Natúrkonyha

Hónapos retek az étlapon


 

A hónapos retek (Raphanus sativus var. sativus) szoros rokonságban van a retekkel és a keresztesvirágúakhoz tartozik. Őshazája feltehetőleg Elő-Ázsia vagy Kína. Európában a 16. században kezdett elterjedni, s akkoriban még hosszúkás és fehér volt. A ma közkedvelt piros-kerek formában csak a 18. század vége óta létezik.

 

A kerek, piros gumócskákon kívül kaphatók ovális, hosszúkás, pirosas-fehér, kékes, rózsaszín, fehér, sárga és sárgásbarna fajták. Belül a hónapos retek mindig fehér.

 

A friss retek húsa tömör és feszes, levelei frissek és zöldek. A sárga levelű gumók már elveszítették frissességüket.

 

Melegházban a vetést követően már négy hét múlva betakarítható a friss termés. A szabadföldi termesztésű retek csípős-fűszeres, a melegházi zsengébb. Az utóbbiak mindenesetre hamar fásak és szivacsosak lesznek.

 

A retek rosszul tárolható, gyorsan veszít frissességéből. Levelek nélkül kicsit hosszabb ideig tárolhatók, mivel így nem száradnak ki olyan gyorsan. A megtisztított retek légzáró tartályban tárolva hűtőben kb. három napig marad friss.

 

Levághatjuk a zöldjét, és a szármaradványokkal lefelé egy vízzel töltött pohárba lógathatjuk. A fonnyadttá vált gumók újra roppanósak lesznek, ha néhány percre hideg vízbe tesszük azokat. 

 

A hónapos retket többnyire nyersen salátának vagy köretnek használhatjuk fel. Ízletes felszeletelve vagy reszelve vajas kenyéren, kevéske sóval. Ha a retek sokáig marad a salátaöntetben, bőrének piros festékanyaga kioldódik és beszínezi a retek húsát szürkés-rózsaszínűre. Főzhetjük zöldségételként, mint a karalábét, vagy tésztában kisüthetjük. Ilyenkor mindig elveszítik piros színüket és csípősségüket is. A fiatal leveleket apróra vágva felhasználhatjuk szószokhoz és levesekhez, valamint salátákba.

 

A retekfogyasztásnak mindenesetre van egy „keserű cseppje”: a gumók, mint minden gyökérzöldség, nagyon sok nitrátot tartalmaznak. Használjunk ezért lehetőleg bioárut, mert az ökológiai termesztésből és szabadföldi gazdálkodásból származó retek némileg kevesebb nitrátot tartalmaz, mint a hagyományos termesztésből származó áru.

 

A népgyógyászati hagyomány szerint a retek átmenetileg javítja a hangulatot, segíti az epeáramlást, valamint serkenti a máj és a vese tevékenységét.

 

Receptek:

Retek-édeskömény saláta

Hozzávalók 2 személy részére: 1 csomó retek, 1 db közepes édesköménygumó, 1 db narancs, 4 evőkanál citromlé (1 citrom), 4-5 evőkanál olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt bors.

 

A retek-édeskömény saláta alkalmas előételnek tavaszi menühöz

 

Elkészítése: A retkeket megtisztítjuk, a zöldjét megőrizzük. A piros gumócskákat vékony szeletekre vágjuk, a zöldjének kb. a felét (ízlés szerint többet vagy kevesebbet) megtisztítjuk, a szárakat levágjuk és a leveleket csíkokra vágjuk. Az édesköményt megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, a narancsot lehéjazzuk, kifilézzük. Mindent beleteszünk egy tálba. Egy citrom levét kipréseljük, ráöntjük a zöldségekre. Az olívaolajat és a frissen őrölt borsot és sót hozzáadjuk, mindent összekeverünk. Előétel-salátának kenyérrel vagy köretként fogyaszthatjuk.

 

Spenótos reteksaláta

Hozzávalók 4 személy részére: 12,5 dkg spenót, 2 csomó retek, 25 dkg csiperkegomba, 1 db kis hagyma, 3 evőkanál almaecet, 6 evőkanál repceolaj, fél csokor petrezselyemzöld.

 

Elkészítése: A spenótot megmossuk, forgatva megszárítjuk, majd megtisztítjuk. A retket zöldjétől leválasztjuk, megmossuk, megszárítjuk, szeletekre vágjuk. A hagymát lehéjazzuk, apró kockára vágjuk, s a petrezselyemzöldet is finomra felaprítjuk. Az ecetet és olajat a borssal és sóval vinaigrette mártássá összekeverjük. Az apró hagymakockákat és a petrezselymet hozzáadjuk. A salátát a vinaigrett-tel összekeverjük, tálaljuk.

 

Retkes túró

Hozzávalók 4 személy részére: 1 csomó retek, 3 mogyoróhagyma, 40 dkg zsírszegény étkezési túró (20%), 10 dkg tejföl, 1 csokor petrezselyem, frissen őrölt bors, só, 4 evőkanál dió- vagy lenolaj.

 

A retkes túró ízletes kenyéren vagy köretként héjában sült burgonyához

 

Elkészítése: A retket megmossuk, megtisztítjuk, apró hasábokra vágjuk. A mogyoróhagymát lehéjazzuk, és egészen apróra felkockázzuk. A túrót a tejföllel simára keverjük, a petrezselymet megmossuk, szárait letépjük, s apróra vágjuk. A hagymával és a retekkel a túróba keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Ha a túrót héjában sült burgonyával tálaljuk, adagonként még 1-1 evőkanálnyi olajat tegyünk a túróba.

 

Reteklevesburgonyával

Hozzávalók 4 személy részére: 40 dkg lisztesre fövő burgonya, 2 evőkanál vaj, 5 dl zöldségleves, 2 csomó retek, 20 dkg házi tejföl, tengeri só, frissen őrölt bors, 1 cserépnyi zsázsa.

 

Elkészítése: A burgonyákat meghámozzuk, apróra vágjuk, forró vajban megpároljuk, a zöldséglevest hozzáadjuk, s kb. 20 percig főzzük. A retek leveleit levágjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük. A retket megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A retekleveleket apró csíkokra vágjuk, a tejföllel és a zsázsával a levesbe tesszük. Mixerrel pürésítjük a levest, sóval és borssal erősen fűszerezzük. A retket hozzáadjuk, felforrósítjuk. A levest tányérra szedjük és zsázsával megszórva tálaljuk.

 

A retekleveshez felhasználjuk a leveleket is

 

Extra recept áprilisra:

Finom vadzöldségleves

Hozzávalók 4 személy részére: 3-4 maroknyi vegyes vadnövény, pl. vízitorma, csalán, árvacsalán, kányazsombor, 1 dl száraz fehérbor, 7,5 dl zöldségleves, 1 hagyma, 1 fokhagymagerezd, 4-5 evőkanál tejszín, tengeri só, frissen őrölt bors, olívaolaj a sütéshez.

 

Elkészítése: A növényeket alaposan megmossuk és igen apróra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát ugyanígy felaprítjuk, és rövid ideig kevéske olívaolajban megsütjük. Ezután fehérborral és zöldséglevessel felöntjük. A tejszínt hozzáadjuk és rövid ideig kis lángon főni hagyjuk. Sóval és borssal ízesítjük. Végül a növényeket közékeverjük, esetleg még mixerrel pürésítjük.

Borsik Miklósné
XVI. évfolyam 4. szám

Címkék: hónapos retek, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.