Natúrkonyha

Gyógyító ételek daganatos betegeknek 1. rész


 

Receptek

Brokkolis barna rizs

Hozzávalók: 25 dkg brokkoli, 25 dkg barna rizs (előzetesen beáztatva), 2 evőkanál olaj, 1 dl tej, 3 tojás.

 

Elkészítése: A barna rizst puhára főzzük, majd összekeverjük a tojássárgájával. Közben a brokkolit puhára pároljuk párolóedényben. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzáadjuk a rizshez. Egy kiolajozott mély tálba belerakjuk a rizs felét, tetszés szerint fűszerezzük, (borsikafű, fűszersó, fokhagyma, hagyma). Ezután rátesszük, elsimítva egyenletesen a párolt brokkolit, és a rizs másik felével beborítjuk. Ráöntjük a tejet, pici olajjal meglocsoljuk, s lefedve sütőben megsütjük.

 

Megjegyzés: A brokkoli kitűnő C-vitamin-, béta-karotin-forrás, tartalmaz folsavat, vasat és káliumot, bizonyítottan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Leves, saláta, főzelék is készíthető belőle.

 

Sárgarépás bimbóskel-leves

Hozzávalók: 30 dkg bimbós kel, 10 dkg sárgarépa, 2 dl zsírszegény joghurt vagy kefir, 1 szem burgonya, 2 db biotojás sárgája, 2 babérlevél, 1-2 teáskanál vegetáriánus fűszersó, borsikafű, oregánó ízlés szerint.

 

Elkészítése: A bimbós kelt, sárgarépát, burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, sós vízben babérlevéllel megfőzzük. Amikor puhára főttek a zöldségek, leszűrjük (a babérleveleket célszerű kivenni belőle) és turmixgépben homogénre pépesítjük. Annyi vizet forralunk még, amilyen sűrűségűre a levest, illetve a masszát hígítani szeretnénk. Ezután hígítjuk a vízzel az előbbi masszát. Végül összekeverjük a tojássárgájákat a joghurttal és a fűszerekkel, ezzel dúsítjuk a krémlevest. Tálaláshoz használhatunk pirított zsemlekockát.

 

Megjegyzés: A bimbóskel rost-és vitamindús, jó forrása a folsavnak és az indoloknak, amelyek védelmet nyújthatnak a rák bizonyos fajtáival szemben. Tapasztalatok szerint csökkenti a vastagbél- és a gyomorrák kialakulásának veszélyét.

 

Káposztafőzelék

Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 1 db közepes burgonya, 1 dl joghurt, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál kukoricaliszt vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt, kapor, köménymag, reszelt hagyma ízlés szerint.

 

Elkészítése: A káposztát csíkokra vágjuk, a burgonyát sós vízben puhára főzzük. A joghurttal és a liszttel habarást készítünk, hozzáadjuk a reszelt hagymát, kaprot, köménymagot, esetleg őrölt piros paprikát. A főzeléket felengedjük még annyi vízzel, hogy optimális sűrűsége legyen.

 

Megjegyzés: A káposzta gazdag C-vitamin- és Ca-forrás, enyhíti a gyomorfekélyt, segíthet a vastagbélrák megelőzésében. A savanyú káposzta is sokféleképpen elkészíthető.

 

Gesztenyés kelkáposzta

Hozzávalók: 3 kis fej kelkáposzta, 25 dkg gesztenye, 3-4 evőkanál joghurt, 1 kanál teljes kiőrlésű liszt a habaráshoz, só, borsikafű ízlés szerint. Elkészítése: A kelkáposztafejeket jól megmossuk, cikkekre vágjuk, sós vízben megfőzzük. Eközben a gesztenyét félig puhára főzzük egy másik edényben, és összekeverjük a káposztával. Együtt főzzük tovább, s ha a káposzta teljesen megfőtt, a gesztenye is egészben puha, habarást készítünk a joghurttal és liszttel.

 

Megjegyzés: A kelkáposzta gazdag C-vitamin, béta-karotin- és folsavforrás, tartalmaz vasat és kalciumot, valamint rák ellen védő vegyületeket.

 

Kínaikel-saláta

Hozzávalók: 40 dkg kínai kel, 5 dkg csiperkegomba, 1 narancs, 4 db datolya, 1 fej hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál almaecet, 1 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál méz, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A kínai kelt megmossuk, széles csíkokra vágjuk. A narancsot hámozás után apró kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, gyűrűire bontjuk: a gombát lecsepegtetjük, félbevágjuk. Mindezeket egy nagy tálban összekeverjük, beletéve a félbevágott datolyákat is. Öntetet készítünk az olívaolajból, almaecetből, szójaszószból, paradicsompüréből, őrölt gyömbérből, mézből, sóból. Az öntetet rátesszük a salátára, és tálalás előtt legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

Megjegyzés: A kínai kel is magas rost- és C-vitamin-tartalmú, továbbá tartalmaz tumorgátló hatású vegyületeket. Előnye, hogy nincs puffasztó hatása.

 

Karalábéfőzelék

Hozzávalók: 50 dkg karalábé a levelével együtt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál korpás liszt, 1-2 dl joghurt vagy kefir, só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A megtisztított, megmosott karalábét csíkokra, leveleit pedig apróra vágjuk, és sós vízben együtt feltesszük főni. Ha puhára főtt, a joghurttal és liszttel behabarjuk, ízesítjük, borsikafűvel, kevés fehér borssal. A legvégén tesszük bele az olajat és elkeverjük.

 

Megjegyzés: A karalábé megfelelő rost- és káliumforrás, gazdag C-vitaminban, segíthet a rák megelőzésében.

 

Morzsás karfiol

Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 teáskanál só, 12-13 dkg vaj, 5-6 dkg zsemlemorzsa (barna kenyérből).

 

Elkészítése: A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük. Eközben megpirítjuk a morzsát, igen óvatosan, nehogy megégjen. A megpuhult karfiolt óvatosan szűrőbe tesszük és a megpirított morzsával egyenletesen leöntjük. Tálaláshoz használhatunk joghurtot vagy kefirt.

 

Megjegyzés: A karfiol jó C-vitamin-és rostforrás, a rák megelőzésében segíthet.

 

Céklasaláta

Hozzávalók: 30 dkg főtt cékla, 10 dkg alma, 1 dl joghurt v. kefir, reszelt torma, só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A főtt hámozott céklát és az almát kockákra vágjuk, a joghurtot, tormát, sót összekeverjük. Ezzel az öntettel leöntjük a cékla, alma keverékét, majd hűtés után tálaljuk.

 

Megjegyzés: A cékla gazdag kálium- és folsavforrás, föld feletti része bőségesen tartalmaz béta-karotint, kalciumot és vasat. Serkenti az immunrendszert, s természetes rákellenes anyagokat is tartalmaz. Nyers léként rendkívül jó hatású, keverhető almalével és hígítható vízzel.

Borsik Miklósné
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: daganatos betegségek, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.