Natúrkonyha

Gyógyító gyökérzöldségek 1. rész

Sárgarépa, petrezselyem, paszternák


 

Egyik legismertebb, ugyanakkor legkedveltebb tápláléknövényünk a SÁRGARÉPA. Kevés fehérjét és zsírt, szénhidrátokat (részben cukor formában), valamint sok ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaz. Különös figyelmet érdemel magas béta-karotin-tartalma. Nem csak tápláléknövényként hasznos, hanem gyógyító szerként gyomor- és bélbetegségek esetén. A friss répalé például felszívja a fölösleges gyomorsavat, segít gyomorégés esetén.

 

A sárgarépa támogatja az anyagcserét, vizelethajtó, féregűző hatású és enyhe székletfogó. Csecsemők és idős betegek diétás táplálására szívesen használják. Felhasználása és elkészítése igen sok lehetőséget kínál:

 

Egytálételként, leveszöldségként, sőt csőben sütve is felhasználják. Finomra reszelt formában színes szószként, pürésítve mártásokhoz természetes sűrítőszer. Mindenesetre bárhogyan is készítjük el, mindig adjunk hozzá zsiradékot, mert különben a karotin nem tud felszívódni szervezetünkben.

 

 

Receptek:

Pikáns sárgarépaleves

 

Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 3 evőkanál vaj, fél citrom leve, 1 csipet tengeri só, cayenne-bors, szerecsendió, háromnegyed liter zöldségleves, 1 kis fej endíviasaláta, 2 evőkanál vaj, egynyolcad l tejszín.

 

Elkészítése: A répát megtisztítjuk, megmossuk, pépesítjük. Megolvasztunk 3 evőkanál vajat, a pépet beletesszük, keverés közben gyenge tűzön pároljuk. A citromlevet és fűszereket hozzáadjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. Az endíviasalátát csíkokra vágjuk, vajon megpároljuk és gyenge tűzön 5 percig állni hagyjuk. A tejszínt belekeverjük, kis ideig felmelegítjük és ízesítjük.

 

Sárgarépa-körözött

 

Hozzávalók: 25 dkg túró, 5 evőkanál tej, 1 teáskanál bogáncsolaj (lehet tökmagolaj vagy lenmagolaj is), 20 dkg répa, 1 teáskanál reszelt torma, 1 evőkanál finomra vágott zöldfűszer, tengeri só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A túrót a tejjel és olajjal simára keverjük. A répát finomra reszeljük. Együtt a tormával és fűszerekkel a túró közé keverjük, esetleg sóval ízesítjük, s azonnal fogyasztható.

 

Sárgarépatorta

 

Hozzávalók: 5 tojássárgája, 4 evőkanál forró víz, 18 dkg cukorrépaszirup vagy méz, 1 csipet tengeri só, 1 teáskanálnyi vanília (rúd finomra vágva), 5 tojásfehérje, 30 dkg finomra reszelt sárgarépa, 8 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál rum, 25 dkg őrölt dió, 1 evőkanál citromlé.

Elkészítése: A tojássárgáját, vizet és szirupot vagy mézet habosra verjük, sót és vaníliát adunk hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojássárgás masszába. A reszelt sárgarépát és a többi hozzávalót közé keverjük. 175 fokon 60 percig sütjük.

 

Petrezselyemgyökér

 

Húsos fehér gyökere nagy mennyiségű fehérjét és ásványi anyagokat tartalmaz. Gazdag káliumban, kalciumban, vasban, C-vitaminban és niacinban. Magas illóolaj-tartalmánál fogva serkentőleg hat egész anyagcserénkre. Fontos tudni, hogy virágzás előtt használjuk fel, mert a virágzás idején növekszik az illóolajok mennyisége és ez tiszta formában magzatelhajtó hatással bír.

 

Fűszerként is használhatjuk más zöldségekhez, különösen jól illik a sárgarépához és csicsókához. Párolva, levesekbe, salátákba téve kellemes ízt kölcsönöz az ételnek.

 

Petrezselyemsaláta

 

Hozzávalók: 2-3 petrezselyemgyökér, 2 répa, 5 evőkanál tejszín, 2 evőkanál citrom, 1-2 csicsókagumó.

Elkészítése: A petrezselymet és sárgarépát lereszeljük. A tejszínt és citromot hozzáadjuk, elkeverjük.

 

Pasztinák – a fehérrépa

 

Igen gazdag szénhidrátokban és rostanyagokban, erősen vizelethajtó hatása van, amely hagymával és póréval együtt még fokozottabban jelentkezik. Korábban köszvény és kőhajtás esetén alkalmazták. A benne levő illóolajok kellemes illatot kölcsönöznek. A pasztinák enyhén édeskés, pótlásként levesekbe, szószokba és salátákba, vagy melegen zöldségköretnek használjuk, de ragut is készíthetünk belőle.

 

 

Pasztinákragu

 

Hozzávalók: 30 dkg pasztinák, 1 l víz, 2 hagyma, 2 evőkanál olaj, 4 evőkanál tönkölyliszt, fűszersó, bors, szerecsendió, majoránna, 1 adag tejszín.

Elkészítése: A pasztinákokat megtisztítjuk, felkockázzuk, és kb. 20 percig főzzük. A hagymát apróra vágjuk, olajban rövid ideig sütjük, majd liszttel beszórjuk, a pasztinák főzővizével feleresztjük és simára keverjük. Beletesszük a pasztinákdarabokat és fűszerezzük, tejszínnel gazdagítjuk.

Borsik Miklósné
XIII. évfolyam 2. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, paszternák, pterezselyem, sárgarápa

Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.