Natúrkonyha

Kaprot a gyomornak!

Fűszernövények a natúrkonyhában 2.rész


 

 

Már a régi egyiptomiak, görögök és rómaiak gyógyító- és fűszernövényként használták a kaprot. Egyiptomban vállfájdalmak csillapítására alkalmazták. Pedanius Dioskorides görög katonaorvos, aki Néró császár uralkodása alatt dolgozott, görcsös fájdalmakra ajánlotta. A rómaiak ugyanakkor más felhasználási területet találtak: gladiátoraikat kaporolajjal dörzsölték be. A szkíták i. e. 8–3. században a kaprot múmiák mellé helyezték a sírokba. Elődeink kipróbált altatószernek is ismerték. Az álmatlanságtól szenvedő párnája alá annak tudta nélkül kaprot tettek. Így az hamarosan Morfeusz karjaiban ringhatott. A falusi népesség hitt abban, hogy a macskagyökérrel, szurokfűvel, kaporral fogva tarthatják a boszorkányokat, elűzhetik a bajt. A „kedves marháknak” is fontos volt a kapor. Az újszülött borjakat sóval és kaporral dörzsölték be. Az istálló takarítását követően háromszor szórták be kaporporral hátrafelé az istállót. Meg voltak róla győződve, hogy a tehén egészségesen nő fel, és nem éri semmiféle betegség.

 

A kolostorkertekbe gazdag kapormezőket telepítettek. Az a hír járta ugyanis akkoriban, hogy a kapor segít az önmegtartóztatás megvalósításában, nyugtató hatású. Gazdag ásványianyag-összetétele (kálium, kalcium, magnézium, C-vitamin) mellett olyan hatóanyagokat, illóolajokat is tartalmaz, melyek étvágygerjesztő, idegnyugtató, gyomorerősítő, felfúvódást gátló, alvást elősegítő hatásúak.

 

A népi gyógyászatban kiemelt szerepet szántak a kapornak. Kapormag, ánizsmag, citromfűlevél és bodzavirág keverékéből készült teát használtak álmatlanság, alvászavar ellen.

 

A kapormag főzete elűzi a felfúvódást.

 

Elkészítése: 1 csésze (2-3 dl) forrásban levő vizet ráöntünk 1 teáskanál kapormagra, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük és isszuk. A kaporlevélből készült tea az elalvást segíti.

 

Az ánizs, kömény, édeskömény, kapor magja nyugtató, melegítő, lazító, nyálkaoldó, görcsoldó hatású, különösen akkor, ha az altestben felgyülemlett gázok miatt van görcsös fájdalom. Ugyanakkor segítenek az emésztési folyamatokban, erősítik a gyomrot. Ezeket a magokat érdemes rágcsálni. A kapormag rágása megszünteti a kellemetlen ízeket, szájszagot.

 

 

Receptek

Gyors uborkasaláta

Hozzávalók: 1 nagy salátauborka, 1 paradicsom, 2-3 evőkanál tejföl, 1 evőkanál vörösborecet, 1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 csokor friss kapor, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A meghámozott salátauborkát kis kockákra vágjuk. A szószhoz jól összekeverjük a tejfölt, borecetet, olívaolajat. A kaprot jól megmossuk, megszárítjuk, majd apróra vágjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Az uborkadarabkákat belekeverjük a szószba. A paradicsomot szeletekre vágjuk, és ezzel díszítjük az uborkasalátát.

 

Tipp: A görög variánshoz fekete olívát, több paradicsomszeletet és fetasajtot teszünk. A tejfölt elhagyhatjuk a szószból.

 

Hideg uborkakrémleves

Hozzávalók: 1 nagy kígyóuborka, 2,5 dl natúr joghurt, fűszersó, 5 dl zöldségleves, 1 csokor finomra vágott kapor, őrölt bors, 1 dl tejszín.

 

Elkészítése: Az uborkát megmossuk, meghámozzuk és hosszában elfelezzük. A magokat egy kanállal kikaparjuk, az uborkát kicsi darabokra aprítjuk és joghurttal összekeverjük. Fűszersóval gyengén ízesítjük, 3-4 órán át hűtőben tároljuk. A zöldséglevest szintén hűlni hagyjuk. Ezután a joghurtos uborkát pürésítjük, a zöldséglevessel jól elkeverjük, és a vagdalt kaprot hozzáadjuk. Borssal erősen ízesítjük. A tejszínt keményre felverjük, és gondosan elkeverjük benne. A hideg levest levesescsészékben tálaljuk, kis kaporágacskákkal.

 

Egyszerű burgonyasaláta

Hozzávalók: 1 kg nem elfövő burgonya. Szószhoz: 3 dl zöldségleves, 3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál vörösborecet, 1 evőkanál erős mustár, bors, só, 2 friss kaporágacska.

 

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük. Még langyosan megtisztítjuk. 2 dl zöldséglevesből, borecetből és mustárból szószt keverünk. Borssal, sóval erősen fűszerezzük. A kaporágacskákat megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk. A tisztított burgonyát szeletekre vágjuk, s gondosan belekeverjük a szószba. Mintegy 30 percig állni hagyjuk. Szükség esetén még zöldséglevest teszünk hozzá.

 

Csőben sült édeskömény

Hozzávalók: 3-4 közepes nagyságú édeskömény. Öntethez: 2 dl tej, 2 tojás, 3 evőkanál gyógynövényes friss sajt, 3 evőkanál tejföl, 1 csokor finomra vágott kapor, őrölt bors, gyógynövényfűszersó, kevés reszelt sajt tetszés szerint.

 

Elkészítése: Megtisztítjuk az édesköménygumókat, megfelezzük és csíkokra vágjuk. Igen kevés zöldséglevesen haraphatóan puhává pároljuk. Az öntethez a tejet, tojást, friss sajtot, tejfölt és az aprított kaprot jól összekeverjük. Borssal és sóval fűszerezünk. Egy sütőformát (mély tepsit) kivajazunk, megrakjuk lecsepegtetett édesköménycsíkokkal. Az öntetet egyenletesen elosztjuk a tetején, és tetszés szerint megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 200 fokon kereken 20 percig sütjük.

Borsik Miklósné
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: kapor, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. június

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.