Natúrkonyha

Kövér, kerek és egészséges tök, aranyló csemegekukorica

Ez a ritkán fogyasztott, zömében nagy súlyú és teljesen érett állapotban, késő ősszel betakarított, téli töknek is nevezett zöldségféle túlnyomórészt kiskertekben terem. Jelentős A-vitamin-forrás és gazdag rosttartalma van. Igen nagy népszerűségnek örvend a vöröses-narancssárga héjú, kisebb termésű hokkaidótök is, melynek íze mogyorószerű, pikáns.  


 

Felhasználásakor alaposan meg kell mosni a tököt, mert a héjával együtt készíthető el (kivéve, ha nyersen fogyasztjuk). Darabokra felosztva sütésre, főzésre, párolásra, pürésítve leves vagy kompót formájában. Édes-savanyúként eltéve ínyenceknek való köret készíthető belőle.

 

Betakarítás után tárolása hűvös, sötét helyen történjen mindaddig, míg fel nem vágjuk. Ekkor a magokat eltávolítjuk, és frissen tartó fóliába csomagolva a hűtő zöldségesrekeszében tároljuk felhasználásig.

 

 

Receptek:

 

Kertitök-leves (hokaidóleves)

Hozzávalók: 20 dkg kerti tök, 3 répa, 1 hagyma, 1 evőkanál vaj, curry, 2 evőkanál teljes kiőrlésű kölesliszt, 7,5 dl hideg zöldségleves, frissen reszelt gyömbér, frissen őrölt fehér bors, tengeri só, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanál szeletelt mandula (levélkék.)

 

 

Elkészítése: A tököt megmossuk, elfelezzük, magjait eltávolítjuk, és héjával együtt kis darabokra vágjuk. A sárgarépákat is kis darabokra vágjuk, a hagymát összeaprítjuk, s a felhevített vajban üvegesre dinszteljük. A zöldségdarabokat, curryport, köleslisztet beleszórjuk és megizzasztjuk. A hideg zöldséglevest ráöntjük és keverés közben felfőzzük, majd kis lángon mintegy 10 percig főni hagyjuk, s ezután pürésítjük. Gyömbérrel óvatosan ízesítjük, beborsozzuk, megsózzuk. A mandulalevélkéket zsiradék nélkül egy serpenyőben enyhén megpirítjuk. A tejszínt a levesbe tesszük, a mandulalevélkéket rászórjuk. (Elkészítési idő: 30 perc.)

 

Kerti tök csőben sütve

Hozzávalók: Személyenként 25–30 dkg kerti tök, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál Tamari szósz, 10 dkg hagyma, 2-3 fokhagymagerezd, fűszersó, bors, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, reszelt sajt (parmezán, esetleg juhsajt).

 

Elkészítése: A jól megmosott tököt héjasan felkockázzuk. Az olajból, Tamariból, hagymából és a többi fűszerből álló szószt összekeverjük, s a tökdarabokat sütőlemezre helyezve hozzáadjuk a szószkeveréket. Reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben 200 fokon 15 percig sütjük, míg a tök puha nem lesz. (Elkészítési idő: 35 perc.)

 

Édes-pikáns zöldséges tök

Hozzávalók: Fél kg kerti tök, 3 dkg margarin, tengeri só, bors, 4 szétnyomott koriandermag,
2 db póréhagyma, 20 dkg gomba, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál tökmag, petrezselyem ízlés szerint.

 

Elkészítése: A tököt kimagozzuk, kockára vágjuk, 2 dkg margarinban megdinszteljük, sóval, borssal, korianderrel megszórjuk. A pórét megmossuk, és ferdén darabokra vágjuk. A maradék zsiradékban rövid ideig pároljuk, s a tökkel és a szeletekre vágott gombával összekeverjük. Ha szükséges, némi vizet adunk hozzá. Kb. 10-15 percig pároljuk. (A töknek még haraphatónak kell lennie.) Mézzel és ecettel ízesítjük. (Ecet helyett használhatunk citromlevet is.) Az apróra vágott petrezselyemzölddel és tökmaggal megszórjuk. Sült tofuval együtt a zöldséges tök igen finom. (Elkészítési idő: 30 perc.)

