Natúrkonyha

Natúrkonyha receptek: narancs

Immunitásunkat erősítő, zamatos gyümölcs

  A narancs (Citrus sinensis) örökzöld, olykor tüskés fa termése. Eredete Kínáig nyúlik vissza, ma azonban a bolygó trópusi és szubtrópusi övezetében mindenütt termesztik. Több mint 400 fajtája ismert, ezek formája, színe és zamata eltérő.


   

  Az európai piacon mindössze 20 fajta kapható. Létezik keserű változata (keserűnarancs), emellett pedig négy különféle fajtacsoport. Az édes narancsok jellemzője, hogy „köldöke” van a virágtő helyén, nincs magja, húsa aromás és édes, korán érik. Ezek a legjobb és legkedveltebb fajták. A „közönséges narancsnak” magja van, és főként lénarancsként dolgozzák fel őket.

   

  A vérnarancs, amint a neve utal rá, vörös húsú. A cukornarancs nálunk ismeretlen fajta, savakat alig tartalmaz, ezért nem túl aromás, de cserébe rendkívül édes. A már említett keserűnarancsból elsősorban kesernyés ízű narancslekvár készül. A narancs nálunk a téli hónapokban kerül az üzletek polcaira, a fő szezon decembertől májusig tart. A korai fajtákat azonban már augusztusban megvásárolhatjuk. A spanyolországi Valenciából, illetve Görögországból már online is rendelhetünk nagyobb mennyiségben bionarancsot, közvetlenül a termelőtől.

   

  A narancsot száraz, hűvös helyen, 4–6 Celsius-fokon tároljuk, pl. hűtőszekrényben vagy pincében. Az erkélyen tárolt narancsot takarjuk le gyapjútakaróval, vagy tegyük hungarocell dobozba, hogy megvédjük a fagytól. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, a narancs a szürettől számított egy hónapig eltartható. A narancs jellegzetes színét a hideg hatására nyeri el, tehát abban az időszakban, amikor a nappali és az éjszakai hőmérséklet között nagy a különbség. Azt megelőzően a termések zöldek, ennek ellenére már lehetnek érettek. A vérnarancsnál is csak akkor termelődik a sötétvörös színt adó pigment, amikor az éjszakák már kezdenek hűvösödni.

   

  Mint minden más citrusféle, a narancs is utóérő gyümölcs. A bionarancsokat a fán hagyják megérni, majd szüret után csak megmossák és kefével megsikálják őket. A konvencionális módon termesztett narancsok esetében azonban megengedett a szüret utáni, etiléngázzal történő utóérlelés, csakúgy, mint a gomba elleni és penészedést gátló vegyszerekkel történő kezelés, illetve a viaszozás.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin novemberi lapszámában olvashatják!

   

  –vági–
  XXVI. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.