Natúrkonyha

Homeodiéta 1. rész

A XVIII. század végén egy német orvos, Samuel Hahnemann megérezve a már Hippokratész által felvetett orvosi alapelv óriási jelentőségét, az orvoslásnak egy teljesen forradalmi ágazatát kezdte el kidolgozni, amelyet „a hasonló szenvedések módszerének”, azaz homeopátiának nevezett el. Görögül ugyanis homeo annyit tesz, mint hasonló, a patosz jelentése pedig szenvedés. A módszer lényege tehát abban rejlik, hogy azok a szerek, vegyületek, amelyek az élő szervezetben valamely kóros reakciót, tünetet, betegséget váltanak ki, nagy hígításokban a hasonló tüneteket megszüntetik, az analóg betegségeket meggyógyítják. Teszik mindezt oly módon, hogy a szervezetet nem kényszerítik, mint a szintetikus szerek – hanem optimálisan mobilizálják a szervezet reakcióit, az éppen kívánatos impulzusokat adják meg a minél gyorsabb működésbeli regenerációhoz.  


 

Az egyes szerek hatásait is legtöbbször a kórtani kísérletek alapján határozták meg, vagyis hogy természetes valójukban az egyes vegyületek, növényi hatóanyagok, állati váladékok (méh-, darázs-, viperaméreg, varangybőrváladék stb.) milyen tünetegyütteseket váltanak ki az emberben, azaz milyen változásokat okoznak anyagcseréjében, érzékelési és cselekvési módjában.

 

Az egyes homeopátiás szereknek megfelelő általános és fizikai tünetek a külső körülmények hatására, így például melegre, hidegre, általában meteorológiai változásokra, napszak- és évszakváltozásokra, pihenésre, mozgásra, étkezésre stb. megváltozhatnak, s ezeket a tényezőket nevezzük módozatoknak vagy modalitásoknak.

 

A szervezet működésbeli tüneteinek változása pedig az egyéni érzékenységtől függ, ami nem csak a rosszabbodást-javulást veszi figyelembe, hanem a teljes egyéniséget. Így a tünetek jellemzően összefügghetnek, és kölcsönhatásban vannak érzelmi befolyásokkal (irigységgel-haraggal, önbizalommal, toleranciaképességgel, féltékenységgel, szeretettel, vigasztalással stb.), szexuális viselkedéssel, alvászavarokkal, álmokkal. Az egyes szerek indikációjának meghatározásakor azonban igen fontos szerepet játszanak az étkezéssel összefüggő jelenségek. Egyáltalán nem csak a modalitásoknál említett szempontról van szó, mikor azt vizsgáljuk, hogy étkezésre-ivásra valamely tünet vagy tünetcsoport gyengül vagy erősbödik-e.

 

Valamely szer ajánlásához nagy segítséget nyújthat, hogy a beteg valamely ételt-italt különösen kíván-e, vagy elutasítja azt, esetleg kifejezetten undorodik valamitől, milyen ízeket szeret, milyen a hozzáállása a hideg vagy meleg italokhoz, mennyire és miként szomjas stb.

 

Ez utóbbira például rendkívül érdekes példa néhány, a lázas állapotokra javasolt gyógyszernél tapasztalható eltérés. Mindenki logikusan azt gondolhatná, hogy lázas állapotban minden beteg sok folyadékot kíván, ez természetes. Ezzel szemben, ha a beteg nagy mennyiségű hideg vizet kíván, az Aconitumot vagy Bryoniát jelenthet (ráadásul az Aconitum minden más folyadékot keserűnek érez), az Arsenicum albumnak is erős a szomjúságérzete, de csak többször és kis mennyiségű hideg vizet kíván, a Belladonna változó, de inkább kis mennyiséget vagy savanyú italokat kíván, míg a Gelsemium vagy az Apis nem is szomjas! (Természetesen a láz alakulásában, az izzadtság mértékében és egyéb tünetekben is vannak eltérések. Például a Bryonia hasi kólikái a kívánt hideg vízre akár romolhatnak is, a száraz köhögése pedig evésre-ivásra egyaránt romolhat.)

