Natúrkonyha

Natúrkonyha receptek: sütőtök

A sokarcú zöldségféle


   

  A töknek (Cucurbita sp.) számtalan alfaja és változata létezik. Felhasználástól függően ismerünk dísztököket (ezek nem ehetők), valamint különféle zöldségtököket (pl. spárgatök) és a sütőtökfajtákat. A friss, sértetlen sütőtök hetekig, sőt hónapokig eltartható, lehetőleg hűvös pincében. Persze néha meg kell nézni az alját, ami a talajjal érintkezik, mert itt megindulhat a rothadás. Ha a sütőtök húsát le akarjuk fagyasztani, előtte főzzük/süssük meg, vagy dolgozzuk fel pürévé. Sütőtökből remek krémleves vagy más zöldségfélékkel kombinált egytálétel készíthető.

   

  Érdemes erőteljesen fűszerezni. Természetesen süthető is: sütőben vagy akár olajban, de készülhet belőle desszert, chutney is. A sütőtök főzéséhez nem szükséges nagy hőmérséklet, kis lángon – attól függően, milyen nagy darabokra vágjuk – kevés zöldségalaplében 15-20 perc alatt puhára fő. Fűszerezéséhez legalkalmasabb a kapor, a petrezselyem, a borágó, a koriander, a kakukkfű, valamint az erősebb, csípősebb fűszerek, mint pl. a gyömbér és a curry.

   

  A sütőtökkrémlevesnek pedig egy teáskanálnyi dijoni mustár kölcsönözhet különleges, pikáns zamatot. Ha a levesbe egy felkockázott almát is főzünk, az étel gyümölcsösebb jellegűvé válik, csakúgy, mint a köretként felszolgált tökpüré. A híres amerikai sütőtökpite (pumpkin pie) és az édes-savanyú sütőtökbefőtt fontos fűszere a szegfűszeg. A sütőtökből készült édességekhez jól illik a vanília és a fahéj is.

   

  Ha a sütőtökből pl. lapcsánkát szeretnénk készíteni, és sütés előtt kissé csökkenteni akarjuk a víztartalmát, a feldarabolt sütőtököt szórjuk meg sóval, majd hagyjuk kb. fél óráig pihenni, hogy a só hatására engedjen levet. Ezt követően a sós folyadékot konyhai törlővel itassuk fel róla. Természetesen e kezelés hatására a sütőtökben lévő ásványi anyagok egy része veszendőbe megy.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin novemberi lapszámában olvashatják!

  –vági–
  XXV. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.