Natúrkonyha

Gyomor- és hasnyálmirigybarát ételek

Emésztőszerveink "táplálása" 2. rész


 

Amennyiben máj- és epeműködésünk harmóniája megbomlik, s a harmónia visszaállítását elhanyagoljuk, előfordulhat, hogy azt hasnyálmirigyünk is megsínyli. Gyulladásos folyamatok, enzimhiányos állapotok állandósulhatnak, s ez generálja a szervezet elsavasodásának erősödését, gyomorbántalmak kialakulását.

 

Emésztőszerveink karbantartását komplexen, holisztikus látásmóddal végezzük, hiszen csak akkor érhetünk el jó eredményt, ha mindegyikre külön is odafigyelünk.

 

A túlzott alkohol- és kávéfogyasztás mellett például a magas vérzsírszint, epekövesség, az epevezeték elzáródása, egyes gyógyszerek, a mellékpajzsmirigy hiperaktivitása, magasabb kalciumszint, intenzív dohányzás, különböző traumák és genetikai hajlamok okán kifejlődhet a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás.

 

Az optimális táplálkozási állapot fenntartása érdekében orvos és táplálkozási szakember ellenőrzése mellett elsőrendű feladat a szervezet lúgosítása, a magas vérzsírszint csökkentése. Az emésztőenzimek elégtelen mennyisége következtében szükséges a béta-karotinban és E-vitaminban gazdag ételek fogyasztása. (Pl.: sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye, málna, bimbóskel, sóska, kajszibarack, sárgabaracklekvár, csipkelekvár, napraforgóolaj, kókusz-, ill. pálmazsír, szardínia, kukoricacsíra, búzacsíra, szójabab, földimogyoró.) A folsavhiány pótlására érdemes gyakrabban fogyasztani csiperkegombát, tőkehalmájat, téli burgonyát, száraz babot, borsót, lencsét, zöldbabot, paradicsomot. A károsodott felszívódás következtében szükséges a cink és magnézium kiegészítése is. A búzadara, búzakorpa, mandula, dió, földimogyoró, száraz borsó, barna kenyér, csipkebogyóíz gazdagok mindkét anyagban.

 

A gyomorproblémák megjelenése (akár reflux, gyomorsavtúltengés, gyomorhurut, -fekély stb.) hordozza azt az üzenetet, hogy helytelenül táplálkoztunk, s életvitelünkkel túlléptük a korlátokat. A korábbi zsíros, túlfűszerezett, cukrokban túl gazdag étrendet fel kell váltania a zsír-, fűszer- és cukorszegény étrendnek.

 

Ezen belül is fontos a sok tiszta víz bevitele, fontos a banán rendszeres fogyasztása a nagy káliumtartalma miatt, valamint legyen az étrendünkben főtt fehér rizs, száraz pirítós, alma, főtt burgonya. A nyers zöldséglevek közül az éhgyomorra fogyasztott frissen készített burgonyalé (1 db) stabilizálja a sav-bázis egyensúlyt. A nyers káposztalé magas Ca-tartalmával szintén segít. Gyomorrontást válthatnak ki az arra érzékenyeknél a hagyma, retek, uborka, csípős fűszerek. A zsíros ételek fokozzák a gyomorsavtermelést, s az erős kávé, tea nehezíti az emésztést. Az éretlen gyümölcs fogyasztása nem ajánlott, mert magas pektintartalma miatt nehezen emészthető. Lefekvés előtt 3-4 órával már ne együnk semmit, különösen ne sajtot (magas zsírtartalma miatt)!

 

Receptek:

Zabnyákleves

Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, l liter zöldséglé, l kávéskanál konyhasó.

 

Elkészítése: A forrásban levő enyhén sózott zöldséglébe beleszórjuk a zabpelyhet, majd takaréklángon többször megkeverve addig főzzük, míg elnyákosodik. Szitán áttörjük vagy átszűrjük, s felforralva annyi folyadékot öntünk hozzá, hogy adagonként 2 dl legyen. (Búza-, árpa-, rozspehelyből is készíthetünk nyáklevest.)

