Natúrkonyha

Gyógyteák

Receptek a nagyvilágból

A teának számtalan pozitív tulajdonsága van. Frissít és melegít. Gyógyít és a legkülönfélébb testi és lelki panaszokat enyhíti. Cikkünkben a nagyvilágból származó egzotikus recepteket talál az olvasó, amelyeket bárki könnyen elkészíthet.


 

Egy kínai legenda szerint Krisztus előtt 2707-ben Csen Nung császár annyira félt a fertőzésektől, hogy csak forró vizet volt hajlandó inni. Egy napon a szél egy vadon termő cserje levelét sodorta a csészéjébe. Beleivott, és elámult, milyen frissítő és finom ízű lett tőle a forró víz. A legenda szerint ettől kezdve isznak az emberek világszerte teát.

 

Az ínyencek szívesen csinálnak ceremóniát a teafőzésből, ami gyakran kapcsolódik pihenéshez és elmélkedéshez, a meleghez és a finom illatokhoz. Ezek már önmagukban is kellemes érzést keltenek. A teaiváshoz idő kell, csak így tudunk eltávolodni a hétköznapok rohanásától.

 

A mi szélességi köreinken egyre kedveltebbek a gyümölcs- és gyógyteák. Első helyen áll a borsmentatea, ezt követi a kamilla, a csipkebogyó és az édeskömény.

 

A feketetea-ivásban világelsők a kuvaitiak, akiknél az egy főre eső feketetea-fogyasztás évente 5,3 kg. Második helyen állnak a britek évi 3 kg-mal, őket a szírek követik évi 2 kg-mal, utánuk az irániak és a tunéziaiak következnek évi 1,5 kg-os teafogyasztással. 

 

 

Receptek a Középső birodalomból

Energiát adó ginszengtea

A kínai gyógynövénytudomány különleges ajándéka a ginszenggyökér. Sok értékes vitamint, ásványi anyagot és zsírsavat tartalmaz. És főképp ún. ginzengoidokat, amelyek rendkívül pozitív hatásúak immunrendszerünkre. 

 

A teaivás azt jelenti, pihenni, megfeledkezni a világ zajáról. A tea a testet, a szellemet és a lelket egyaránt megszólítja, ezért holisztikus orvosságnak számít

 

A tea készítése: 3 g száraz, granulált ginszengkivonatot vagy 1 g ginszengszirup-kivonatot leöntünk egy csésze forró vízzel és megisszuk. Az immunrendszer és az állóképesség erősítéséhez elegendő naponta kétcsészényi. Akut stresszhelyzetekben a dózist napi két csészére növelhetjük. A kész ginszengtea olcsóbb ugyan, de általában nagyon kevés ginszengkivonatot tartalmaz, és ennek megfelelően gyengébb a hatása is. 

 

Jinhua jázmintea ginszenggel

A Jinhua jázmintea zsenge zöldtea-hajtásvégekből és jázminvirágból készül. A kínaiak egészségük megőrzése érdekében isszák. A tapasztalatok szerint serkenti a vitalitást, a szellemi erőnlétet és az emlékezőképességet. Az erősebb hatás érdekében egy kevés ginszengkivonatot is adunk hozzá.

 

Elkészítése: 2 púpos teáskanál Jinhua jázminteát 1 liter felforralt, de már nem lobogó (kb. 70 °C) vízzel leöntjük. 20 percig állni hagyjuk. Szervírozás előtt minden csészébe egy negyedpipettányi ginszengkivonatot cseppentünk. Naponta három csészével igyuk, apránként kortyolgatva. 

Sáfránytea az "ágyék" erősítésére

A sáfrány a világ legdrágább fűszere. Gyógyhatását már a thébai papiruszokban is említik az ókori szerzők. Erősíti és melegíti a szívet, fokozza a nemi vágyat és az érzékiséget, segít leküzdeni a potenciazavarokat és a menstruációs zavarokat.