 

 

Csemegekukorica

A finom édes szemű kukoricacsövek akkor szedhetők le, ha a szemek már tejesek. Itt a kukorica cukortartalma még oldható formában van jelen a növényben. A csemegekukorica kalóriában gazdag, és augusztustól novemberig kapható.

 

A csemegekukoricát leszedést követően rövid ideig és aztán hidegen tároljuk, ugyanis a cukortartalma gyorsan lefagy. Fagyasztva 8 hónapig tárolható. A fiatal csöveket kb. 20-30 percig só nélküli vízben főzzük, s aztán sóval és vajjal fogyasztjuk. Nyersen, párolva vagy grillezve tálalható. Ha a szemeket feldolgozzuk, akkor késsel leválasztjuk azokat a kukoricacsőről. Paprika- és paradicsomsalátában a kukorica sárga szemeivel igazán dekoratív. Felhasználhatjuk egytálételekhez és levesekhez is.

 

 

Kukoricaleves

Hozzávalók: 8-10 cső kukorica (ez megfelel 2 doboz kukoricának). Háromnegyed liter zöldségleves, 3 teáskanál étkezési keményítő, 2 evőkanál víz, tengeri só, bors, hagymapor, 2 tojássárgája, egy nyolcad liter tejszín, 1 csokor snidling.

 

Elkészítése: A megfőzött csövekről levágjuk a szemeket. 6 cső (1,5 doboznyi) kukorica szemeit kevés zöldséglevessel pürésítjük (turmixgéppel), ezt hozzáadjuk a maradék zöldségleveshez, s főni hagyjuk. A keményítőt vízben elkeverjük és ezzel sűrítjük a levest. Most hozzátesszük a maradék kukoricaszemeket. A levest a tűzhelyről levéve ízesítjük. Mindkét tojássárgáját a tejszínnel összekeverjük, és ezzel sűrítjük a levest. Már nem hagyjuk tovább főni. Metélőhagyma-tekercsekkel díszítve tálaljuk a levest. (Elkészítési idő: 35 perc.)

 

Édes kukoricafánk fahéjasan

Hozzávalók: 4 tojás, egy nyolcad liter tej, 15 dkg búzaliszt, 2 lapos evőkanál méz, 1 citrom leve és héja, 4 cső kukorica, (1 doboz) 6 evőkanál olaj,
4 evőkanál méz, fél teáskanálnyi fahéj (őrölt).

 

Elkészítése: A tojást, tejet, lisztet és mézet sima fánktésztává keverjük ki. Citromlével és héjával ízesítjük. A levágott kukoricaszemeket hozzáadjuk. Az olajat a serpenyőben felhevítjük, és a tésztából kis lángosokat sütünk. Még forrón bemézezzük és fahéjjal megszórjuk. (Elkészítési idő 20 perc.)

 

Gombás kukorica

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 2 db karikára vágott hagyma, 40 dkg szeletekre vágott gomba, kb. egy nyolcad liter víz, 2 evőkanál paradicsomvelő,
4 cső kukorica (vagy 1 doboz kukorica), fűszersó, bors, 3 evőkanál tejszín,
1 csokor petrezselyem.

 

Elkészítése: A hagymát és a gombát olajon megdinszteljük. A vizet hozzáöntjük, a paradicsomvelőt közékeverjük. Mindezt kb. 5 percig főni hagyjuk. A kukoricaszemeket hozzátesszük és együtt hevítjük. Fűszerezzük, a tejszínt közékeverjük és apróra vágott petrezselyemmel díszítjük. (Elkészítési idő: 20 perc.)

Borsik Miklósné
XIII. évfolyam 8. szám

Címkék: csemegekukorica, naturákonyha receptek, tök

Aktuális lapszámunk:
2018. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.