Natúrkonyha

Itt a dinnyeszezon!


 

 

Noha gyümölcsként fogyasztjuk őket, a dinnyefélék a cukkínivel és a kígyóuborkával egyaránt a tökfélék közé sorolhatók.

 

Talán a görögdinnye a legkedveltebb a családon belül. A gyümölcs 98%-ban vízből áll. Kalóriaszegény (25 kcal/100 g), ezért ideális a fogyókúrázóknak, ill. a salaktalanító kúrán lévőknek. Ezen túl igen gazdag A-, C-vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és vasban, ezért értékes tápláléka a lábadozó betegeknek, valamint a magas vérnyomásban szenvedőknek, erősíti a veséket és enyhíti a hiányállapotok miatt jelentkező szívritmuszavarokat is. Az érett dinnye magja sötétbarna. Ha a gyümölcshússal együtt fogyasztjuk, stabilizálja a vércukorszintet, mivel a benne található fehérje lassítja a cukor felszívódását.

 

Az általunk ismert görögdinnyének világszerte kb. 500 fajtája, változata ismert, de mindössze néhány fajtáját termesztik nagyobb mennyiségben. A legnagyobb dinnyetermesztő országok közé tartozik Spanyolország, Olaszország, hazánk, Görögország és Izrael.

 

A cukordinnye (cucumis melo) gyűjtőnév, igen sok alfajt foglal magába. A cukordinnye évelő növény, és 100 grammja 30 mg C-, B1-, B2-, B6- és E-vitamint tartalmaz. Ezeket ásványi anyagok, nyomelemek egészítik ki, pl. cink, alumínium, réz, vas, kálium, kalcium és magnézium. Fontos szerepet játszik a vérképzésben és a székrekedés megszüntetésében.

 

A cukordinnye az elmúlt évszázadokban Elő- és Közép-Ázsia egyik legfontosabb élelmiszere volt. Az iszlám országokban éppen ezért kedvelt étel volt a böjt havában, Ramadán idején.

 

A mézdinnye a cukordinnye egy alfaja. Élénksárga színű, vékony, sima héja többnyire bordázott. A gyümölcshús fehéres, enyhén zöldes színű.

 

A Charentais-dinnye szintén a cukordinnye egyik alfaja. Húsa sötétsárga, íze az ananászra és a papayára emlékeztet, egyesek a marcipánhoz hasonlítják. A héj színe a fehéres-zöldtől a világossárgán a homoksárgáig változik, többnyire erőteljesen bordázott.

 

A nálunk cukordinnyeként ismert hálós dinynye enyhén lapított, pogácsa alakú, és héját hálószerű alakzatban fehér rostozat borítja. Az érett gyümölcsnek csodálatos illata van, a húsa édes, aromás, ananászra emlékeztet. Cukortartalma a görögdinnye kétszerese: 50 g/100 g.

 

A cukordinnye nagyobb, kb. 1,5 kg súlyú változata a galia dinnye. Hálós héja bordázott, színe sárga. Fehéres színű húsa leginkább a mézdinnyére emlékeztet. Nagyon édes és aromás, konzisztenciája leginkább a nektarinra emlékeztet.

 

Receptek:

 

Dinnye vaníliás krémtúróval

Hozzávalók (6 személyre):

• 2 db 1 kg-os cukordinnye,

• 4 citromfűágacska,

• fél citrom leve,

• 50 dkg vaníliás krémtúró,

• 50 dkg túró,

• 1 csomag vaníliás cukor,

• 10 dkg ropogós cornflakes

 

Elkészítése: A dinnyéket negyedeljük, magjukat eltávolítjuk. Meghámozzuk és kockára vágjuk. A citromfüvet apróra metéljük, és a dinnyedarabokkal elkeverjük. A túrót a krémtúróval és a vaníliás cukorral elkeverjük. A tetejére elhelyezzük a dinnyét és megszórjuk a cornflakesszel.

 

Gyümölcssaláta pisztáciaszósszal

Hozzávalók:

• 15 dkg cukordinnye,

• 25 dkg eper, fél banán,

• 1 evőkanál mazsola,

• 10 dkg zsírszegény aludttej (esetleg joghurt),

• 1 evőkanál pisztácia (nem sózott!),

• 5 citromfűlevél

 

Elkészítése: A gyümölcsöket felaprítjuk és összekeverjük a mazsolával. 2 evőkanál aludttejet a pisztáciával és a citromfűvel mixerben pürítünk. Néhány citromfűlevelet díszítésnek félreteszünk. Hozzákeverjük a maradék aludttejet és ráöntjük a gyümölcsökre.

 

Epres-dinnyés krémtúró

10 dkg epret megtisztítunk és félbevágunk. 15 dkg dinnyét apró kockákra vágunk, és az eperrel összekeverjük. 1 pohár sovány joghurtot (15 dkg) kevés citromfűvel simára keverünk, és a gyümölcsre öntjük. 5 evőkanál cornflakest (1 dkg) szórunk a tetejére.

 

Garnélarákos dinnyesaláta

Hozzávalók:

• 40 dkg mélyhűtött, kiolvasztott garnélarák (shrimps)

• 1 kisebb mézdinnye (kb. fél kiló)

• 4 vörös chilipaprika

• 2 evőkanál narancslé

• 2 evőkanál citromlé

• só, frissen őrölt feketebors, cayennebors

• 4 evőkanál mogyoróolaj

• díszítéshez mentalevél

 

Elkészítése: A garnélarákot kiolvasztjuk, leöblítjük és lecsöpögtetjük. A dinnyét kettévágjuk, eltávolítjuk a magját, majd a feleket nyolc cikkre vágjuk. A cikkekről levágjuk a húst, és falatnyi méretűre vágjuk. A rákkal együtt tányérra rakjuk.

 

A chilit hosszában kettévágjuk, a magját kikaparjuk és apróra vágjuk. A narancs- és citromlevet összekeverjük, hozzáadjuk a chilit, sózzuk, borsozzuk és cayenneborsot szórunk bele. Alaposan elkeverjük, közben hozzáadjuk az olajat, amivel tovább keverjük. Ezzel a marináddal leöntjük a dinnyét és a rákot. Mentával díszítjük.

 

Dinnyés mangósaláta mentával

Hozzávalók 2 személyre:

• 1 mangó (40 dkg)

• 1 kisebb mézdinnye (700 dkg)

• 2 evőkanál fehér rum

• 2 evőkanál méz

• 2 ágacska menta

• 1 evőkanál kókuszreszelék

 

Elkészítése: A mangóból kivájjuk a magot, meghámozzuk és felaprítjuk. A dinnyét megfelelő dinnyevájóval golyó alakú darabokra vágjuk, vagy kisebb kockákra daraboljuk.

 

A mangó- és dinnyedarabkákat egy tálba tesszük. A mézet és a rumot összekeverjük. A mentát megmossuk, a leveleit lecsipkedjük és finomra aprítjuk. A rumos mézet a gyümölcsre öntjük, és az egészet óvatosan összekeverjük. Rövid ideig állni hagyjuk, tálalás előtt kókuszreszelékkel meghintjük.

 

Dinnyekoktél

Hozzávalók:

• 1 érett cukordinnye

• behűtött pezsgő

 

A dinnyét felezzük, kikaparjuk a magokat, és a közepéből egy kiskanállal golyókat szúrunk ki. A golyókat pezsgőspoharakba tesszük, és az egészet felöntjük pezsgővel.

tgym
VIII. évfolyam 8. szám

Címkék: dinnye, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.