Natúrkonyha

Otthon készíthető egészséges fagylaltok

Hűsítő ízvarázs

    A nyár elképzelhetetlen fagylalt nélkül. Ráadásul a fagylalt igenis lehet egészséges, és pofonegyszerű otthon elkészíteni.


     

    A saját készítésű fagylalt előnye, hogy a variációk száma szinte végtelen. Vegán, laktózmentes, csökkentett cukortartalmú – mi magunk dönthetjük el, mi kerül bele. Ha vegán fagyira vágyunk, a tejtermékeket kókusz-, mandula- vagy szójatejből származó termékekkel, a sűrítőként használt tojást pedig szentjánoskenyérmag-liszttel vagy kókuszliszttel helyettesíthetjük. Aki a kristálycukrot szeretné kiiktatni, használhat xylitet (nyírfacukor) vagy eritritet, így spórolhat meg jó néhány kalóriát. A méz, az agávészirup, a juharszirup szintén jó cukorpótló. Az agávészirupban némi ásványi anyag és nyomelem is van, ráadásul 20%-kal édesebb, mint a háztartási cukor – ugyanakkor kevesebb kalória van benne.

     

     

    Klasszikus tejszínes fagylalt

    A hagyományos tejszínes krémfagylalt valóságos vitamin- és ásványianyag-bomba lesz, ha friss gyümölcsöt vagy aromás fűszernövényeket – pl. mentát, citromfüvet – teszünk bele.

     

    Hozzávalók 4 adaghoz:

    2,5 dl tejszín, 2,5 dl tej, 15 dkg cukor, 4 tojássárga.

     

    Elkészítés:

    Az első lépésben egy lábosban felmelegítjük a tejszínt, a tejet a cukorral – vigyázat, ne forrjon fel! Állandó keverés mellett hozzákeverjük a tojássárgákat. A masszát addig keverjük és forrósítjuk, míg krémes állagúvá válik. Levesszük a tűzről, hűtjük, majd áttöltjük edénybe vagy fagyiformába, és már mehet is a mélyhűtőbe. Több órán át fagyasztjuk.

     

    Tipp:

    Annak érdekében, hogy a jégkrém igazán lágy és olvadó legyen, egy órával azután, hogy a mélyhűtőbe tettük, vegyük ki, és keverjük át. Ezt félóránként ismételjük meg!

     

     

     

    A cikket a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

     

    –vági–
    XXVI. évfolyam 8. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2020. augusztus

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.