Natúrkonyha

Karácsonyi menü

Ünnepi és ízletes

  Sokunk életében nem a fenyőillat és a gyertyafény jelenti az ünnepet, hanem a riadt, gondterhelt feleszmélés a naptár láttán. Az ünnep csak elvileg szól a szeretetről – mert ez az ünnepet megelőző vásárlási téboly és idegfeszültség hatására teljesen a háttérbe szorult. Míg űzött vadként rohanunk egyik üzletből a másikba ajándékok után kajtatva, ahol megémelyedünk a kereskedelem által ránk zúdított, erőltetett „karácsonyi hangulattól”, az unalomig ismételt karácsonyi zenéktől, időnként felrémlik a főzés gondolata is. Csoda, hogy nincs karácsonyi hangulatunk, hogy adventkor, illetve az ünnepnapokon kókuszcsók és ánizsos puszedli helyett jókora dózis adrenalinnal és kortizollal kínáljuk szeretteinket?


  Érdemes egy pillanatra kiszakadni a kereskedelem ünnepéből, és megérteni, hogy akkor éljük meg igazán a karácsony eredeti, valódi értelmét, ha szeretteinket a legértékesebb tulajdonunkkal ajándékozzuk meg. Az időnkkel. Ha örömmel és szeretettel megyünk a konyhába, hogy a családnak és barátainknak valami igazán finomat és egyúttal egészségeset főzzünk, az az egyik legszebb, legbecsesebb formája szeretetünknek és gondoskodásunknak. Ehhez kínálunk ötletet, egy igazán különleges ünnepi menü formájában.

   

  Előételnek téli salátát kínálunk lencseropogóssal, a fő fogás zöldséges rétes hagymás-metélőhagymás szósszal, a lakoma méltó befejezéseként pedig fehér narancsos mousse zárja a sort. Minden recept négy személyre szól, de ha a menü minden elemét elkészítjük, akár hat személyt is jóllakathatunk.

   

  A téli leveles zöldség, amelyből a saláta készül, nem csak vitaminokban, de emésztést segítő keserű anyagokban is gazdag. A nagyobb étvággyal megáldottaknak fűszeres lencseropogóst kínálhatunk hozzá. Utóbbi alapanyagait már egy nappal előbb összekeverhetjük, ezzel időt takaríthatunk meg az ünnep napján.

   

  A saláta és a lencseropogós gyorsan elkészíthető, míg a zöldséges rétes a sütőben van. Ha a rétes tésztáját és a tölteléket szintén a vacsorát megelőző napon előkészítjük, a főfogással is kevés dolgunk lesz a lakoma napján. A felhasználható zöldségeket tetszés szerint megváltoztathatjuk, egyeseket elhagyhatunk belőle, és másikkal helyettesíthetjük. Csak arra ügyeljünk, hogy a receptben megadott mennyiség ne változzon! A réteshez hagymás-metélőhagymás öntetet kínálunk. A receptben a vegán verziót adjuk meg, de a növényi tejszín helyett természetesen használhatunk valódi tejszínt is.

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják! 

  – vági –
  XXIII. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.