 

Az Acidum nitricum-beteg szereti a sósat, a zsírosat és furcsa módon az emészthetetlen dolgokat

 

A következőkben azzal szeretnénk segítséget nyújtani a homeopátia iránt érdeklődőknek, hogy vázoljuk az egyes szerek étrendi kapcsolódásait, jellemezni próbáljuk a „homeopátiás gusztust”, s így talán ennek az egy aspektusnak a figyelembevételével is könnyebben jutunk el a megfelelő szer kiválasztásához.

 

Az Acidum hydrofluoricum elsősorban az alsó végtag vénás panaszaiban, a nagyfokú, leginkább foltos hajhullásban és a csontokat érintő gyulladásokban használható. A tünetek alkohol hatására jellemzően romlanak.

 

Az Acidum nitricum a száj aftáinál, a gyomor és a vastagbél fekélyes gyulladásainál, a bőr berepedései, szemölcsös elváltozásai, lábszárfekély esetén, általában pedig minden idült nyálkahártya-gyulladás megoldásában segíthet. Az Acidum nitricum-beteg szereti a sósat, a zsírosat és furcsa módon az emészthetetlen dolgokat (ez még az Aluminára is jellemző). A tünetek tej ivásakor rosszabbodnak.

 

Az Acidum phosphoricum a vékony, gyorsan megnőtt, főleg serdülőkorú betegek szere, de minden csontnövekedési zavarnál, szellemi túlterheltségnél, érzelmi behatásokra, stresszre kialakuló fájdalmatlan hasmenésnél szóba jön a használata. Emellett fennállhat étvágytalanság, feszülő has érzése, esetleges görcsökkel, önkéntelen székürítéssel. Mindez leggyakrabban a nyári melegben lép fel, és a tünetek szilárd étel fogyasztására rosszabbodnak. A beteg rendkívül kívánja a gyümölcsleveket, a friss gyümölcsöket, főleg ha a típusos tünetek – profuz izzadás és a hidegrázás – vannak jelen.

 

Az Alumina a krónikus fáradtság, a kóros étvágytalanság, a száraz nyálkahártyák, főként a székrekedés, az izombénultság, a mozgáskoordinációs zavarok szere. Ezek a rendellenességek keményítőtartalmú és sós ételek fogyasztására romolhatnak. Ha a széklet csak nagyon nagy erőfeszítésre jön – főleg terheseknél és csecsemőknél –, akkor az Alumina esetében meleg ételre, italra az állapot javulni fog. Az Alumina nem szereti a húst és a burgonyát, szereti a kávét, a teát, a gyümölcsöt és a zöldséget. Bizarr módon szeret rágcsálni ehetetlen vagy szokatlan dolgokat, így krétát, szappant, ceruzát, almacsutkát, narancs fehér héját, kenyérhéjat, szalonnabőrt, kávébabot stb.

 

Az Anacardium nagyon szereti a tejet és a tejtermékeket

 

Az Anacardium nagyon szereti a tejet és a tejtermékeket. Az étkezés után nyomásérzés jelentkezik a gyomorban, s a fájdalmak a szerv kiürülése után jelentkeznek, evésre csillapodnak, de mintegy két óra múlva újra felléphetnek.

 

Az Antimonium crudum elsősorban a bőr, valamint a gyomor-bélrendszer gyógyszere. Jellegzetessége, hogy a beteg a gyomrát üresnek vagy levegővel teltnek érzi, felfúvódás, gyakori büfögés, vizes, szilárd darabokat is tartalmazó hasmenés jellemezheti a képet. Ha hányás van, az nem hoz megkönnyebbülést. A beteg vágyódik a savanyú ételekre, ecetre, felvágottakra, jóllehet ezek a tüneteit paradox módon súlyosbíthatják.

 

Az Antimonium tartaricum esetében a tej súlyosbítja az általa kezelni kívánt bőr- és légzőrendszeri betegségeket.

 

Az Apis – mint említettük – még lázas állapotban sem érez szomjúságot, de sóvároghat a tej után.

 

Az Argentum nitricum az ún. irritációs bélszindróma egyik fő szere. Tünetképét változó hasmenések-szorulás, szelesség, teltségérzés vagy a gyomorban fellépő égő fájdalmak, a bal felső hasban jelentkező fájdalmak, sok böfögés jellemzik. A beteg kívánja a sósat, a sajtot, az édes és hideg ételeket. A tüneteket azonban az édességek rontják.

