Natúrkonyha

Hurrá, kezdődik a nagy almaszüret!


Ez a csodálatos gyümölcs egész évben rendelkezésünkre áll, ilyenkor azonban a hazai gyümölcsfák kínálják érett gyümölcseiket. A gazdag választékból nem könnyű eldönteni, melyik számunkra a legmegfelelőbb: a piros, a sárga, a zöld, a ropogós vagy a kásás, az édes vagy a savanyú. Az EU-előírások a nagy, sima és fényes almákat preferálják. A természetbarátok erről úgy vélekednek, hogy a helyi, regionális termelők almáit kellene előnyben részesítenünk, amelyek nincsenek permetezve, igen zamatosak és belső minőséggel bírnak még akkor is, ha esetleg külsőleg szépséghibásak és nagyságuk különböző. Szedési időt tekintve nyári, őszi és téli almafajtákat különböztetnek meg.

 

A téli fajták szakszerű tárolás mellett a következő év május-júniusáig eltarthatók. Néhány tipp, mellyel kedvenc gyümölcsfajtáink jól átvészelik a telet: A gyümölcsöket teljesen éretten, sértetlen állapotban hűvös, sötét, magas páratartalmú helyiségben, burgonyától és zöldségektől elkülönítve kell tárolni. Ha polietilén zacskókat használunk, akkor, hogy az almák lélegezhessenek, a fóliát tűvel átlyukasztjuk. Így tárolva a héj alatt levő létfontosságú anyagok öt hónapon át frissek maradnak. Az alma harapásról harapásra sok vitamint, ásványi anyagot, rostokat, pektineket és gyümölcssavakat kínál. Kifejezetten magas C-vitamin-tartalma erősíti az ellenálló erőt, megelőzi a meghűléses betegségeket. Emésztésserkentőként és koleszterinszint-csökkentőként hat a pektin forrásanyag, amelyet a gyümölcs gazdagon tartalmaz. A magas káliumtartalom (144 mg/100 g) gondoskodik a vízhajtó hatásról. És mivel egy közepes méretű almának csak mintegy 75 k kalóriája van, ezért igazi karcsúsító, fitté tevő gyümölcs. A teljes sokszínűség akkor mutatkozik meg, amikor héjával együtt fogyasztjuk az almát. A környezetszennyezés elkerülése érdekében melegen mossuk le a héjat, és egy konyharuhával töröljük szárazra. Gyógykezeléseknél az almát finomra reszelt állapotban hasmenés és gyomorfájdalom esetén alkalmazzuk. Altatószernek együnk meg egy kis almát este lefekvés előtt egy fél órával. A fogakra és a fogínyre tisztító hatással van és ezért ideális étkezések között fogyasztani. Könnyű láz és meghűlések esetén jót tesz az almahéjtea. A natúrkonyha gazdag felhasználási lehetőségei miatt gyakran használja az almát. Kinek nem szalad össze a nyál a szájában, ha friss almás süteményre, sült almára, édes felfújtra, ínyenc desszertre gondol? Pikáns salátákhoz, fogásokhoz jó hozzávaló.

 

Receptek:

Almás sütemény túrós öntettel

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 10 dkg méz, 2 tojás, 15 dkg tönköly- vagy teljes kiőrlésű búzaliszt, negyed teáskanálnyi fahéj, 1 teáskanálnyi sütőpor, 1 csipet só.

 

Hozzávalók a töltelékhez: 60 dkg alma, 25 dkg sovány túró, 2 tojás, 2 evőkanál méz, 2 dl tejszín, kezeletlen citrom reszelt héja, mandulalapocskák beszóráshoz.

 

Elkészítése: A lágy vajat, mézet, tojásokat, fahéjat és sót habosra keverjük. A lisztet, sütőport hozzáadjuk és elkeverjük. A tésztát kivajazott 26 cm-es átmérőjű sütőformában elkenjük. Hámozott almát negyedelünk és egyenletesen elosztjuk a tésztán. A túrót, tojást, tejszínt, mézet és citromhéjat összekeverjük és egyenletesen az almára öntjük. A mandulalapocskákkal beszórjuk. A süteményt 180 fokon kb. 40-50 percig sütjük.

 

Almák mandulás tésztában

Hozzávalók: 14 dkg vaj, 8 dkg méz, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 4 evőkanál tej, 18 dkg teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölyliszt, 2 teáskanál borkőpor, 8 dkg reszelt mandula, 4-6 savanyú alma, savanyú lekvár a töltelékhez.

 

Elkészítése: A vajat és mézet habosra keverjük, a citromhéjat hozzáadjuk. A tojásokat egymás után közékeverjük, a tejet beleöntjük. A lisztet a sütőporral és mandulával összekeverjük, összedolgozzuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszúrjuk, az üreges részeket almával vagy némi marcipánnal kitöltjük, lezárjuk. Lekvárral betöltjük. Az almákat mély tepsiben kizsírozott sütőpapírra helyezzük, s a kevert tésztát ráöntjük. 200 fokon 45 percig sütjük.

 

 

Almaleves

Hozzávalók: 50 dkg alma, 1 dl bor, 2 evőkanál natúrjoghurt, 1 evőkanál méz, 2 tojássárga, kevés citromhéj, pici só.

 

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, szeletekre vágjuk és vízzel puhára pároljuk. Ezután feleresztjük vízzel és a borral. Ízesítjük mézzel, citromhéjával és egy csipetnyi sóval. Mindezt együtt felforraljuk. A tojássárgákat elkeverjük joghurttal, és belekeverjük a levesbe. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

 

Almafőzelék

Hozzávalók: 1 kg alma, 3 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 2 dl víz, 1 kávéskanál méz, 1 citrom, kevés vanília, liszt.

 

Elkészítése: A megmosott almát meghámozzuk, feldaraboljuk. A borban és a vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a citrom levét és héját, mézet és vaníliát. 10-20 percig lefedve pároljuk. A vaníliát és citromhéjat kiszedjük belőle és habverővel simára verjük. A vajon kukoricaliszttel besamelt készítünk, majd hozzáadjuk az almához. Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.

 

Almamártás

Hozzávalók: 1 kg alma, 2 dl joghurt v. kefir, 1 kanál méz, 1 kávéskanál kukoricaliszt, 1 citrom leve, 1 szegfűszeg.

 

Elkészítése: A megmosott, meghámozott almát magházától megszabadítjuk, összevágjuk. Citromlével meglocsoljuk. Vízben megfőzzük és beletesszük a szegfűszeget. A joghurtot simára keverjük a kukoricaliszttel és hozzáadjuk a forrásban levő almához. Az egészet jól összekeverjük és még egyszer felforraljuk.

Borsik Miklósné
XII. évfolyam 9. szám

Címkék: alma, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.