Natúrkonyha

Gyógyító ételek daganatos betegeknek 2.rész


 

Receptek:

Szójaleves fokhagymásan

Hozzávalók: 15 dkg szójakocka, 10 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem), 2 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl joghurt vagy kefir, 0,5 dl étolaj (kukoricaolaj), 2 babérlevél, pici almaecet, kevés zellerzöld, pirospaprika, 1 g vegetáriánus fűszersó (szójafűszer).

 

Elkészítése: A korábban fűszeres lében beáztatott szójakockákat feltesszük főni. A megtisztított, apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk. A már megtisztított, apróra kockázott vegyes zöldséget is hozzáadjuk, megszórjuk liszttel, beletesszük a fokhagymát, pirospaprikát. Vízzel felengedjük, s mindezt a megpuhult szójára öntjük. Jól elkeverjük, ízesítjük almaecettel és sűrítjük joghurttal.

 

Megjegyzés: A szója teljes értékű növényi fehérje, melynek rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint és az emlő-, prosztata- és vastagbélrák kialakulásának esélye. Ösztrogénfüggő daganat esetén max. hetente egyszer ajánlatos fogyasztani.

 

Fokhagymából, ha hetente 5-6 gerezdet fogyasztunk, csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát, mivel erős antioxidáns hatása van. Különösen az emlő- és vastagbéldaganatok esetében vannak pozitív tapasztalatok.

 

 

Paradicsomos káposzta

Hozzávalók: 1 kg édes káposzta lereszelve, 3 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 5 dl paradicsomlé, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj, ízlés szerint só, méz.

 

Elkészítése: A torzsája és felső levelei nélkül előzetesen alaposan megtisztított, megmosott és lereszelt káposztát sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, egészben hagyott hagymát. A lisztből pirítással száraz rántást készítünk, s belekeverjük a paradicsomlébe. Amikor a káposzta már megpuhult, hozzászűrjük a főzőlevét is. A hagymát eltávolítjuk, a dúsított paradicsomlevet is ráöntjük a káposztára, forraljuk, s ízlés szerint sózzuk. Mikor már nem annyira forró, belekeverjük a hidegen sajtolt olajat. Pirított barna kenyérrel tálalva igen finom.

 

Megjegyzés: A káposzta mellett a paradicsom is a likopin nevű hatóanyag révén csökkenti a daganatok előfordulási gyakoriságát (prosztata-, tüdő- és gyomordaganat esetén), egyike a legerősebb antioxidánsoknak (a béta-karotintól eltérően nem alakul át A-vitaminná, s a főtt paradicsomból könnyebben épül be a szervezetbe, mint a nyersből). 

 

Sárgarépás citromos zabpehely

Hozzávalók: 4 evőkanál zabpehely, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál citromlé, 2 teáskanál tejszín, 2 db sárgarépa.

 

Elkészítése: A megmosott, lereszelt sárgarépára rálocsoljuk a citromlevet, majd összekeverjük a tejszínnel, mézzel. Mindezt hozzáadjuk a zabpehelyhez, jól összekeverjük, majd tálalhatjuk.

 

Megjegyzés: A sárgarépa karotintartalmánál fogva növeli az immunrendszer aktivitását, serkenti a természetes ölősejteket. A citrom magas C-vitamin-tartalmával javítja az E-vitamin és a vas felszívódását, serkenti a limfociták működését. A zabpehely magas B6-vitamin-tartalmánál fogva támogatja a vörösvértestek képződését, csökkenti a sugárterápia mellékhatásait.

 

Banános müzli

 Hozzávalók:2 evőkanál gabonapehely (búza, árpa, rozs, zab), 1 evőkanál búzakorpa, 1 pohár joghurt, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, 1 banán, néhány szem dió.

 

Elkészítése: A hozzávalókat felaprózva összekeverjük és rögtön tálaljuk.

 

Megjegyzés: Mindegyik gabonaféle egészségvédő, magas rosttartalma miatt. A korpa csökkenti a zsírfelszívódást, a vér koleszterinszintjét, gátolja az epekőképződést, lassítja a cukor felszívódását, kedvezően befolyásolja a gyomor- és bélműködést. A magas rosttartalom kedvezően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, méregtelenítő, salaktalanító hatású. 

 

Hippokratész leves

(Ute Brookman/Gerson diéta szerint) 

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 3 szál póréhagyma, 1 db közepes zeller, 2-3 db közepes sárgarépa, 1-2 szál közepes fehérrépa és 4-5 szál petrezselyemzöldje, 3-4 szem közepes burgonya, 2-3 szem közepes paradicsom, 1-5 gerezd fokhagyma. Ízlés szerint rozmaring, majoránna, borsikafű vagy más fűszer.

 

Elkészítése: Az alaposan megmosott, megtisztított zöldségeket felaprítjuk kockázva, karikára (paradicsomot és fokhagymát egészben), majd beletesszük egy lábosba, felöntjük vízzel, hogy ellepje azokat. Lassú tűzön fedő alatt főzzük. Amikor kész, puhára főtt, legjobb, ha a zöldségeket pürésítjük. A fűszereket mindig fogyasztás előtt tegyük a levesbe.

Borsik Miklósné
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: daganatos betegségek, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.