 

Az Arnica általában a gyulladások és a hajszálerek szere, a sérülések és izomtúlterhelések következményeinek oldója, az elesett, lázas betegek segítője. Az Arnica utálja a tejet és tejterméket, nem kedveli a húst sem, viszont annál inkább a savanyúságokat.

 

Az Argentum nitricum az ún. irritációs bélszindróma egyik fő szere

 

Az Arsenicum album nagyon sokoldalú gyógyszer, amely nagyfokú legyengültség, fázékonyság, általában fokozatosan kialakuló gyulladások s azok következményei ellen hasznos. Az Arsenicum album általában szomjas, de különösen kedveli az alkoholos italokat (főként a rövidet) és a dohányzást, gyakran kifejezetten függőségben van ezektől. (Ez egyébként jellemző lehet az Aurum metallicumnál is!) Tünetei hideg ételre-italra romlanak, meleg ételre-italra pedig javulnak. Jellemző, hogy nagyon válogatós – nem csak az étkek tekintetében –, általában a savanyú, az édes és a zsíros ételeket kedveli. Ha égető, vizes orrfolyás, asztma, vizes hasmenés, égő végbél tünetei állnak fenn, ezek stressz hatására fokozódnak, de ha a sztresszoldásra a beteg alkoholt használ, a tünetek még kifejezettebbek lesznek. A tüneteket általában nem csak a hideg étel-ital rontja, hanem a nyers zöldségek és gyümölcsök is. (Amelyek egyébként a kínai hagyományos orvoslásban „hideg természetűek”.)

 

Az Arum triphyllum az emésztőrendszer és a felső légutak égő, szúró, maró érzéssel járó elváltozásaiban, hangszalag-túlterhelés vagy -gyulladás miatt kialakuló rekedtség esetén jön szóba. Az Arum is nagyon szereti az alkoholt, de érdekes módon a sósat és az édeset is.

 

A Calcium carbonicum sokoldalúan hat az anyagcserére, a nyirokszövetre, a csontosodási és fogzási folyamatokra, a bőrre és a nyálkahártyákra. Hajlamos a bulimiára, mivel irracionális félelmei miatt sokszor kerül evéskényszerbe. A nyugtalansága miatt felfúvódás, székrekedés, savanyú szagú száraz széklet kínozza a beteget. A panaszok reggel, illetve a reggeli után enyhülnek, tejre súlyosbodnak. A tejet, tejterméket ezért (sem) szereti, mint ahogy a húst, zsírosat és általában a főtt ételeket sem. Szereti viszont a tojást, a tojásos ételeket, a sósat, az édességeket, valamint olyan bizarr dolgokat, mint a kréta vagy a szappan.

 

A Calcium phosphoricum a csontok és ízületek fájdalmai, fejlődési zavarai esetén, a lábadozási időszak lerövidítésére, csonttörések gyógyulásának meggyorsítására, nagyfokú folyadékvesztéskor és szellemi túlterheltség, szerelmi csalódás miatti lehangoltság esetén segíthet. Csecsemőknél és gyermekeknél az ételekkel, pl. anyatejjel (!) szembeni intolerancia,

 

hányinger, hányás esetén lehet jó hatású. A Calcium phosphoricum a só és a sós ételek, valamint a füstölt húsok után sóvárog leginkább.

 

A Cannabis a nagy hangulati kilengések, önértékelési zavarok, mentális problémák, a fejtetőn jelentkező fájdalmak, nyomásérzés, a migrének, a jobb vesetáji és az égő húgyúti fájdalmak szere a homeopátiában. A tünetek alkohol, kávé vagy dohányzás hatására rosszabbodnak. (Az Acidum sulphuricumnál már a kávé illatára is!)

 

A Cantharis elsősorban a húgyúti és emésztőszervi nyálkahártyák égő, hasító fájdalommal járó gyulladásainak szere, de a bőr leégésekor, leforrázásakor, rovarcsípések megnyugtatásában is nagy segítséget nyújthat. Jellemző, hogy a tünetek kávé vagy hideg italok fogyasztására romlanak.

 

Az Arsenicum album általában szomjas, de különösen kedveli az alkoholos italokat (főként a rövidet) és a dohányzást

 

A Carbo vegetabilis a túlsúlyos, felfúvódásra hajlamos, sok emésztési zavarral küszködő, fásult, közönyös emberek szere elsősorban. Nem bírják a zsíros ételt, a húst, a tejet. Emésztetlen széklet, hányinger, reggeli nehéz, forró fej érzése, fejfájás gyötri őket, s ezek a panaszok alkohol, kávé, tej fogyasztására fokozódnak.

