Natúrkonyha

Kedd: Mars-nap: árpa

Gabonaételek a hét napjainak ritmusában 3. rész


A Mars ábrázolja a kozmosz energiaközpontját. Hozzá tartozik a vas, ami az erő, tartás, hajlíthatatlanság ősi szimbóluma.

 

A Mars az állandó összeütközések, hódítások, s ezzel a győzelem és dicsőség terepének tekinti a világot. Az emberi akarat és ösztönösség jelképe is. A Mars tud teremtő, aktiváló, cselekvő lenni és arra ösztönözni, hogy lépjünk ki és kezdjünk bele egy dologba, ugyanakkor tud destruktív, szétzúzó, erőszakos is lenni.

 

Az emberi kapcsolatokban az egészséges túléléshez szükséges agresszivitás segít, hogy megvédjük jogainkat és a túlélési harc különböző szintjein megfeleljünk.

 

A Mars testi feszültséget szimbolizál, a benne levő hajtóerő külsőleg megvalósító erőként jelenik meg.

 

Az egészséges túléléshez szükséges „agresszivitás”, belső erő jelen van az árpában is, hiszen rövid termesztési idejével, kis vízigényével a tengerszint felett több ezer méter magasságban is (Tibetben 4700 m) megterem. Ez a talán legősibb kultúrnövény. Egyiptomban már 8000 éve ismerték. A Távol-Keleten ma is közkedvelt az árpalisztből sütött kenyér.

 

A népi gyógyászatban köszvény, nátha, lázas állapot, elhúzódó havi vérzés, vizesedés, székrekedés gyógyítására alkalmazták. Az árpa viszonylag magas B-vitamin- és foszfortartalma révén érzékelést és koncentrációt segítő hatású. A foszfor és vegyületei szinte valamennyi életfunkcióban részt vesznek, az idegingerületek továbbításában is fontos szerepük van.

 

Szervezetünkre az árpa hűtő hatással van, ezért adtak lázas betegnek vagy meleg időben árpalevest. A korpás, árpalisztből készült kenyér a székrekedés egyik természetes gyógyszere. Felhasználhatjuk egészben, nyersen csíráztatva, egészben vagy durva töret formájában párolva, kásának, levesbetétnek, köretnek rakott és töltött ételekbe rizs helyett. Az árpával készült ételekhez használjuk bátran a következő jól illő fűszereket: vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, csombor, borsikafű, köménymag, lestyán, snidling, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió és -virág, kakukkfű, szegfűbors, zsálya.

 

Receptek

Árpakrémleves

Hozzávalók: 1,5 l szűrt zöldségleves, 4 evőkanál árpagyöngy, 1 nagy csokor petrezselyem, só, őrölt bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A levest felforraljuk, az árpagyöngyöt beleszórjuk, kis lángon fedő alatt kb. 40 percig főzzük, addigra az árpagyöngynek meg kell puhulnia. Kissé hűlni hagyjuk, majd utána turmixoljuk. Újra felforrósítjuk, s a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük, ha kell, utánasózzuk, kicsit megborsozzuk. A leves íze tejszínnel még lágyabbá tehető.

 

Árpadaraleves (2 személy részére)

Hozzávalók: 2 evőkanál árpadara, 12 dkg apró kockára vágott leveszöldség, 1 liter pi-víz, 2 csipet só, 6 dl készre főtt, majd leszűrt zöldségerőleves, 2 tojássárgája.

 

Elkészítése: Az árpadarát és a kockára vágott zöldségeket sós vízben feltesszük főni. Amikor puhára főtt a dara, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A tojássárgáját a levesestálba tesszük, habverővel simára keverjük. Meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel, beletesszük a puhára főtt árpadarát, ezzel is elkeverjük, s állandó keverés mellett először kis részletenként, óvatosan rászűrjük a forró levest.

 

Natúr főtt árpa

Elkészítése: A főzést megelőző este az árpaszemeket jól átválogatjuk, többször váltott vízben megmossuk, és egy éjszakán át szobahőmérsékletű vízben áztatjuk. Másnap sütőlemezre terítjük, 60 percig 75 fokos hőmérsékleten hevítjük.

 

Ezután 2,5-szeres mennyiségű hideg vízben feltesszük főni. Kb. 1 óra alatt főzhető puhára az árpaszem. Befejezzük a főzést, megsózzuk. Az edényt még egy órán keresztül 70-80 fokon lefedve tartjuk. Ez az utóduzzasztási idő szükséges a gabonaszem teljes feltáródásához.

 

Az utóduzzasztást igyekezzünk energiatakarékosan, emeletes főzés módszerével, kihülőfélben levő langyos sütőben, vízfürdőben megoldani.

 

A főtt árpakását önmagában levesbetétként vagy köretként fogyaszthatjuk. Ha kis lyukú húsdarálón megdaráljuk, sok töltött vagy rakott étel, feltét alapanyaga lehet. Ha turmixgéppel pépesítjük, különböző levesek, főzelékek és mártások sűrítésére is felhasználhatjuk.

 

Árpapehely sárgabarackkal

Hozzávalók: 2 evőkanál árpapehely, 3 evőkanál aprított aszalt sárgabarack, 1 evőkanál amerikai mogyoró, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál méz, 2 teáskanál mazsola, 1 csésze tejszín, 1 csésze tej, 2 alma.

 

Elkészítése: Az árpapelyhet tejjel leöntjük, majd állni hagyjuk. Beletesszük a gyümölcsöket és a mézet, a citrom levét és a tejszínt. Mindezt jól összekeverjük. Azonnal tálalható.

Borsik Miklósné
VIII. évfolyam 7. szám

Címkék: gabona ételek, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.