 

A sáfrány értékes fűszer, a virág három narancsvörös bibeszálából áll. Egy kilogramm sáfrányhoz 80 000-150 000 virág szükséges

 

Elkészítése: Egy-egy csipetnyi fahéjat, kardamommagot, szegfűszeget, borsot, gyömbért, szerecsendiót és néhány szál sáfrányt mozsárban porrá zúzunk és összekeverjük fekete teával. A keveréket forrásban lévő vízzel leöntjük és három perc múlva leszűrjük. Szükség szerint mézzel édesíthetjük. Akkor igyuk, ha azt szeretnénk, hogy "vérünk és ágyékunk felpezsdüljön".

 

Alternatívaként felforralhatunk egy csésze tejet is, amelyben egy csipetnyi sáfrányt főzünk néhány percig kis lángon. Ezt mézzel édesítjük és melegen fogyasztjuk. Naponta egy csészényi elegendő belőle.

 

Hogy a felsorolt hozzávalókból mennyit veszünk, ízlésünktől függ. Inkább kisebb mennyiségekkel kezdjük, mert meglehetősen intenzív fűszerekről van szó. Szerecsendióból feltétlenül nagyon parányi mennyiséget vegyünk! Ha szeretjük a csípőset, ennél kicsivel több gyömbér, bors vagy szegfűszeg kerülhet bele.

Vigyázat: Sáfrányt terhesség alatt tilos fogyasztani, mert vetélést okozhat!

 

 

Receptek a felkelő nap országából

A tradicionális japán gyógyászat a hagyományos kínai orvoslásból fejlődött ki, mégis számos ponton jelentősen különbözik az utóbbitól. Jellemzően nagyon kis mennyiségű gyógynövénnyel dolgozik, mégis hatásos.

 

A teaszertartás Japánban ma is nagy népszerűségnek örvend és különleges
jelentőséggel bír

 

Vitalizáló zöld tea szójaszósszal

Az európai ízlésnek meglehetősen szokatlan teáról van szó. A japánok általános erősítőként és frissítőként isszák.

 

Elkészítése: 1 csapott teáskanál zöld teát 1/4 liter forró, de már nem lobogásban lévő (ideális hőmérséklet: 70 °C) vízzel leöntünk. 3 perc múlva leszűrjük. A csészébe egy evőkanál Tamari (szójaszósz) szószt teszünk, ehhez egy csipetnyi gyömbért adunk, és leöntjük a zöld teával. Megkeverjük és azonnal fogyasztjuk. 

 

Vitalizáló Mu-tea

Ezt a japán különlegességet teaszaküzletekben készen is megtaláljuk. Kiválóan alkalmas a fáradtság elűzésére.

 

Elkészítése: Egy Mu-tea filtert vágjunk fel, tartalmát szórjuk egy fazékba. 12 percig kb. 3 csészényi vízben lassú tűzön főzzük. Végül szűrjük le és lassan, apránként kortyolgatva igyuk meg.

Shiitaketea az idegek erősítésére

A shiitake gomba tölgyfán terem, ízletes japán gomba, amelyet széles körben alkalmaznak gyógyászati céllal is. Ma már nálunk is kapható. Az értékes gombából készült tea erősíti megtámadott, elgyötört idegeinket, jótékony hatású a koleszterinszintre és a vérnyomásra.

 

Elkészítése: Egy gombát vágjunk négyfelé, és két csésze vízben, csipetnyi tengeri sóval forraljuk fel, és addig főzzük kis lángon tovább, míg a vízmennyiség a felére csökken. Szűrjük le és két részletben fogyasszuk el a nap folyamán.

 

A gyógyító hatású shiitake gombát ma már Európában is termesztik

 

Megjegyzés: A gombára érzékeny embereknél, néhány órával a tea elfogyasztása után a bőrön korbácsütésre emlékeztető piros nyomok alakulhatnak ki a törzsön vagy a végtagokon. Ez a gombában található, lentinánnak nevezett, összetett poliszacharidra való érzékenység, allergia tünete. 

