Natúrkonyha

Gyömbér az étlapon

A liliomfélék családjába tartozó gyömbér (Zingiber officinalis) a trópusokon és a szubtrópusokon honos, Ázsiában, Ausztráliában, Dél-Amerikában és Nigériában termesztik. A növény egy méternél is nagyobbra nő, hosszú, keskeny levelei és sárgás-piros virágai vannak, föld feletti része nádra emlékeztet.


A legegyszerűbb ételeket is rafinálttá tehetjük, ha gyömbérrel ízesítjük őket

 

Fűszerként és orvosságként a gyökértörzset, az ún. rizómát fogyasztják. Legízletesebb, ha friss, de létezik szárított, sőt szárítva porított formában is. A friss gumók akkor jók, ha kemények és lédúsak. Rendkívül aromás az illata, az íze pedig csípős, fűszeres. Aromája szinte minden ízzel harmonizál: egyaránt illik az édes, a pikáns, a fűszeres és a savanykás ételekhez. Próbálja ki: fűszerezze vele megszokott ételeit, meg lesz lepve a hatástól.

 

Száraz, hűvös helyen a gyömbérgumó kb. három hétig eltartható, például a hűtőszekrény zöldségtartó rekeszében. Fagyasztva tároláshoz pedig készíthetünk gyömbérlevet: reszeljük le finomra, és facsarjuk ki a levét. A levet kis adagokban például a jégkockatartóban fagyasszuk be. A friss gyömbért felhasználás előtt alaposan megmossuk, világosbarna héját óvatosan lekapargatjuk, majd a gumót vagy lereszeljük, vagy vékony szeletekre, esetleg gyufaszálnyi kis pálcikákra vágjuk. A gyömbér nélkülözhetetlen alkotórésze a chutneyknak és sok zöldséges ételnek, currynek, hüvelyesekből készült ételeknek, de szinte minden édességhez, kompóthoz és gyümölcsléhez is kiválóan illik. A konyhához hasonlóan fontos része a házi patikának is.

 

A gumót Keleten már több mint 3000 éve gyógyszerként ismerik és alkalmazzák. A legújabb tudományos kutatások igazolják az ázsiaiak évezredes tudását. A gyömbér melegítő hatású, ezért különösen télen ajánlatos a használata például tea vagy gyömbéres víz formájában hűlések ellen vagy megfázás gyógyítására: egy liter vizet négy szelet gyömbérrel fedetlen edényben addig forraljunk, míg a víz fele elfő. A gyömbérteát a nap folyamán apránként, lassan kortyolgatva igyuk meg. A gyömbér erősíti immunrendszerünket, illóolajai antibakteriális hatásúak, serkentik anyagcserénket, csillapítják az émelygést, a hányingert és a gyomor-bél rendszeri panaszokat, például a puffadást és a bélkólikát.

 

 

Receptek

Távol-keleti brokkolileves

Hozzávalók 2 személyre: 300 g brokkoli, 1 db diónyi friss gyömbér, negyed teáskanál köménymag, fél teáskanál koriandermag, 1 evőkanál ghee (lásd a kü - lön receptet) vagy vaj, 375 ml zöldségleves, 2 ágacska borsmenta, 100 ml tejszín, tengeri só, őrölt bors.

 

Két rendkívül ízletes téli leves, amelyekkel vendégeinket is elkápráztathatjuk

 

Elkészítése: A brokkolit megpucoljuk és rózsáira szedjük, a szárait meghámozzuk és kockára vágjuk. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. A köményt és a koriandert mozsárban finomra zúzzuk. A gheet egy fazékban felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a fűszereket. Hozzáadjuk a brokkolidarabokat, és kissé megdinszteljük. A gyömbért és a mentát beleszórjuk, és a zöldséglevessel – a fazekat lefedve – kb. 20 percig kis lángon főzzük. Ezután eltávolítjuk belőle a mentát, és a brokkolit pürésítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, röviden felforraljuk, majd sózzuk, borsozzuk.

Sütőtökleves

Hozzávalók 2 személyre: 500 g hokkaido tök (vagy bármilyen sütőtök), 150 g burgonya, 1 evőkanál ghee vagy vaj, fél teáskanál rozmaringlevél, 350 ml zöldségleves, 100 ml tejszín, 1 db friss gyömbér (diónyi), 2 evőkanál hántolt tökmag, 1 evőkanál olaj, néhány korianderlevél.

