Natúrkonyha

Karalábé az étlapon

A karalábé a káposzta olyan formája, melynél a hajtástengely föld feletti megvastagodása révén almanagyságú húsos gumók keletkeznek. A kerek vagy ovális méretű gumók a 20 cm átmérőt is elérhetik, de ilyen óriáspéldányoknál több elfásodó rész alakulhat ki. Az ideális méretű karalábé ne legyen nagyobb 9 cm-nél.


 Vannak világoszöld és lila karalábéfajták, amelyek ízben mégsem különböznek egymástól

 

A vastag repedésű és hervadt levelű gumókat ne vásároljuk meg, mert azok már nem frissek. A karalábét nagyjából egész évben megvehetjük. A hazai szabad termesztésű gumók május közepétől október végéig, a melegházi termesztésűek április elejétől június közepéig kaphatók. A leveleitől megfosztott karalábé a hűtőszekrény zöldségtartójában kb. egy hétig tartható frissen. Le is fagyaszthatjuk, előtte azonban blansírozni kell. Hámozzuk meg a karalábét, vágjuk szeletekre vagy hasábokra, tegyük két percre forró, majd rögtön azután jéghideg vízbe. Csepegtessük le, és zacskóba csomagolva rakjuk a fagyasztótartókba - így akár 12 hónapig is eltartható. A szabadföldi karalábét mindig "nagyvonalúan" kopasszuk meg, ellenben a zsenge melegházi gumók többnyire nem igényelnek hámozást.

 

A karalábét elkészíthetjük nyersen és főzve is. Nyersen jól felhasználható salátába, mindenekelőtt leveles salátákhoz és diófélékkel; burgonyával együtt köretként is kitűnő. Igen ízletes az előfőzött gumóból panírozott és kisütött karalábészelet.

 

A téli karalábé kellemesebb ízű, ha tej és víz 1:1 arányú keverékében főzzük. A karalábét ne fűszerezzük túlságosan: fekete bors helyett inkább fehér borsot, némi szerecsendiót, citromlevet és gyógynövényeket: turbolyát, petrezselymet vagy kaprot használjunk. Egy csipet cukor kihangsúlyozza a karalábé finom ízét.

 

Már 15 dkg karalábé fedezi egy felnőtt egész napi C-vitamin-szükségletét. Különösen sok tápanyagot tartalmaz, elsősorban karotint és foszfort, ezért ajánlott felhasználni a zsenge levélkéket is. Salátára, levesekbe vagy készételekre szórhatjuk felaprítva, de elkészíthetjük úgy is, mint a spenótot. A nagy levelekből roládokat készíthetünk.

 

 

Receptek:

Töltött karalábé puliszkaszufléval

Hozzávalók 4 személy részére:4 db karalábé, 2 db hagyma, 2 db savanyú alma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 dl almalé, tengeri só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál kapribogyó, 6 dkg vaj, 6 dkg szárított paradicsom (használhatunk egy közepes paradicsomot kevéske vízzel), 5 dkg kukoricadara, 4 dkg reszelt parmezán, fél teáskanál szárított oregánó, 2 db tojás.

 

 

A karalábépuliszka, töltelékével az édes-savanyú zöldségágyban, finom főétel

 

Elkészítése: A karalábét meghámozzuk (zsenge, kis leveleit megőrizzük), forrásban levő vízben félig puhára főzzük, kivesszük, lecsepegtetjük. Tetejét levágjuk, belsejét 1 cm vastagságig kivájjuk, és a tetejével együtt apróra kockázzuk. A hagymákat lehéjazzuk, az almákat meghámozzuk, mindegyiket felkockázzuk és olívaolajban megdinszteljük. Hozzáadjuk a karalábékockákat, röviden együtt pirítjuk, majd feleresztjük almalével. Sóval, borssal ízesítjük, s a vaj felével és kapribogyóval tűzálló tálba vagy sütőformába (tepsibe) tesszük, a sütőt 200 fokra felfűtjük.

