Natúrkonyha

Natúrkonyha receptek: Vörös áfonya

  A vörös áfonya (Vaccinium vitis idaea) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozik, és rokonságban áll a fekete áfonyával. A piros színben pompázó bogyók alacsony, örökzöld cserje termései, amelynek hazája Eurázsia és Észak-Amerika.


   

  A törpecserje főként a mészben szegény, laza szerkezetű, enyhén savanyú talajokat kedveli. Szereti a félárnyékos helyeket, a ritkás erdőségeket. Mivel fagyérzékeny, vastag hótakaróra van szüksége, hogy kibírja a telet. A vörös áfonyát főként a skandináv térségben és Oroszországban gyűjtik, ahol nagy mennyiségben vadon is megterem.

   

  Finnországban és Németország északi részén (Lüneburger Heide) termesztik is. A kis fürtökbe rendeződő, kb. borsóméretű bogyók először fehérek, de színük idővel skarlátvörösre változik. Augusztus és október között szüretelik őket. Ízük nyersen rendkívül savanyú, élvezhetetlen. Jellegzetes, ízletes, kissé fanyarkás aromájukat csak főzés hatására nyerik el. Ma már azonban léteznek nemesített fajták, amelyek termése nyersen is élvezhető. Sok zavart okozott a vásárlóknál az amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrorarpon), angol nevén cranberry megjelenése.

   

  A hasonlóság ellenére két teljesen külön fajról van szó. A vörös áfonya apró szemű és savanyú, míg a cranberry majdnem cseresznyeméretű és jóval enyhébb ízű. A vörös áfonya természetes formában tartalmazza a benzoesav nevű tartósítószert, ezért nyers állapotban és kompótként egyaránt meglepően sokáig eltartható.

   

  Ezután azonban összetöpped, és állaga gumiszerűvé válik. Legtöbbször konzerv készül belőle, de lekvárt, likőrt, bort, brandyt, gyümölcslevet, süteményt vagy kompótot is gyártanak a vörös áfonyából. Hagyományosan a vadételekhez és szárnyasok mellé, illetve palacsintához és sült camembert sajthoz szolgálták fel. A nyers vörös áfonyát csak addig szabad főzni, míg a héja felreped, ugyanis a hosszabb főzés hatására íze keserűvé válik. A túlfőzés és a habképződés megelőzése érdekében félkilónként egy teáskanál vajat érdemes hozzáadni.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  –vági–
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.