Natúrkonyha

Medvehagyma az étlapon


A medvehagyma kora tavasszal ébred téli álmából

 

A medvehagyma az erdők árnyas, nyirkos élőhelyein termő vadnövény. Márciustól májusig gyűjthető. Májusban hosszú szárat növeszt, amelynek végein apró, fehér virágok jelennek meg. Gyűjtésekor azonban fokozottan figyelni kell, ugyanis könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, az őszi kikericcsel és a foltos kontyvirág fiatal hajtásaival, márpedig ezek erősen mérgezőek! Aki biztosra akar menni, a piacon szerezze be a medvehagymát.

 

A medvehagyma leveleit úgy ismerhetjük meg, hogy ujjaink között szétdörzsölve fokhagymára emlékeztet az illatuk. Igaz, ekkor ujjunkon marad az illat, ami a következő teszt eredményét meghamisíthatja. Ha vadon gyűjtjük be, az állomány kímélete érdekében tövenként csak egy levelet szedjünk le, és a hagymákat ne ássuk ki a földből.

 

A medvehagyma (Allium ursinum) a hagymafélék családjába tartozik, rokona a metélőhagymának, a vöröshagymának és a fokhagymának. Egyes vidékeken erdei vagy vad fokhagymának nevezik, ami jól jelzi, hogy ízét, illatát, és egészségügyi hatásait tekintve is leginkább a fokhagymára hasonlít.

 

A növény neve valószínűleg abból a korból származik, amikor Európa erdeiben még éltek medvék. Egy ősi időkből származó babona szerint a medve a növényekből szerezte óriási fizikai erejét, így azt gondolták, ha az ember ugyanazokat a növényeket elfogyasztja, ő is erősebb lesz.

 

Konyhai célokra a friss, zsenge, a virágzás előtt szedett leveleket gyűjtsük. Nyersen felaprítva kellemesen gazdagítja a szendvicsek, vajjal vagy egyéb feltéttel megkent kenyerek ízét, illatát, de gazdagíthatunk vele salátát, pesztót. Főzve, párolva zöld köretként, levesként vagy szószok formájában élvezhetjük ízét. Fűszerezhetünk vele zöldségleveseket, krumplilevest vagy különféle halleveseket, vegyes párolt zöldségeket, körözöttet, sült gombát, burgonyagratint, omlettet és tésztaételeket. A mennyei ízű és illatú medvehagymás vajat be is fagyaszthatjuk. A leveleket olajjal lefedve néhány hétig jól záródó csavaros üvegben is tárolhatjuk. Hogy magát a levelet érdemes-e mélyhűtőben tárolni, arról megoszlanak a vélemények. A legjobb, ha ezt mindenki maga dönti el egy próba után. A szárított levelek azonban egyértelműen sokat veszítenek ízükből és aromájukból. Kétségtelen, hogy frissen a legízletesebbek, ezért használjuk ki a nem túl hosszú medvehagymaszezont.

 

A növény nem csak kellemes ízű, de pozitív hatással van egészségünkre is. A medvehagyma serkenti emésztésünket, mustárolaj-tartalma gátolja a kórokozók szaporodását, csillapítja a gyulladásokat, érelmeszesedés elleni hatású, csökkenti a vérnyomást, erősíti szívünket és immunrendszerünket. Az utóbbi néhány évben a medvehagyma egyre jelentősebb szerepet kapott a tavaszi méregtelenítő, vértisztító kúrákban is.

 

Receptek

Medvehagymapesto

Hozzávalók 4 adaghoz: 30 g fenyőmag, 30 g medvehagyma, 25 g frissen reszelt parmezán sajt, egy fél citrom reszelt héja, 4 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, tengeri só, őrölt bors.

 

A pesto kenhető kenyérre, tehető főtt tésztára (spagettire), zöld spárgára vagy héjában főtt burgonyára

 

Elkészítése: A fenyőmagot egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül aranybarnára pirítjuk. A medvehagymát finomra aprítjuk, a pörkölt fenyőmaggal, a parmezánnal, a reszelt citromhéjjal és az olívaolajjal mixerben pürésítjük. A fokhagymát présben összezúzzuk és a péphez adjuk, hozzákeverjük a tejfölt, és sóval, borssal ízesítjük.

