Natúrkonyha

Kímélő karácsonyi ételek

Emésztőszerveink "táplálása" 4. rész

Az érzékeny emésztőrendszer karácsonykor is igényli a szeretetteljes törődést. Ez azt jelenti, hogy tekintettel vagyunk erre az érzékenységre, és könnyen emészthető, finom ételekkel örvendeztetjük meg magunkat.


 

Receptek:

Kecskesajtsaláta

Hozzávalók: 12 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyér (lehet magos kenyér is), 6 dkg vegyes salátalevél alaposan megmosva, megszárítva, 4 db 10 dkg-os kerek kecskesajt darabonként 3-3 szeletre vágva (hogy összesen 12 szelet legyen belőle), 25 dkg koktélparadicsom megmosva, kettévágva, 1 evőkanál fehérborecet, 1 kávéskanál magvas mustár, fél dl olívaolaj.

 

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Míg melegszik, pogácsaszaggatóval sajtnagyságú korongokat vágunk a kenyérszeletekből. Ezeket tepsibe tesszük pirítani 5-10 percig.

 

Ezután minden szelet kenyérre teszünk egy-egy sajtkarikát, és a forró sütőben kb. 5 percig aranysárgára, hólyagosra sütjük. 4 személy részére 4 tányéron elrendezzük a salátaleveleket és a paradicsomokat. Az ecetet simára keverjük a mustárral, sóval, borssal. Határozott mozdulatokkal beledolgozzuk az olajat és a salátára locsoljuk. Minden tányérra 3 sajtos kenyeret teszünk. Megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel. Az elkészítést követően 20 perc múlva fogyasztható.

 

Halpástétom kukoricásan

Hozzávalók: 1 doboz tonhalkonzerv, 1 doboz kukoricakonzerv, 1 csirkepástétom, 1 kis fej lilahagyma, 20 dkg vaj, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük (de a kukoricakonzervet csak a legvégén adjuk hozzá) és ismét egyenletesen elkeverjük. Tálaláshoz olívabogyóval és friss zöldséggel díszítjük. Pirítós kenyérrel igen finom.

 

Tolnai halászlé (alaprecept)

Hozzávalók (4 személy részére): Egy darab 1,5-1,7 kg-os tükörponty megtisztítva, megmosva, beirdalva (keserűfogát eltávolítjuk, farkát, fejét, uszonyait levágjuk!). A halszeleteket kétujjnyi szeletekre vágjuk, besózzuk, letakarjuk. 5 fej közepes vöröshagyma megtisztítva és apróra vágva, 1 közepes paradicsom félbevágva, 1 közepes paprika félbevágva, 2 evőkanál édesnemes pirospaprika (bogyiszlói).

 

Elkészítés: A hal csontjait, a farkát és a fejét fazékba rakjuk, ráöntünk kb. 2 liter vizet, és belerakjuk a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, felforraljuk, s 2 órán át kis lángon főzzük. Utána az alaplevet leszűrjük, átpasszírozzuk, megszórjuk pirospaprikával és újra fölforraljuk. Belerakjuk a haldarabokat, s kb. 8 perc alatt rázogatva megfőzzük. (Nem szabad fakanállal keverni, mert összetörhet a halhús.) Tálaláshoz legfinomabb a friss tojásból készült házi metélt tészta. Ha 8 személy részére készítjük, használjunk legalább kétféle halat (pl. törpeharcsát, harcsát a ponty mellé).

 

Narancsos pulyka bazsalikomos burgonyapürével (4 személy részére):

Hozzávalók: 1 kis bébipulyka konyhakészen, 1 evőkanál ételízesítő, 1 evőkanál currypor, 30 dkg rizs, 2 db narancs, 2 db tojás, 1 pohár tejföl, 3 dkg mandulaforgács, 2 evőkanál étkezési keményítő.

 

Elkészítése: Felforralunk 6 csésze vizet a curryvel, ételízesítővel. Belekeverjük a rizst, és kb. 18 perc alatt megfőzzük. A narancsot vastagon (a fehér héját is!) meghámozzuk és kifilézzük, (a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst) a lecsepegő gyümölcslevet is felfogjuk.

 

Ezt követően a tojásokat habosra keverjük a tejföllel, és a mandulaforgáccsal együtt a rizsbe keverjük. A narancshús felét is hozzáadjuk.