 

A Carcinosinumot általában megelőzésre írják fel olyanoknak, akiknek családjában daganatos betegség, cukorbetegség, tbc előfordult, de a krónikus fáradság szindrómában, álmatlanságban, asztmában is segíthet többek közt. Azt tarják, hogy olyan embereken segít elsősorban, akik munkamániások, rajonganak a zsíros ételekért, mindenekelőtt a vajért és csokoládéért. A Carcinosinum hasi tüneteire jellemző a száraz, kemény széklet s az égő jellegű vastagbélfájdalom, amely forró italok ivására enyhül.

 

A Causticum sokfajta idegrendszeri, mozgásszervi és bőrbetegségre, kóros étvágytalanságra, premenstruális szindrómára, általános fáradtságra ajánlott szer. Nem bírja az ételszagokat, a tünetek édes ételekre, kávéra romlanak. Az állandó torokingerléssel járó száraz köhögés hideg ital fogyasztására javul.

 

A Chamomilla a lázas, gyulladással járó tünetegyüttesek, a túlzott érzékenységgel járó magatartás- és jellemzavarok (semmi nem jó neki), a fülfájások, általában az elviselhetetlen fájdalmak, a vizes, bűzös, buggyant tojásszagú székletet produkáló hasmenések szere. A tünetek meleg ételre-italra, kávéra, izgatószerekre rosszabbodnak. Kivételt képeznek a fogfájások, amelyek hideg italra javulnak. A főként gyermekeknél jelentkező görcsös hasfájások, amely miatt össze kell görnyedniük, és állandó nyugtalansággal járnak együtt, böjtre javulnak.

 

A Chelidonium a máj-epe betegségek (pl. hepatitisz) egyik nagyszerű szere, jellegzetes tünetei a hányinger, keserű szájíz, bűzös lehelet. „Jobb oldali szer”, az ott jelentkező alhasi, lapockatáji fájdalmak, tüdő- és mellhártyagyulladás megoldásában nyújthat nagy segítséget. A tünetek meleg italokra, meleg tejre, valamint sajtok evésére – amiket a beteg kíván – javulnak.

 

A Chinára jellemző a nehéz emésztés – mintha az étel a szegycsont mögött állna –, sok büfögés, szellentés ellenére felfúvódásérzés, fájdalmatlan hasmenés. A tünetek evés után általában rosszabbodnak. A betegre éjszaka tör rá az éhségérzet, ami az első falatok lenyelése után megszűnik. Előfordul azonban teljes étvágytalanság is. A China nem szereti a tejet és a gyümölcsöket.

 

A Cocculus a szédülések, tengeri betegségek szere, amikor hányinger és nagyfokú fáradság is fellép. Általában hosszabb ideig tartó fizikai túlterheltség, kialvatlanság után lépnek fel a tünetek, s a szédülés, a nyaki-ágyéki izmok gyengesége mindenfajta étel látványától, dohányfüsttől fokozódik. Amit általában kíván a Cocculus, az a sör, a hideg italok és a mustár.

A Causticum sokfajta idegrendszeri, mozgásszervi és bőrbetegségre, kóros étvágytalanságra, általános fáradtságra ajánlott szer

 

A Coffea az alvászavarok, a csökkent fizikai és pszichés fájdalomtűrés, az idegrendszeri és érzékszervi túlérzékenység szere elsősorban. A homeopátiás készítmény segít a kávéabuzusról való leszoktatásban, de a fejfájások, arcidegzsábák és olyan fogfájások kezelésében is, amelyek az ujjakig sugároznak ki.

 

A fájdalmak kávé, tea ivására, erős szagokra erősbödnek, míg a fogfájás jeges italok szájban tartására enyhül.

 

A Colocynthis az epe- és vesegörcsök, bal oldali csípőtáji és combidegfájdalmak, arcidegzsába, erőteljes bélgörcsökkel járó hasmenések, fájdalmas menstruáció (dysmenorrhea) esetén hozhat enyhülést, gyógyulást. A Colocynthis szereti a sajtokat, és állapotát – elsősorban a hasi tüneteket – a kávéivás javítja.