 

Medvehagymaleves

Hozzávalók 2 személyre: 40 g mogyoróhagyma vagy egyéb, nem csípős fajta hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 150 g burgonya, 20 g vaj, 400 ml zöldségleves vagy zöldségalaplé, 125 ml tejszín, tengeri só, őrölt bors, szerecsendió, 50 g medvehagyma, 1 teáskanál citromlé.

 

A mennyei medvehagymaleves egyaránt serkenti étvágyunkat és emésztésünket

 

Elkészítése: A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és finomra aprítjuk. A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük, megdinszteljük benne a hagymát, a fokhagymát és a burgonyát. Felöntjük a zöldséglével, hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Kis lángon 20 percig főzzük. Közben a medvehagyma leveleit megmossuk és finom csíkokra metéljük. Amikor a burgonya megpuhult, a medvehagyma háromnegyedét hozzáadjuk, és az egészet botmixerrel pürésítjük, citromlével ízesítjük. Tányérokba merjük, és a tetejére szórjuk a félretett medvehagymacsíkokat.

 

Medvehagymás palacsinta

Hozzávalók 4 palacsintához: fél köteg medvehagyma, 250 g liszt (lehet tönköly), fél liter tej, 3 tojás, tengeri só, őrölt bors, olívaolaj, 4 evőkanál túró.

 

Elkészítése: A medvehagymát megmossuk, a vizet leitatjuk róla, finomra aprítjuk, esetleg mixerben pürésítjük. A lisztet a tejjel és a tojásokkal simára keverjük, végül hozzáadjuk az aprított medvehagymát és elkeverjük benne, sózzuk, borsozzuk. A tésztából kevés olívaolajon serpenyőben palacsintákat sütünk. Minden palacsintát megkenünk egyegy evőkanál túróval, majd a palacsintákat összehajtjuk. Nagyon finom levesbetétként is.

 

Medvehagymás rizottó

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes hagyma, olívaolaj, kb. 3 csokor medvehagyma, 250 g rizottónak való rizs, 1 liter zöldségleves, frissen reszelt parmezán, tengeri só, őrölt bors.

 

A medvehagymás rizottóval elbűvölheti vendégeit, akik sokáig áradoznak majd erről a különleges ételről

 

Elkészítése: A hagymát kockázzuk fel apróra, egy fazékban olívaolajon kissé pirítsuk üvegesre. A medvehagymaleveleket mossuk és szárítsuk meg, majd vágjuk őket kb. 1 cm széles csíkokra. Egy marékkal tegyünk félre belőlük, a többit adjuk a hagymához, és az egészet még néhány percig dinszteljük, óvatosan, fakanállal kevergetve, nehogy a medvehagyma szétszakadozzon. A zöldséglevest egy másik fazékban forraljuk fel. A rizst öntsük a medvehagymához, és kevergessük, hogy minden rizsszem olajos legyen. A forró levest apránként, egy merőkanállal adagoljuk a medvehagymás rizshez, és minden adag után keverjük meg az egészet fakanállal. Amikor a rizs felitta a levest, ismét adjunk hozzá egy merőkanálnyit. Ezt addig folytassuk, míg a szemek „al dente” puhaságúak, tehát nem főttek teljesen puhára. Ekkor a fazekat egy tiszta konyharuhával fedjük le, erre tegyük rá a fazék fedelét és vegyük le a tűzről. Kb. 10 percig hagyjuk a fedő alatt pihenni, mielőtt tálalnánk. Tálalás előtt a reszelt parmezánt és a félretett medvehagymát hozzákeverjük. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk és forrón tálaljuk.

 

Medvehagymás kenyérfeltét

Hozzávalók 4 adaghoz: 1 marék medvehagyma, 250 g krémtúró, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál citromlé, tengeri só, őrölt bors, egy csipet barna nádcukor, kevés mustár.

Elkészítése: A krémtúrót simára keverjük a tejföllel, citromlével, mustárral, cukorral, sóval és borssal ízesítjük. A megmosott, megszárított medvehagymaleveleket felaprítjuk és a krémtúróba keverjük.

-vági-
XVIII. évfolyam 4. szám

Címkék: medvehagyma, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2017. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.