levő személyek belül bizonytalanok, igen sok törődést igényelnek, figyelemre van szükségük, még ha külső fellépésük magabiztosnak is tűnik. Az elengedéssel (párkapcsolatban) vannak igen nagy problémáik. Szeretetet és figyelmet koldulnak a másiktól,mert elviselhetetlen lenne számukra a szeretetelvonás.

 

Az állandó belső monológ, a tépelődés nem más, mint a föld elemhez tartozó gondolkodás eltúlzása, a lép zavarának jele. Ekkor érzékszerveinken keresztül érnek olyan benyomások bennünket, melyek táplálják gondolkodási folyamatainkat. Minden, amit befogadunk, először a föld elemhez tartozik.

 

A gyenge föld elem megnyilvánulhat olyan ellenszenves, egoista személyiségben is, aki nem képes együtt érezni másokkal, állandóan kritizáló és intoleráns viselkedésével saját bizonytalanságát akarja elrejteni. Ennek az elemnek az alulműködése tükröződik az önsajnálatra és mártíromságra való hajlamban. Az ilyen emberek szeretik feláldozni magukat másokért, majd ezt a szemükre is vetik. Rögeszmék és különös gyűjtőszenvedélyek megjelenése is a lép egyensúlytalanságára utalnak.

 

A gyomor a lép szervpárjaként rendkívül érzékeny mindenféle stresszre. Kineziológiai tesztek segítségével összefüggést találtak a gyomor és az undor, a csalódás,megkeseredettség és mohóság között. Ezek az érzések gyengítik a gyomrot, az elégedettség kifejezetten erősíti azt. A gyenge lépenergiák a hideg típus jellegzetes tünetei: a fáradtság, koncentrációs nehézségek, túlzott édességfogyasztás, gyenge védekezőképesség, hideg kéz, sápadt arc, zsírpárnák a csípőn és kötőszövetekben, süllyedési problémák, felfúvódás, teltségérzet, kásás széklet vagy székrekedés, kávé kívánása, depresszió, örömtelenség, ingerlékenység. Mindez azért van,mert a gyenge lép nem tudja felvenni az energiát a táplálékból, s ezért rosszul oszlanak el a testfolyadékok. A tejtermékek, déligyümölcsök és fehér cukrok fogyasztása nyálkásodási folyamatokat indít be. A kínai orvoslás szerint a tartós lépgyengeség vérszegénységet alakít ki.

 

A lépet erősítő táplálékok közé tartozik a zab, sárgarépa, burgonya, tök, édeskömény, köles, gesztenye, kerek szemű rizs, tyúk, bárány- és kecskehús. A hideg hatású élelmiszereket bizonyos mértékig melegítő hatású fűszer-kombinációkkal és élelmiszerekkel lehet kiegyensúlyozni.

 

Ilyenek a bors, csili, a curry, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, édeskömény, koriander, lestyán, babérlevél,majoránna, kakukkfű, rozmaring, póréhagyma,mustár, bazsalikom, köménymag, kardamom, fokhagyma, gyömbér (friss gyökér).

 

A föld elemhez tartozó táplálékok, gyümölcsök, gabonák, fűszerek és italok közül melegítő hatású az amarant, fehér rizs, csicsóka, tök, vanília, körte, édes mazsola, őszibarack, sárgabarack, dió, gesztenye, pisztácia, sárgabarackmag, tökmag, kókusztej, likőr, likőrbor, mézbor. 

 

Semlegesen hat a köles, kukorica, bab, burgonya, káposzta (vörös, fehér, kel), paszternák, fehér- és sárgarépa, sárgaborsó, zöldborsó, sáfrány, édes sajt, tehéntej, tejszín, vaj (gí), datolya, szeder, füge, szilva, szőlő, kókuszdió, mandula, mogyoró, szezámmag, barna sör, szőlőlé, édesgyökér, kukoricabajusz, méz, barna cukor, malátaszirup.

 

Frissítő hatással bír az árpa, brokkoli, cukkíni, fekete gyökér, karfiol, kínai kel, mángold, paprika, spárga, spenót, zeller, avokádó, gomba, édes alma, sárgainnye, kesudió, napraforgómag, almalé, zöldséglé, juharszirup, szójatej, tofu, hidegen sajtolt olajok: búzacsíra, mogyoró, napraforgó, szezám, szója, olíva, tökmag.

 

Az uborka, banán és görögdinnye hűtő hatásúak.

 

A gyomorproblémák nagy része a semleges és frissítő hatású táplálékokkal kezelhető.

Borsik Miklósné
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: föld elem, natúrkonyha receptek, öt elem

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.