 

Receptek a világ tetejéről

Tibetben az egészség, a táplálkozás és a tea fogalma szinte azonos. Éppen ezért a teát nem pusztán élvezeti cikknek, hanem orvosságnak is tekintik. A tibeti orvosok gyakran igen szokatlan kombinációkban alkalmazzák a forró italt.

 

Metö-tea - aktiválja az emésztést

Elkészítése: 1 evőkanál gránátalmamagot, 1 evőkanál durván aprított csipkebogyót és 1/4 teáskanál gyömbérport 1/4 liter forrásban lévő vízzel leöntünk. 5-10 perc múlva leszűrjük, a zaccot kissé kinyomkodjuk. Ízlés szerint mézzel vagy barna cukorral  édesítjük. Legjobb, ha étkezések között isszuk, mivel ez a tea pozitív hatással van emésztésünkre.

Tasi Delek - A boldogság és béke teája

Ez a tea a tibeti "A boldogság és béke legyen veled" köszöntésről kapta a nevét. Harmonizáló és szabályozó hatású, kiváló ital napközbeni fogyasztásra.

 

Tibetben nagyon népszerű a vajas tea. Egyetlen alkalomról sem hiányozhat

 

Elkészítése: 1/4 teáskanál gyömbérport, 1/2 teáskanál édesgyökérport, 1 teáskanál csalánlevelet, 1/4 teáskanál citromfűlevelet, 1 kardamomtermést mozsárban zúzzunk össze, adjunk hozzá egy szárított sárgabarackot. Minden hozzávalót forrázzunk le 1/4 liter vízzel, 5-10 perc után szűrjük le, a zaccot kissé nyomkodjuk ki. Tetszés szerint barna cukorral vagy mézzel édesítsük.

Bön-csa, a klasszikus tibeti vajas tea, amely feltölti erőtartalékainkat

Évszázadok óta ez a tibetiek nemzeti itala, Tibetben az élet egyszerűen elképzelhetetlen nélküle. Mindig és minden körülmények között isszák. Különlegessége, hogy vajat adnak hozzá és megsózzák. Így inkább illatos levesre hasonlít, mint teára. Az a híresztelés, hogy avas vajjal készül, nem egyéb, mint rosszindulatú pletyka. Mindig friss jakvajat alkalmaznak. Ennek ellenére az ital ízét nekünk, európaiaknak szoknunk kell.

 

Bevált erősítő hatása azonban nagyon fontos a magas hegyek lakóinak, akik több mint 4000 méterrel a tengerszint felett élnek. Kóstolja meg ön is - pl. ha fárasztó hegyi túrán vesz részt vagy hegyet mászik, sífutáskor vagy bármely fárasztó sport gyakorlásakor.

 

Elkészítése: 5 g-os darab a jellegzetes, tégla alakba préselt tibeti teából (ha nincs, egy teáskanálnyi közönséges fekete tea), 50 g vaj, 2 dl zsíros tej, 1 csapott teáskanál só, 1 liter hideg víz. A teát szórjuk a vízbe, forraljuk fel, 10-15 percig kis lángon főzzük tovább. Ezután szűrjük le, adjuk hozzá a tejet, a vajat és a sót.

 

Dél-Amerika hagyományos gyógyászata számos teareceptet ismer

 

A tibetiek ezt a keveréket egy fából készült mozsárba öntik, és alaposan átköpülik. Nálunk megteszi a botmixer vagy a turmixgép is. Az így nyert folyadékot kannába öntjük, és a nap folyamán apránként elfogyasztjuk.

 

Receptek az aztékok országából

Már jóval Kolumbusz partraszállása előtt Amerikában virágzó kultúrák léteztek, amelyek közül mindegyik igen fejlett gyógyító tudománnyal rendelkezett. Az Újvilág őslakói szoros kapcsolatban éltek a természettel, ezért ellesték annak minden titkát és túlélési stratégiáit. A spanyolok sok amerikai növénnyel, illetve ezek termésével ismertették meg az őshazát: a paradicsommal, a burgonyával és a csokoládéval, illetve a kakaóval, hogy csak néhányat említsünk.

