Natúrkonyha

Natúrkonyha receptek: földimogyoró

Földben termő „mennyei eledel”

  A földimogyoró (Arachis hypogaea), a többi mogyoróval ellentétben, nem fán vagy cserjén, hanem egy egyéves növényen terem, hiszen botanikai szempontból nem is mogyoró, hanem valójában hüvelyes termés, mint a bab, a lencse vagy a borsó. Angol neve egyébként erre utal, ugyanis a peanut jelentése szó szerinti fordításban „borsómogyoró”. A földimogyoró másik furcsasága, hogy a földfelszín alatt terem. Beporzás után a virágok a földbe húzódnak, és ott, 5–8 centiméterrel a felszín alatt hoznak termést. A termés héjának színe általában igazodik a termőtalaj színéhez, pl. homokos talajon okkersárga, humuszos talajban inkább sötét árnyalatú.


   

  A földimogyoró Dél-Amerikában, az Andok vidékén őshonos, de lassanként meghódította Közép-Amerikát, illetve az egész dél-amerikai kontinenst. A rabszolga-kereskedők hajói, hogy ne üresen térjenek vissza Afrikába, földimogyorót szállítottak, így jutott el először a fekete kontinensre. Az inkáknál nagy tiszteletnek örvendett, „mennyei eledelnek” tartották, és gyakran helyettesítették vele a kakaót. Napjainkban Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban és több afrikai országban termesztik nagy mennyiségben. Héjas földimogyorót október és december között vásárolhatunk. Fontos, hogy a héjuk egészséges, sérülésmentes és tiszta legyen. Könnyen ellenőrizhető, friss-e az áru.

   

  Ha megrázogatjuk, és a mag zörög a héjában, a mogyoró nem friss, a mag összeaszott, ezért tud mozogni és zörögni. Otthon levegős, sötét, hűvös helyen tároljuk! Nem megfelelő tárolás mellett könnyen penészedik. A földimogyorót megtámadó penész veszedelmes, erősen mérgező és rákkeltő aflatoxinokat termel. A friss, nyers földimogyoró íze enyhén kesernyés és leginkább a babra emlékeztet, ezért, mielőtt forgalomba hoznák, mindig megpörkölik őket. A pörkölés hatására elvész belőlük a keserű íz, ugyanakkor megjelenik jellegzetes, összetéveszthetetlen, kellemes, „földimogyorós” zamatuk. Az ipar étolajat, margarint, mogyoróvajat és takarmányt állít elő belőle.

   

  A konyhában nem hüvelyesként bánunk vele. Ázsiai ételek elmaradhatatlan összetevője, de összeaprítva leves és szósz is készülhet belőle. Jellegzetes aromája érvényesül a belőle készült étolajban és a mogyoróvajban is. A mogyoróolaj nagyon hőálló és sokáig eltartható. Fő alkotóelemei telítetlen zsírsavak és olajsav (ómega-9) és linolsav (ómega-6). A földimogyoró nagyon tartalmas és tápláló étel. 50%-ban zsiradék, 25%-ban fehérjék és 20%-ban szénhidrátok alkotja. 100 g földimogyoró közel 600 kcal energiát tartalmaz, ami igen magasnak számít.

   

  Ennek ellenére egyes kutatások szerint nem hizlal. Sok értékes ásványi anyagot, többek közt magnéziumot és cinket, valamint ballasztanyagokat, B-vitaminokat és E-vitamint tartalmaz. A B-vitaminok az idegeket erősítik, az E-vitamin pedig érvédő hatású. A földimogyoróban bőséges mennyiségben jelen lévő arginin nevű aminosav értágító, ezen keresztül vérnyomáscsökkentő hatású, ugyanakkor enyhíti a sejtek inzulinrezisztenciáját. Az egyetlen negatívum, ami elmondható róla, hogy gyakran allergiát okoz, és allergén potenciálja sütés vagy főzés hatására sem csökken. A földimogyoró-allergiában szenvedők már minimális mennyiségtől is súlyos, életveszélyes allergiás rohamot kaphatnak, ezért jelenlétét minden élelmiszer csomagolásán fel kell tüntetni.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  –vági–
  XXVI. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.