Natúrkonyha

Gyógyító ételek daganatos betegeknek 6. rész

Élő élelmiszerek, biocsírák, búzafűlé


A természetes táplálkozás számos lehetőséget kínál a gyógyulni vágyó betegek számára: a biocsírák olyan élő, energiában és vitaminokban, növényi enzimekben gazdag élelmiszerek, melyek a leghatékonyabb és legegyszerűbb módon járulhatnak hozzá a beteg, legyengült szervezet rehabilitációjához. A csírákban található természetes növényi enzimek sejtinformációs szinten csaknem minden testi folyamatban katalizátorként működnek. Az emberi szervezet ugyan több ezer enzimet képes előállítani (minden sejt termel enzimet), de ezek az enzimkészletek a helytelen életvitel és betegségek következtében rohamosan csökkennek, s pótlásukra azért is szükségünk van, hogy megelőzzük testünk korai elöregedését.

 

A csírákban rejlő elemi életerő sokféle betegségtől megóv. A parányi magból hatalmas erővel tör elő az új élet, és tartalmazza az összes alkotóelemet, amelyre szüksége van szervezetünknek.

 

A prevenciónak ez az "intenzív és rendszeres csírafogyasztó" természetes módja igen hatékonyan képes felerősíteni és karbantartani testünket. A biocsírák emellett részt vesznek a szervezet salaktalanításában. Ez azért is lehetséges, mert magasabb a kalóriatartalmuk, mint a húsé, mégsem hizlalnak, mert nincs bennük zsír, hormon, koleszterin, antibiotikum, s igen könnyen emészthetők.

 

Receptek:

Hagymaleves (4 személyre)

Hozzávalók: 10 dkg hagyma apróra vágva vagy darálva, 2 dl joghurt vagy 12%-os tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál hagymacsíra, só, fehér bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A nagyon apróra vágott hagymát olajon rózsaszínre pároljuk, sózzuk, borsozzuk, s felöntjük 7-8 dl vízzel, majd 10-12 percig lassú tűzön főzzük. A reszelt sajtot, összekeverve a tejföllel, óvatosan belecsorgatjuk a levesbe. Kevergetve még néhány percig főzzük. Tálaláskor friss, ropogós hagymacsírát szórunk rá.

 

A vöröshagymacsíra olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik az alapvető sejtnövekedést. Antiszeptikus, vírus- , gomba-, parazitaölő, széles spektrumú mikrobaölő hatással bír. Fogyasztása ajánlott gyomor-bél problémák esetén.

 

Csírás pirítós (lucerna, zsázsa, mustár) (2 személy részére)

Hozzávalók: 8 szelet magvas kenyér, fél doboz lucerna- vagy zsázsacsíra, 10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), 1 tojás, fűszersó, bors, kevés vaj.

 

Elkészítése: A kenyérszeleteket megpirítjuk, megvajazzuk, sütőlapra helyezzük, a csírát durvára összevágjuk és elkeverjük a sajttal, tojással, fűszerekkel, s a kenyérre halmozzuk. A lucernacsíra áldásos tulajdonságai közé tartozik, hogy lúgosítja a vért, koleszterincsökkentő, növényi hormonjai ösztrogénhatásúak. Ez segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében. B12-vitamin-tartalma pozitívan hat a vérszegénységre. Magas mangántartalma redukálja a vércukorszintet. Ha zsázsacsírát használunk, érdemes tudnunk róla, hogy az a benne lévő antioxidánsokkal erősíti az immunrendszert, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Csökkenti a gyulladásokat, magas klorofilltartalma vértisztító hatású, 80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, vízhajtó és görcsoldó hatással bír. A mustárcsíra erényei hasonlóak a retekcsíráéhoz, epe- és májbántalmak, emésztési panaszok esetén serkentő, stimuláló hatású. Vértisztító tulajdonságainál fogva segíti a testváladékok távozását a szervezetből, bőrkiütések megszüntetését támogatja.

 

Csírás túró (4 személyre) (brokkoli, retek, mustár)

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 pohár joghurt, fél doboz csíra, 1-2 gerezd tört fokhagyma, só, fűszerek ízlés szerint.

 

Elkészítése: A hozzávalókat a csírával óvatosan összekeverjük, s az így kapott túrókrémet szendvicsre vagy hidegtálak elkészítéséhez használjuk.

 

A brokkolicsíra vegyületeiben a legerősebb zöldségfélék közé tartozik, a legnagyobb mértékben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat. Élettani hatása a káposztacsíráéval megegyezik.

 

Használhatjuk a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) csíráit salátára, illetve szendvicsekre. Ezekben ugyanis erős rákblokkoló anyagok találhatók (mell- és vastagbélrák esetén pozitív  tapasztalatok vannak). Különösen a vörös lencse csírájának igen magas a vastartalma, mely segíti a vérképzést.

 

Savanyúkáposzta-saláta (retekcsírával)

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, fél pohár zsírszegény tejföl vagy joghurt, fél fej vöröshagyma apróra vágva, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál őrölt édes pirospaprika, fél doboz retekcsíra.

 

Elkészítése: Az olívaolajban elkeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a kimosott káposztát. Jól összekeverjük joghurttal és a csírával.

 

A retekcsíra előnyös tulajdonságaihoz tartozik, hogy tisztító és antibiotikus hatással gyógyítja a légzőszerveket, nyálkahártyákat, az emésztést és anyagcserét támogatja, féregűző és rothadásgátló, hatásos vízhajtó, segít egyes kövesedési folyamatok megszüntetésében. Foszfortartalmú vegyületei hatásosan tisztítják a bőrt.

 

Búzacsírás salátaöntet (2 személy részére)

Hozzávalók: 1 tojássárgája, 1 kávéskanálnyi mustár, 1 pohár joghurt, negyeddoboznyi búzacsíra, pár csepp citromlé, só, fűszerek ízlés szerint.

 

Elkészítése: Habosra keverjük a tojássárgáját a mustárral, sóval, borssal, hozzáadjuk a citromlevet, joghurtot, búzacsírát. (Majonéz helyett használható, ha összeturmixoljuk.) Energetikailag azonban jobb, ha természetes állapotában használjuk fel, s mielőbb elfogyasztjuk.

 

A búzacsíráról bebizonyosodott, hogy gátolja a rákos sejtek életben maradását, segíti a vér oxigénellátását s az emésztést, tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, csökkenti a radioaktív sugárterhelést.

 

Vöröskáposzta-csírát is használhatunk a búzacsíra helyett. Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy tapasztalatok szerint segít a vastagbélés gyomorrák, valamint a prosztata-, végbél-, nyelőcső-, tüdő- és hólyagrák legyőzésében. Daganatnövekedést blokkoló enzimeket, valamint U-vitamint (fekélygyógyító vegyületeket) tartalmaz.

Búzafűlé

A búzafű önmagában nem fogyasztható, mert a gyomor nem képes megemészteni, ezért ki kell préselni. A búzafű levének rendszeres fogyasztása különösen fontos a daganatos betegek rehabilitációjában. 1-1,5 dl napi mennyiség maximálisan elég a szervezet salaktalanításához és állóképességének javításához.

Borsik Miklósné
XIV. évfolyam 6. szám

Címkék: daganatos betegségek, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.