 

A Conium a szem- vagy fejforgatásra jelentkező szédülés, a fokozatosan kialakuló izombénulások, a szexuális zavarok és a nyirokbántalmak sokoldalú szere. A betegeknél legtöbbször jellemző a kínzó szomjúság, de ha azt alkohollal oltja, akkor a legkisebb mennyiség elfogyasztása után is idegesség, fáradtságérzés, remegés, kimerültségérzés léphet fel. A gyengeségérzés, fényérzékenység, szédülés, végtagremegés bármilyen táplálék elfogyasztására rosszabbodhat. A premenstruális szindrómában a mellfeszülésérzés, az alsó végtagok nehézségérzése, a libidó csökkenése böjtre javulhat.

 

A Crotalus az álmatlanság, ingerlékenység, féltékenység, szellemektől való félés, mellkasi szorításérzés, a bénulásos tünetek, szeptikus bőrbetegségek, makacs vérzések szere. A tünetek alkohol és forró italok, levesek ivására fokozódnak.

 

A Ferrum metallicum a vérszegénység, az általános kimerültség – főleg komoly mértékű folyadékvesztés után –, a zajra-érintésre való túlérzékenység, a helyzetváltoztatásra bekövetkező szédülés szere. Jellemző lehet a nappali vagy étkezést követő aluszékonyság, a gyomorszáji nyomásérzékenység, a szelesség, hányinger vagy a táplálék felöklendezése közvetlenül étkezés után vagy éjfél körül. A tünetek zsíros ételek vagy tojás elfogyasztása után rosszabbodhatnak. Egyedül a fogfájás az, amely hideg víz hatására enyhülhet (mint a Coffeánál és a Pulsatillánál).

 

A Ferrum phosphoricum a gyenge fizikumú gyermekek és serdülők szere elsősorban, amikor is a fokozatosan kialakuló, nem túl magas láz mellett létrejövő fül-, orr-, gége- és mellkasi gyulladások, a kiütéses fertőző betegségek, ízületi gyulladások leküzdésében játszik fontos szerepet. A tünetképet általában jellemzi a csökkent étvágy és a nagyfokú szomjúság.

 

A Hypericum jellemzően az érintésre, rázkódásra fokozódó, valamint az övsömörös fájdalmak s a koponyasérülések utáni fejfájás, szédülés, alvászavar, memóriazavar szere

 

A Gelsemium az érzelmi sokkokat követő kimerüléses állapotok, a meghűlés után fokozatosan kialakuló lázas állapotok, a súlyos szervi megbetegedések utáni lábadozás, az összetörtségérzés, a tarkótáji fejfájások szere elsősorban. Mindig nagyon jellemző rá a szomjúságérzés hiánya, a tünetek viszont sokszor javulnak alkoholos italok fogyasztásakor.

 

A Graphites különböző bőrbetegségek (könnyen befertőződő ekcéma, pszoriázis), a puffadással járó emésztési rendellenességek, a székrekedés, a menstruációs és a szexuális problémák szere. Jellemző, hogy ha kihagy egy étkezést, azt szervezete fejfájással „honorálja”. Sokszor jelentkezik kóros étvágy (bulimia), vagy ellenkezőleg, undor sok mindentől, így húsételektől, a főtt, meleg ételektől. Gyakori, hogy a beteg tünetei enyhítésére sört kíván (mint a Kalium bichromicum). A Graphites nem szereti a tenger gyümölcseit, a halakat, a húst és az édességeket.

 

A Hepar sulphuricum a gennyedésre hajlamos fertőző betegségek szere, amikor az alacsony hígítások elősegítik, míg a magas hígítások felszívják vagy elapasztják a gennyedést. Jellemzően a beteg savanyú ételeket kíván, de nem szereti a zsíros, nehéz ételeket. A tünetek általában javulnak, ha a kliens eszik. A Hepar sulph. torok- és mandulafájdalmai hideg italra jellemzően romlanak.

 

A Hypericum jellemzően az érintésre, rázkódásra fokozódó, valamint az övsömörös fájdalmak s a koponyasérülések utáni fejfájás, szédülés, alvászavar, memóriazavar szere. A Hypericum általában nagyon szomjas, de főleg a bort kedveli.

(folytatjuk)

Dr. Simoncsics Péter
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: homeodiéta

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.