 

A világ első nyomtatott és hivatalos gyógyszerkönyvében, a Valerius Cordus-féle Pharmakopoe-ben (Nürnberg, 1589) már számos indián gyógynövény szerepel. A mai hivatalos gyógyszerek és homeopátiás orvosságok jó része is amerikai eredetű növényekből készülnek.

 

Méregtelenítő papajalevél-tea

Sok indián törzs nagyon szereti a papaja gyümölcsét. Náluk univerzális orvosságnak számít. A gyümölcs fehérjebontó hatású papain nevű enzimet tartalmaz. Ez képes lebontani az elpusztult szöveteket, és méregteleníti a szervezetet. A jó ízű termés ráadásul gazdag vitaminokban, segíti az emésztést, megnyugtatja a gyomrot. A növény levelét 1552 óta gyógynövényként tartják számon Európában is. Ma teaszaküzletekben, drogériákban kapható.

 

Elkészítése: 1 teáskanálnyi papajalevelet lobogó forró vízzel leforrázunk, 10-20 perc múlva leszűrjük és fogyasztjuk. Az indián gyógyítók ezzel az itallal asztmát is gyógyítanak.

Pimentotea - erősít és fokozza ellenálló képességünket

A pimento, amit nálunk szegfűborsnak  neveznek, illatos fűszer, aromája szegfűszegre, szerecsendióra, borsra és fahéjra emlékeztet. A maják a növény levelét szétrágták, ha fájt a foguk, emésztési gondjaik támadtak, vagy ha étvágytalanok voltak.

 

 

A kakaó nem csak őshazájában kedvelt energiaital nyersanyaga. A fekete kömény már a fáraók korában is fontos szépítőszer volt

 

Elkészítése: Azonos mennyiségű szegfűborsot, ánizst, eukaliptuszlevelet és narancsvirágot összekeverünk. A keverékből csészénként egy evőkanálnyit leforrázunk, és 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és a nap folyamán apránként elfogyasztjuk. Kúraszerűen, hosszabb ideig ajánlott.

Matétea - A zöld arany

A maté serkentő, vitamindús és kiválóan fokozza erőnlétünket és vitalitásunkat. Csillapítja az éhségérzetet, ugyanakkor enyhén vízhajtó és hashajtó hatású. A dél-amerikai indiánok értékes életelixírként tartják számon. A misszionáriusok szisztematikusan telepítették a növényt, és élénk kereskedelmet folytattak a leveleivel.

 

Elkészítése: A szárított matéleveleket forrásban lévő vízzel öntjük le, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ízlés szerint citromlével vagy juharsziruppal fogyasztjuk. A leveleket másodszorra is leforrázhatjuk. Hatása annál erősebb, minél tovább ázik. Tény, hogy a tea ízét szokni kell, nem mindenki tetszését nyeri el, mert fanyar, kesernyés. Ezen sokat javíthatunk, ha keverék formájában fogyasztjuk: pl. kakaóhéjjal, fahéjjal, kóladióval, csillagánizzsal, mentával, guaranamaggal vagy szegfűszeggel. Egyes szaküzletekben kész keverékek is kaphatók.

 

A zabtea felébreszti az életerőt

A zab kiváló energiaforrás, ugyanakkor könnyen emészthető, kellemes ízű gabona, ezért elsőrangú táplálék gyerekeknek, gyengélkedő betegeknek. Angliában felmérések alapján kimutatták, hogy a zabkásával táplált gyerekek boldogabbak, jobb kedélyűek, mint azok a kortársaik, akik nem kaptak zabot. A még zöld gabonából készített tea segítségével könnyebben eltávoznak szervezetünkből a káros anyagok.