 

A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük. A pulykát kívül-belül alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd bedörzsöljük sóval. Megtöltjük a rizses töltelékkel, és a nyílást összevarrjuk vagy hústűkkel alaposan lezárjuk. A combokat, szárnyakat formára kötözzük. A pulykát lefedhető sütőtálba tesszük, lefedjük, s 30-40 percig sütjük (tepsiben is süthetjük, alufóliával letakarva). Aláöntünk 1,5 l vizet, és lefedve további 30 percig sütjük. Ezután levesszük a fedőt és további 45 percig sütjük a pulykát. Közben többször meglocsoljuk a pecsenyelével. A közel kétórás sütés után kivesszük a pulykát a sütőből, 10 percig pihenni hagyjuk, s csak ezután vágjuk fel. A pecsenyelevet láboskába öntjük, a tepsit kiöblítjük kevés vízzel, és ezt is a lábosba öntjük. Ezt a mennyiséget 4 dl-re kiegészítjük vízzel, és felforraljuk. Az étkezési keményítőt elkeverjük a narancslében, és a lábosba öntjük. Hozzáadjuk a maradék narancshúst, s besűrítjük, sóval, borssal fűszerezzük, és a húshoz kínáljuk. Az étel elkészülte után kb. 2 óra 30 perc múlva fogyasztható.

 

Burgonyapüré

Hozzávalók: 75 dkg burgonya meghámozva, összevágva, 2 csokor bazsalikom, 1,5-2 dl tej, 1 dl tejszín.

 

Elkészítése: A burgonyát sós vízben 20-30 perc alatt puhára főzzük. Közben a bazsalikomot alaposan lemossuk, szárazra lerázzuk, levelét lecsipkedjük és apróra vágjuk. A tej felébe beleszórjuk a bazsalikomot és mixerrel péppé keverjük. A burgonyát leszűrjük, azonnal péppé keverjük. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, és belekeverjük a pürébe. Végül beledolgozzuk a bazsalikompürét, sóval, borssal ízesítjük.

 

Karácsonyi sült alma

Hozzávalók (4 személy részére): 8 db magozott aszalt szilva darabokra vágva, 4 db megmosott piros alma, 3 evőkanál konyak, 1 csipet őrölt gyömbér, 1 csipet fahéj, 4 evőkanálnyi és + 6 dkg tisztított napraforgómag (nem sós!), 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál méz, 6 evőkanál almalé, 6 evőkanál cukor, 1,2 dl tejszín.

 

Elkészítése: A konyakot összekeverjük 2 evőkanál vízzel, gyömbérporral, fahéjjal. 10 percre beletesszük az aszalt szilvát. Az almák magházát alaposan kifúrjuk, majd megtűzdeljük a 4 evőkanál napraforgómaggal. A vajon megpirítjuk a 6 dkg napraforgómagot. Összekeverjük a lecsepegtetett szilvákkal és a mézzel. Megtöltjük vele az almákat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az almalevet tűzálló tálba öntjük, beletesszük az almákat és lefedjük. A sütőben kb. 35 percig sütjük. A cukrot lassú tűzön megolvasztjuk, világosra karamellizáljuk, és elkeverjük a tejszínnel. Tányérokra öntjük, ráültetjük a kész almát és tálaljuk.

 

Karácsonyi mézes puszedli

Hozzávalók: 1 kg tönkölyliszt, 3 tojássárgája, 40 dkg cukor, 2 dl tej, 2 dkg szalakáli, 1 csomag fahéj, őrölt (kb. 5 gramm).

 

Elkészítése: 20 dkg cukrot pirítunk, majd felöntjük a tejjel. Kihűlve a lisztbe öntjük, beletesszük a tojások sárgáját, a szalalkálit és a fahéjat. Könnyű tésztát gyúrunk, s ha kell, még pici tejet adunk hozzá. Késhátvastagságúra nyújtjuk a tésztát, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Amíg sül, mázat készítünk rá: 3 tojásfehérjét 20 dkg cukorral jól kikeverjük, és a puszedlikra öntjük. Szellős helyre tegyük, hogy megszáradjanak.

Borsik Miklósné
XIV. évfolyam 12. szám

Címkék: karácsonyi ételek, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.