Natúr zöldségleves hajdinával

Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 3-4 szál petrezselyemzöldje, 1-2 kávéskanál konyhasó.

 

Elkészítése: Egyenletes apró kockákra vágjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret. A zellergumót egészben hagyjuk (használhatunk helyette zöldjét). A petrezselyemzöldjét csokorba kötjük, adagonként 2,5 dl sós vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, a zellergumót és a petrezselyemzöldjét kiemeljük, és főzhetünk bele adagonként 1 evőkanál megtisztított, megmosott hajdinát.

Főtt hal zöldséggel

Hozzávalók: 50 dkg sovány halszelet (busa, amur), 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 1 db babérlevél, kis darab póréhagyma, 1 db citrom, 1-2 kávéskanál konyhasó.

 

Elkészítése: A halszeleteket besózzuk, citromlével bekenjük, majd állni hagyjuk. Eközben fél liter vízben feltesszük főni a karikákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, babérlevelet, kb. 3 cm-es póréhagymadarabot, 1 vékony szelet citromhéjat. Amikor a zöldség félig puha, beletesszük a halszeleteket, és lassú forralással puhára főzzük. Lapátszedő kanállal óvatosan tálra tesszük a szeleteket és köré rakjuk a főtt zöldséget. Petrezselymes burgonyát vagy rizst, esetleg burgonyapürét készíthetünk köretnek.

Patisszonfőzelék

Hozzávalók: (2 főre) 50 dkg patisszon, 1 teáskanálnyi margarin, 1 teáskanálnyi tönkölyliszt vagy kukoricaliszt, 3 evőkanál kefir, 1 szál kapor, 2/3 mokkáskanál édes paprika, fél mokkáskanál piros arany, 2 mokkáskanál só, 4 dkg paradicsompaprika.

 

Elkészítése: Az alaposan megmosott, tisztított patisszont egyenlő nagyságú kockákra vágjuk a paradicsompaprikával együtt. Az előkészített zöldségféléket margarinnal vagy vajjal kikent főzőedénybe tesszük a fűszerpaprikával együtt, ízesítjük sóval, piros arannyal, kaporral. Ezután 4 evőkanálnyi vizet hozzáadva fedő alatt lassan puhára pároljuk. Amikor megpuhult a patisszon, sűrítjük a szárazon pirított liszttel, a simára kevert kefirrel, citromlével, majd jól összeforraljuk és feltéttel tálaljuk.

Túrós guba

Hozzávalók: 7-8 db kifli, 25 dkg sovány tehéntúró, 2 dl zsírszegény tej, 1 dl víz, 1-2 kávéskanál kapor, 2-3 teáskanál margarin vagy vaj.

 

Elkészítése: A tejet vízzel összekeverve meglocsoljuk a karikákra vágott, szikkadt kiflit. Amikor jól beszívta a folyadékot, összekeverjük az áttört túró kétharmadával és a finomra vágott kaporral. Egy hőálló tálat kikenünk a margarinnal, elterítjük benne a túrós kiflikarikákat, majd megszórjuk a maradék túróval. Előmelegített sütőben jól átforrósítjuk, de csak langyosra hűtve fogyasszuk.

 

Elkészíthetjük édesen is, adagonként 1-1,5 csapott evőkanál barna cukorral, vagy saját édesítési módon, vaníliával ízesítve.

Banánpüré

Hozzávalók (1 főre): 1 db banán, 1,5 evőkanál tej, 2 csepp rumaroma, 1 teáskanál vaníliás cukor.

 

Elkészítése: A banánt alaposan megmossuk, majd megtisztítva pépesítjük. Belekeverjük a forralt tejet, a vaníliás cukrot, és ízesítjük a rumaromával. Ezután habosra kikeverjük, és lehűtve tálaljuk. Ha megengedett, tejszínhabot is tehetünk rá.

Borsik Miklósné
XIV. évfolyam 10. szám

Címkék: gyomor és hasnyálmirigy, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.