 

A matéteát az örökzöld matécserje szárított leveleiből főzik. Őshazája Dél-Amerika

 

Elkészítése: 75 g zöld zabot, 10 g csalánlevelet, 10 g orbáncfüvet és 5 g cickafarkfüvet alaposan összekeverünk. 1 evőkanálnyi keveréket 2-3 csésze forrásban lévő vízhez adunk és 20 percig kis lángon tovább forraljuk. Naponta 3-szor egy csészével iszunk belőle. 

Borúra derű csokoládéval

Az aztékoknál a kakaóbab erőt adó, jó kedvre derítő hatásáról volt híres, ezért nagy becsben tartották. A kakaóport a termés erjesztése, pörkölése és őrlése révén nyerik. Olyan anyagok találhatók benne, amelyek testünkben akkor termelődnek, amikor szerelmesek vagyunk. Nem csoda hát, ha sokan szerelmi bánatukat kúrálják csokoládéval, vagy egyéb okból kialakuló depressziójuk elől menekülnek a csokoládéevésbe. Sajnos a csokiban nagyon sok a cukor, ezért rendkívül kalóriadús.

 

A következő, indián eredetű kakaóital szintén gyógyír a lélek sebeire, ugyanakkor jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a csoki: 1/4 liter friss tej, 1 rúd vanília, 2 evőkanál tiszta kakaópor (nem instant kakaó!), 1 csipetnyi csili, 1 csipetnyi só, 1 evőkanál méz.

 

A tejet felforraljuk, majd csökkentjük alatta a lángot. Beledobjuk a vaníliát és 5-10 percig kis lángon tovább forraljuk. A vaníliát kivesszük belőle, hosszában felhasítjuk és kikaparjuk a közepét. Ezt a kakaóporral, a csilivel, a sóval és a mézzel együtt pohárba tesszük. A tej felét hozzáöntjük és habverővel alaposan, csomómentesre elkeverjük. Ezt a habos keveréket beleöntjük a forró tejes lábosba, elkeverjük, és forrón tálaljuk. 

 

 

Receptek az 1001 éjszaka világából

A keletiek kedvenc itala télen az ürömből, nyáron a mentából készült tea. Mivel ezek a teák meglehetősen keserűek, zöld vagy fekete teából is készítenek forrázatot, és ezzel hígítják. A vendéglátás keleti illemszabályai a mai napig "előírják", hogy a vendéget legalább háromszor kell megkínálni teával, és a harmadiknak kell a legerősebb főzetnek lennie. Ezzel az a céljuk, hogy a vendég alkalmat kapjon a pihenésre, ugyanis a karavánok korában szokás volt, hogy a vendég három napig pihent, mielőtt rátértek az üzleti tárgyalásokra. 

 

Keleten ma is szokás a vendéget három pohár teával kínálni

 

Fűszeres tea tejszínnel - az agysejtek javára

A zöld és fekete tea közismerten képes stimulálni agysejtjeinket. A bennük található tein (a koffein megfelelője a teában) serkenti anyagcserénket és az agy vérellátását, tehát közvetlen hatással van központi idegrendszerünkre. A tudományos kutatások igazolták, hogy a teafogyasztás hatására gyorsabban tanulunk és javul a memóriánk is. Emellett a tea erősíti a szívizmokat is, szabályozza a keringést és megakadályozza a fogszuvasodást is.

 

Elkészítése: 1/4 liter víz, 10 teáskanál fekete tea, 100 g barna kandiscukor, 1/4 liter ananászlé, 2 narancs leve, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, koriandermag és szegfűbors, 1 nagy, savanykás ízű alma, 1 pohár tejszín. 

