Natúrkonyha

Kakukkfű az étlapon

    A kakukkfű az egyik legsokoldalúbb konyhai fűszernövény, amely egyetlen mediterrán ételből sem hiányozhat. Különösen az olasz konyhában kedvelik, és szívesen társítják többek között fokhagymával, olívával és paradicsommal.


     

    A provence-i fűszerkeverék is a kakukkfűnek köszönheti jellegzetes mediterrán aromáját, amely a hosszú főzési időnek is ellenáll. Szárítva háromszor intenzívebb az íze és az aromája, mint frissen. Szinte bármely ételhez illik: a zöldségekhez, pl. paradicsomhoz, padlizsánhoz, paprikához és cukkinihez, a hüvelyesekhez, pástétomokhoz, kolbászfélékhez, gombákhoz, tojásos ételekhez, halhoz és vadhúshoz egyaránt. A zsírosabb ételeket könnyebb megemészteni, ha kakukkfűvel fűszerezik őket. Noha a kakukkfű eredetileg a Földközi-tenger medencéjéből származik, a középkor óta Közép-Európában is honos. Főként a kolostorkertek lakója volt, onnan terjedt tovább a házi kertek ágyásaiba. A középkori orvosok értékes gyógynövényként tartották számon. Akinek nincs kertje, termesztheti cserépben, balkonládában az erkélyen vagy az ablakpárkányon. Fehéres-rózsaszín virágai júniustól szeptemberig jellegzetes illatot árasztanak. Közeli rokona, a vad kakukkfű (Thymus serpyllum) hasonló illatú és zamatú, és szintén alkalmas fűszerezésre, de értékes illóolaj-tartalma jóval alacsonyabb, és az íze sem olyan erőteljes.

     

     

    A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

     

    -vági-
    XXIII. évfolyam 6. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2017. július

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.