Natúrkonyha

Receptek a virágkonyhából

Fedezzük fel újra a természet erejét

    Amikor a természetben minden virágzik, akkor örül a szívünk – és a testünk. A virágokat ugyanis meg is lehet  enni. A salátában, a levesben vagy az italokban a rózsaszirom, a sarkantyúvirág vagy a százszorszép nemcsak  dekorációs funkciót tölt be, hanem igazi elixír.


    A rózsa, a virágok királynője elvarázsol minket nemcsak az illatával, hanem  jótékony hatású hatóanyagaival is

     

    Valamikor magától értetődő volt, hogy az emberek szívesen foglalkoznak a virágokkal, amelyek egyaránt szolgálják a szépség és az egészség megőrzését, és mindenki örömét leli bennük. A virágok nem hiányozhattak a kolostorok kertjéből. Manapság újra felfedezzük a természet erejét. Még akinek nincsen kertje, az is kertészkedhet a balkonon vagy az ablakpárkányon, mert számtalan olyan növény létezik, amely cserépben vagy ládában is megél. A bükk, a hárs vagy a juhar első, fiatal levelei tavasszal nemcsak látványnak kellemesek hanem séta közben vitaminnal és ásványi anyagokkal teli finomságokként is begyűjthetjük őket, hogy hazaérve salátánk alapanyagául szolgáljanak. Hasonlóképpen ehető például a gesztenyefa virága, de számos más virág is. Persze nem mindenki ugyanazt szereti, azért érdemes kísérletezni! Abban azonban mindenki egyetért, hogy a virágok örömet, kellemes hangulatot és inspirációt hoznak az életünkbe, kis és nagy csodáikkal megerősítik a természet iránt érzett csodálatunkat.

     

    Ilyen csoda például a rózsa. Gyönyörű színével és megejtő illatával elvarázsol minket, és közben még egy sor jótékony tulajdonsága is van. A rózsaolajat az aromaterápia megnyugtató és lazító hatása miatt kedveli. A rózsaolaj erősíti a szívet, a májat, az idegeket és az emlékezetet. Tisztítja a bőrt és enyhíti a fejfájást. Szelíd természete miatt csecsemőknél és gyerekeknél is nyugodtan alkalmazhatjuk, valamilyen hordozóolajjal, például mandulaolajjal összekeverve.

     

    1. kép: A valódi rózsaolaj a legdrágább illóolajok közé tartozik. Vízgőzös  lepárlással körülbelül 3 tonna rózsasziromból állítanak elő egy liter olajat 2. kép: A szép narancssárga virágú sarkantyúka virágai és levelei vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak

     

    Mindezen túl a rózsa virága kulináris különlegesség. A rózsavíz nélkülözhetetlen összetevője a marcipánnak, míg a keleti édességek aromáját ugyancsak a rózsa adja. Más virágokat, például a kamillát, elsősorban gyógyító hatásukról ismerjük, de szintén jó helyen vannak a salátában vagy a levesben. Hasonlóképpen jótékony hatású a szintén ehető a sarkantyúvirág: a virága és a levele sok vitamint, főleg C-vitamint, valamint flavonoidokat tartalmaz. Glikozidjai természetes antibiotikumként hatnak, és főleg húgyhólyaggyulladás esetén válnak be. A sárga és narancssárga színéről ismert virágban sok karotinoid is található. Ezek a hatóanyagok gyorsan lebomlanak, ezért a virágokat folyamatosan kell szedni, feldolgozni és elfogyasztani. Ez valamennyi ehető virágra vonatkozik.

     

    A sarkantyúkából egy ember adagja egy maréknyi virág és levél, többet ne együnk, mert csípős. Ha azonban salátába keverjük, annak kellemes ízt ad. Használhatjuk pohár vagy tányér díszítésére is, akárcsak a százszorszépet, az ibolyát, az árvácskát vagy a bodzavirág egy kisebb részét.