 

A vizet felforraljuk és leforrázzuk vele a teát. 3 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A teát a kandiscukorral (utóbbiból két teáskanálnyit félreteszünk), az ananász- és narancslével, a darabokra tört fahéjjal, a korianderrel, a szegfűborssal és szegfűszeggel összekeverjük. Az almát meghámozzuk és belereszeljük. Az egészet még egyszer felforrósítjuk, de nem főzzük tovább. A tejszínből habot verünk, a félretett kandiscukrot mozsárban finomra őröljük. A teát poharakba szűrjük, erre egy kanál tejszín kerül, amit megszórunk az őrölt kandiscukorral. Azonnal tálaljuk. A recept 4-6 személyre szól.

 

A fáraók feleségének szépítő teája

A következő bölcsesség a régi Egyiptomból származik: "A fekete kömény minden betegséget meggyógyít, a halál kivételével." A fűszert a régiek szépítőszerként is számon tartották, a feljegyzések szerint Nefertiti és Kleopátra sikerrel alkalmazták. Az ókori és középkori orvosok a fekete köményt mindent gyógyító panaceának tartották. Ma neurodermitisz és allergia kezelésében alkalmazzák sikerrel. Sikerült bebizonyítani, hogy a fekete kömény immunmodulatív hatású, azaz képes fékezni az immunrendszer túl heves reakcióit, például allergia esetében.

 

A fahéjas tea a testet és a lelket egyaránt megtisztítja

 

Elkészítése: Egy evőkanálnyi feketekömény-magot számítunk egy csészére. Ezt a mennyiséget leforrázzuk és 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és apránként elkortyolgatjuk.

Fahéjas tea: a lélek és a test megtisztítására

A fahéjról Arábiában és Indiában úgy tartották, képes megtisztítani az egész szervezetet, ráadásul egyes vélekedések szerint fokozza az érzéki élvezeteket is.

 

Elkészítése: 3 rúd fahéjat 1/2 liter vízben felforralunk, 10 percig állni hagyjuk. A fahéjrudakat kivesszük és a folyadékhoz 1/2 liter vörösbort adunk. Reggel és este egy-egy pálinkáspohárral iszunk belőle.

Jeges fűszeres tea - Alternatíva lázas betegségekben

Hűlés esetén általában forró italokat szoktak javasolni. Azonban ha felszökik a lázunk, gyakran inkább hűvös italokat kívánunk, főképp hűvös gyümölcslevet. Ez a tea frissítő hatású, de a fűszereknek köszönhetően nem hűti ki túlságosan a szervezetet.

 

Elkészítése: 3/4 liter víz, 6 teáskanál fekete tea, 1/4 teáskanál fahéjpor, 1/4 teáskanál szerecsendió, 3/4 csésze porcukor, 1 csésze narancslé, 1 csésze citromlé, némi zúzott jég (jégkása).

 

Az ún. teatégla porított, préselt tealevélből készül. A belepréselt minta jelzi a súlyát, minőségét, értékét. A régi Kínában ugyanis pénzt helyettesítettek vele

 

A vizet felforraljuk, leöntjük vele a teafüvet, három percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Utána hozzáadjuk a fűszernövényeket és 5 percig tovább áztatjuk. Ezután finom szűrőn leszűrjük. Hozzákeverjük a gyümölcsök levét, és másfél csésze szűrőbe helyezett jégkásán keresztül a csészébe öntjük.

 

Mint látjuk, minden kultúra ismer olyan teákat, amelyek erősítik szervezetünk ellenálló képességét, erőt, energiát adnak. Ezek alkalmazásakor azonban mindig figyelembe kell venni az egyén reagálóképességét. Ami az egyiknek jót tesz, lehet, hogy a másiknak kevésbé felel meg. Egy tibeti vajas tea jótékony hatása aligha érvényesülhet valakinél, aki tejcukorra érzékeny. Az allergiában szenvedőknek is óvatosaknak kell lenniük a növények kiválasztásánál. E tényezők figyelembevétele esetén semmi sem állhat annak útjában, hogy érdekes és ízletes kirándulást tegyünk az egzotikus teák világában!

- tamás -
XV. évfolyam 2. szám

Címkék: gyógytea receptek, gyógyteák, natúrkonyha

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.