Natúrkonyha

Gyógyító ételek daganatos betegeknek 3. rész

A fűszerek is igen fontos szerepet játszanak ebben a táplálkozási programban, ugyanis bizonyított antioxidáns hatásuknál fogva kedvezően befolyásolják a gyógyulási folyamatokat. Érdemes tehát az ételeket a következő fűszerekkel mértékkel, személyre szabottan gazdagítani. Oregánó, babér, bazsalikom, gyömbér, kakukkfű, kapor, koriander, kurkuma, sáfrány, csili, curry, fokhagyma, hagyma, bors.


Receptek


 

Sárgarépaleves fűszeresen

Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa megtisztítva, finomra reszelve. 5 dl tej, 1-2 evőkanál sovány tejszín, 1 evőkanál méz, fél citrom leve, fél csokor petrezselyem apróra vágva, pici kakukkfű, csipetnyi bazsalikom, ízlés szerint só.

 

Elkészítése: A reszelt sárgarépát megsózzuk, rászórjuk a fűszereket, jól megkeverjük, 15 percig állni hagyjuk, majd a petrezselyemmel és tejjel összeturmixoljuk, mézzel, citromlével ízesítjük. Belekeverjük a tejszínt, s ha sűrű, vízzel hígítjuk még. Hűtőbe tesszük, s hidegen tálaljuk.

 

Burgonyaleves savanykásan

Hozzávalók: 50 dkg burgonya megtisztítva, kockára vágva, 2 db babérlevél, őrölt pirospaprika, só ízlés szerint, 1-2 dl aludttej, 1 fej hagyma apróra vágva, 1-2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 szál fehérrépa és 1 szál sárgarépa karikára vágva.

 

Elkészítése: A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd ráöntve a feldarabolt zöldségeket tovább pároljuk, meghintjük pirospaprikával, s felöntjük vízzel, beletesszük a babérleveleket, s a zöldségeket puhára főzzük. Ekkor kivesszük a babérleveleket a levesből, s az aludttejet ízlés szerint adagoljuk hozzá.

 

Kapros szőlősaláta

Hozzávalók: 50 dkg szemezett szőlő (téli időszakban szőlőbefőtt is felhasználható), 1 csokor kapor apróra vágva, 1 szál torma, 4 szem bors, késhegynyi majoránna, kevés citromlé, l liter víz, ízlés szerint méz.

 

Elkészítése: A vizet a szőlő kivételével a tormával, borssal, citromlével, majoránnával néhány percig forraljuk, majd lehűtjük. Mézzel ízesítjük és ráöntjük a szőlőszemekre. Reszelt mandulával vagy vagdalt dióval díszíthetjük és hidegen tálaljuk.

 

Csilis paradicsomsaláta

Hozzávalók: 60 dkg paradicsom vékony karikákra vágva, 0,5 dl tejszín, 2 kemény tojás sárgája áttörve, 1 késhegynyi porított csili, 3-4 szál petrezselyem, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A tejszínnel simára keverjük az áttört tojássárgájákat, csilit, sót és borsot adunk hozzá, majd hozzáadjuk a szeletelt paradicsomhoz, s hűtőbe tesszük. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

 

Aprógomba fűszeresen

Hozzávalók: 3 kanál olívaolaj, 1 fej hagyma apróra vágva, 2 apróra vágott sárgarépa, 1 pohár száraz fehérbor 1 pohár vízzel hígítva, 30 dkg apró fejű gomba, kevés paradicsompüré, 2 db babérlevél, 2-3 gerezd fokhagyma, ízlés szerinti mennyiségben petrezselyem, zsálya, kakukkfű, koriander, só, bors.

 

Elkészítése: Az olívaolajban megpároljuk a sárgarépát és a hagymát. Beleöntjük a hígított fehérbort, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemmel, zsályával, kakukkfűvel, korianderrel. 10-15 percig hagyjuk párolódni, s eközben tisztítsuk meg a legapróbb fejű gombát, és egészben tegyük hozzá a paradicsompürével együtt. 20 percig fedő nélkül pároljuk, s befejezés előtt 2-3 babérlevelet adjunk hozzá. Hűtve tálaljuk, de melegen is kiváló. 

 

Gyömbéres és currys barna rizs

A barna rizst sós vízben puhára főzzük, majd ha leszűrtük, olívaolajjal tetszés szerinti mennyiségben összekeverjük, s ízlés szerint gyömbérrel vagy curryvel ízesítjük.

Borsik Miklósné
XIV. évfolyam 3. szám

Címkék: daganatos betegségek, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.