     

    Divat a bodza

    Manapság a bodza a legdivatosabb virágok közé tartozik. A bodzaszirupot mi magunk is könnyen elkészíthetjük vagy megvásárolhatjuk bioboltokban. A bodza tavaly óriási sikert aratott New York bárjaiban mint divatos koktélok alkotóeleme. Kérdés, a bodzaszirupban mennyi rejtőzik még a növény gyógyító erejéből, ezért használjuk inkább frissen szedve, italok, saláták, levesek alkotóelemeként. A bodzavirág immunrendszer- erősítő, izzasztó, köptető, lázcsillapító, vizelethajtó, reumaellenes és ösztrogénhez hasonló hatásáról ismert. Különösen jó hatású a friss vagy szárított bodzavirágból főzött tea. legjobb, ha heteken át isszuk, naponta több csészével, esetleg citrommal ízesítve.

     

     Bükk, hárs, juhar

     

    Akinek saját gyógynövénykertje van az ablakpárkányon, az minden reggel összeállíthatja a saját keverékét, például levendula-, zsálya- és kakukkfűvirágból. A frissen főzött gyógynövénytea aromás, ízletes, és jót tesz az egészségünknek.

     

     

    A százszorszép valóban a szépség titkát rejti

    A százszorszép hosszú időn át nyílik, egészen addig, amíg be nem állnak az első fagyok. Virágja gyulladáscsökkentő, vírusellenes, köptető, székletlazító és vértisztító hatású. Sok benne a vitamin és az ásványi anyag, és az íze is kellemes. Sokat azért ne együnk belőle, mert enyhe hashajtó. Az ehető virágok egyébként is csak saláták, levesek, egyéb ételek egyik összetevőjeként használhatók, ne önmagukban együk őket. Ez is arra hívja fel a figyelmünket, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél. Sok régi füveskönyv ajánlja, hogy a gyerekeknek főzött teába tegyünk százszorszépet is. Ha pedig a virág bimbóit rászórjuk a meleg levesre, pillanatok alatt kinyílnak, ami varázslatos látvány, és az íze is finom.

     

    A virágok másik hasznosítási lehetősége a díszítés mellett a virágvaj készítése. Ez szépen mutat a reggelizőasztalon, de ajándéknak is kiváló. Létezik sós, pikáns és édes variációja egyaránt. Ez utóbbihoz lényegében bármelyik ehető virágot felhasználhatjuk, különösen jó ízt ad a sarkantyúka vagy a kakukkfű. Adhatunk hozzá még sót, borsot, apróra vágott kapribogyót, szárított paradicsomot, hagymát vagy fokhagymát is.

     

    1. kép: Sokak kedvenc nyári itala a bodzaszörp. Savanykás íze jól illik  levesekhez is 2. kép: A sarkantyúvirágot ételek díszítésére is használhatjuk

     

    Az édes vajhoz válasszunk enyhébb ízű virágokat, például rózsát, jázmint, ibolyát, árvácskát, bodzát, levendulát vagy százszorszépet. Szintén készíthetünk édes vajat mézzel, citrom- és narancshéjjal és -lével. Elkészítés: a virágokat gondosan mossuk és szárítsuk meg, és ha szükséges, vágjuk őket apró darabokra. 125 g vajhoz számítsunk egy jó maréknyi virágot. A szobahőmérsékletű vajat egy villával keverjük jól össze a virágokkal, tegyük üvegbe, díszítsük néhány virággal, és tároljuk hideg helyen. Ha a vajat sütőpapírba tesszük, és felcsavarva hengert formálunk belőle, majd hűtőbe tesszük, tálalás előtt levehetjük róla a sütőpapírt és a vajhengert csinosan felszeletelhetjük.

     

    Rózsa kívül-belül

    A rózsa a világ legrégebbi virágai közé tartozik. Már az ókori Kínában is termesztették, és ma több mint harmincezerféle fajta létezik belőle. Megkülönböztetünk futórózsát, törpe rózsát, talajtakaró rózsát, tearózsát, vadrózsát és még egy sor más virágot. A nemesített rózsák valószínűleg a gall vagy francia rózsából származnak. Mivel ennek a virágait német földön ecetben tartósították, németül ezt a fajtáját ecetrózsának is hívják. A rózsás ecetet azután egyfelől fűszerként, másfelől a bőr bedörzsölésére használták. Mindkét felhasználási módja a mai napig létezik.

     

    A rózsaolaj készítéséhez a damaszkuszi rózsát használják leginkább, ebből nyerhető a legfinomabb illóolaj. Elkészítéséhez azonban nagyon sok sziromra van szükség, ez is magyarázza magas árát. Mivel azonban ez kiváló minőségű és a gyógyító hatása is igen intenzív, megéri az árát. Olyan apró üvegcsékben árulják, amelyben csak néhány milliliternyi olaj található.