 

A szárított paradicsomot apróra vágjuk. 2 dl vízzel, némi sóval és a maradék vajjal felfőzzük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a puliszkadarát, rövid ideig főzzük, sajtot, paradicsomot, oregánót keverünk hozzá, és 10 percig főni hagyjuk. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk, és kevés sóval a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgájákat belekeverjük a puliszkamasszába, majd a tojáshabot közékeverjük. A masszát a kivájt karalábékba töltjük, ezeket a sütőformában szétterített zöldségekre tesszük, és 30 percig sütjük. Tálalás előtt apróra vágott karalábélevéllel beszórjuk.

 

Csőben sütött karalábé

Hozzávalók 4 személy részére: 2 közepesen nagy karalábé, olívaolaj a tepsibe, tengeri só, frissen őrölt bors, szerecsendió, 25 dkg tejszín, 5 dkg parmezán sajt, kevés bazsalikom vagy petrezselyemzöld.

 

A csőben sült karalábé 4 személy részére tartalmas előétel

 

Elkészítése: A karalábét meghámozzuk (zsenge leveleit félretesszük), megfelezzük, és az uborkagyaluval vékony szeletekre vágjuk. Négy tűzálló vagy egy nagy tálat (ebben hosszabb sütési idő szükséges) ecsettel beolajozunk, a karalábészeleteket az edényben rétegezzük, és sóval, borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Tejszínnel leöntjük, és előfűtött sütőben 200 fokon (hőlégfúvásos sütőben 170 fokon, gázsütő 3. fokozatán) mintegy 25 percig sütjük, míg a teteje megbarnul. A parmezán sajtot vékony szeletekben, a karalábélevélkéket és a bazsalikomot csíkokban tesszük a tetejére.

 

Karalábé-krémleves

Hozzávalók 4 személy részére: Fél db hagyma felkockázva, 20 dkg karalábé durvára kockázva, 1 evőkanál natúr rizsliszt, 2,5 dl zöldségleves, 1 dl teljes tej, 0,4 dl tejszín, fél teáskanál tengeri só, fehér bors, szerecsendió, 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 dkg vaj, 2 evőkanál zöld fűszer (petrezselyemzöld, snidling, karalábélevél) apróra vágva, tengeri só, frissen őrölt bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A hagyma- és karalábékockákat a rizsliszttel szárazon megpirítjuk, ezután zöldséglevessel és tejjel felöntjük, 5 percig főni hagyjuk. A levest pürésítjük (turmixgéppel), tejszínt adunk hozzá. Fűszerekkel ízesítjük. A pirítóshoz a vajat lágyan tartjuk, a fűszerekkel összekeverjük, és a pirítósszeletekre kenjük. A pirítóst rövid ideig a sütőben pirítjuk, kockákra daraboljuk, és a levesen elosztjuk.

 

 

Extra recept májusra:

Lencsesaláta banánnal

Hozzávalók: 30 dkg vörös lencse, 7 dl zöldségleves, 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db piros húsú paprika, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 dl olívaolaj, 2 banán, 4 evőkanál bazsalikomecet (másfajta ecetet is használhatunk), tengeri só, frissen őrölt bors.

 

Elkészítése: A lencsét megmossuk, a zöldséglevesben kb. 10 percig félpuhára főzzük, hidegen leöblítjük, jól lecsepegtetjük, egy tálba tesszük. A hagymát és a fokhagymát lehéjazzuk, a hagymát csíkokra, a fokhagymát aprócska kockákra vágjuk. A paprikát megmossuk, magházát eltávolítjuk és kockákra aprítjuk. A petrezselymet megmossuk, és szárazon szintén apróra vágjuk.

 

A koriandert 4 evőkanál olívaolajban megdinszteljük, a hagymát, fokhagymát és paprikát hozzáadjuk, s öt percig együtt pároljuk. Hűtést követően a petrezselyemmel együtt a lencse közé keverjük. A banánt lehéjazzuk, kockára vágjuk, majd a bazsalikomcettel és a maradék olívaolajjal együtt a lencséhez adjuk, sóval és borssal ízesítjük.

Borsik Miklósné
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: karalábé, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.