 

Elkészítése: A tököt meghámozzuk, magját eltávolítjuk, húsát felkockázzuk, a burgonyát meghámozzuk és szintén felkockázzuk. A gheet fazékban felforrósítjuk. A rozmaringot mozsárban finomra zúzzuk, és közepes lángon megpirítjuk a forró zsiradékban. A tököt és a burgonyát hozzáadjuk és kissé megdinszteljük. Hozzáöntjük a zöldséglevest, és az egészet felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve kb. 25 percig kis lángon főzzük, közben rendszeresen kevergetjük. A levest pürésítjük, hozzákeverjük a tejszínt, amellyel még egyszer egy pillanatra felforraljuk. A gyömbért meghámozzuk és hajszálvékony szeletekre vágjuk, majd a tökmagokkal együtt az olajban röviden megpirítjuk. A levest tányérokba merjük, a tökmagokat, a gyömbért és a korianderlevelet a tetejére szórjuk. Akinek a tejszín túlságosan tömény, elhagyhatja belőle, a leves így is nagyon finom.

Gyömbérsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 300 g barna lencse, 400 g tisztított sütőtök, 300 g sárgarépa, 1 evőkanál friss aprított gyömbér, 1 evőkanál olívaolaj, 100 ml zöldségleves, fűszersó, őrölt bors, 4 evőkanál napraforgóolaj, 3 evőkanál balzsamecet (balsamico bianco).

 

Elkészítése: A lencsét megmossuk és lecsepegtetjük. 550 ml vizet felforralunk, majd a lencsét fedő alatt kb. 25 percig főzzük benne. A sütőtököt felkockázzuk, a sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tököt és a reszelt répát az aprított gyömbérrel forró olajban megsütjük. Ha megpuhult, zöldséglevessel leöntjük, az edényt lefedjük, és a zöldségeket közepes lángon 3 percig dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, majd a főtt zöldségeket a lecsepegtetett, még meleg lencsével összekeverjük. Az ecetből, sóból, borsból és olajból marinádot keverünk, és a meleg salátára öntjük. Kb. 15 percig állni hagyjuk, majd langyosan tálaljuk.

Gyömbéres keksz

Hozzávalók: 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 250 g porcukor, 250 g tönkölybúza, 1 evőkanál reszelt gyömbér.

A gyömbéres keksz nem csak karácsonykor finom


Elkészítése: A porcukrot, a tojássárgáját és az egész tojást vízfürdő felett sűrű péppé keverjük, levesszük a tűzről és folyamatos keverés mellett hagyjuk kihűlni. A sűrű krémet hozzáadjuk a reszelt gyömbérrel kevert liszthez, és az egészet lehetőleg gyorsan összedolgozzuk. A tésztát liszttel meghintett felületen kb. fél cm vastagon kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kerek kekszeket szúrunk ki belőle. A kekszeket zsírozott sütőlemezen kb. 60 percig pihentetjük, majd 180 °C-on kb. 15 percig világosbarnára sütjük. A forró kekszeket óvatosan eltávolítjuk a sütőlemezről, és néhány napig pihentetjük. Közvetlenül sütés után a kekszek nagyon kemények.

Hogyan készítsünk gheet?

A gheet (ejtsd: gí) a hagyományos indiai konyhában főzéshez, sütéshez, zsírban sütéshez használják. Étvágyserkentő, emésztést javító, vértisztító és májméregtelenítő hatást tulajdonítanak neki. Vajból könnyen elkészíthető, csodálatos, dióra emlékeztető az illata, és kenyérre kenve is kiváló.

 

Elkészítése: Sózatlan vajat közepes lángon vastag falú fazékban forrósítsunk fel. A tetején keletkező hab a tejben található szilárd alkotóelemekből áll, amelyek hatására a vaj idővel megavasodik. A habot ezért óvatosan leszedjük a tetejéről. A vajat ezután kis lángon tovább forraljuk, az újra és újra keletkező habot kanállal mindig leszedjük róla. (Főzési idő: fél kg vaj esetén kb. 25 perc, 1 kg esetén 60 perc, 2,5 kg esetén 3 óra.) Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Amikor a ghee elkészül, pattogatott kukoricára emlékeztető illata van, aranysárga és teljesen átlátszó. A leégés elkerülése érdekében a tüzet olykor-olykor oltsuk el alatta. A kész gheet filterpapírral vagy finom szövésű lenvászon kendővel bélelt szűrőn átszűrjük. Zárt edényben hűvös helyen legalább fél évig eláll. A leszedett habbal és a főzőedény alján, illetve a szitában maradt üledékkel zöldségételeket, leveseket ízesíthetünk, vagy kenyérre kenve is remek csemege.

-vági-
XVII. évfolyam 9. szám

Címkék: gyömbér, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.