     

    Az aromatikus olaj készítése során megmaradó hidrolátumból csodálatos arcvíz készül, amely az érzékeny szemet is megnyugtatja. A konyhában ételek és italok ízesítésére szolgál a rózsavíz. Kapható patikákban és szaküzletekben, csak arra ügyeljünk, hogy tartósítószer nélküli változatot válasszunk.

     

    A friss rózsaszirmokat rászórhatjuk salátára, rizottóra, készíthetünk belőle virágvajat vagy tehetjük majonézbe, továbbá süteményekbe és italokba, például bólékba. A rózsához hasonló illata van a rózsagerániumnak, és a gyógyító hatása is hasonló. A különbség az, hogy ez az illóolaj a rózsageránium leveleiből készül, és sokkal olcsóbb a rózsaolajnál.

     

    Bodzaszirup házilag

    A házilag készült bodzasziruppal nemcsak italokat ízesíthetünk, hanem a szirupot hígítás nélkül bevehetjük megfázás esetén. A szirupkészítéshez a virágernyőt úgy vágjuk le, hogy a szárából minél kevesebb maradjon. Az ernyőt jól rázzuk ki, nehogy bogár maradjon benne. Tegyük a virágokat egy lapos tálba, és öntsünk rá egy pohár folyékony mézet. Ezek után tegyünk rá vastag citromszeleteket, előtte a biocitromot (amelynek nem permetezték a héját) alaposan mossuk és szárítsuk meg.

     

    A gyógynövényeket és az ehető virágokat meg is száríthatjuk, és később, a hideg évszakokban teát főzhetünk belőlük

     

    A citrom héjából is kiválnak a jótékony hatású illóolajak. A tálat tegyük hideg helyre, és hagyjuk lefedve állni. Naponta egyszer tiszta kézzel keverjük jól össze. Három nap után a szirupot szűrjük le és töltsük kis üveg- vagy porcelánpalackokba. A szirup néhány hónapig eláll, tartósítószerre nincs szükség.

     

    Saláta sarkantyúvirággal

    Hozzávalók: 4 marék friss sarkantyúvirág és -levél, 4-6 evőkanál frissen facsart citromlé vagy  ecet, 6-7 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 csipet cukor vagy egy kis méz, frissen őrölt bors.

    Elkészítése: A megmosott és megszárított sarkantyúvirágot osszuk el négy tányéron. Ha szeretjük, a feldarabolt szárát is hozzáadhatjuk. A többi hozzávalóból keverjünk salátaöntetet, és ízlés szerint öntsük a salátára.

     

     

    Százszorszépleves

    Hozzávalók 4 személyre: 2 marék százszorszépvirág (megmosva és szárazra törölve), 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 liter zöldségleves. A megszórásához: 2 szelet rozskenyér kockára vágva, 1 evőkanál napraforgóolaj, százszorszépvirágfejek vagy -bimbók, frissen reszelt parmezánsajt.

    Elkészítése: Az olajat hevítsük fel, a virágot pirítsuk meg benne. Öntsük fel a levessel és forraljuk fel. Ezzel egyidejűleg a kenyérkockát pirítsuk meg a másik kanálnyi olajban. A levest osszuk el négy tányérba, és szervírozzuk a kenyérkockákkal, a virágbimbókkal és a reszelt sajttal.

     

    A százszorszép virága jól illik a salátába, de vigyázzunk, túl sok belőle hashajtó hatású

     

    Így bánjunk az ehető virágokkal

    A legbiztonságosabb, ha a saját magunk által termesztett virágokat használjuk fel a konyhában. Ha vadon gyűjtjük a növényeket, nemcsak arról kell meggyőződnünk, hogy valóban ehetők-e, hanem arról is, nem állnak-e védelem alatt. Ha igen, csak akkor szedhetjük le őket, ha a saját kertünkben teremnek. A leszedett virágokat tegyük papírzacskóba, kosárba vagy zsákba, semmiképpen sem nejlonzacskóba. Ott csak megfonnyadnának és elveszítenék értékes hatóanyagaik egy részét. Minél hamarabb dolgozzuk fel őket. Ehhez mossuk meg gondosan, majd konyhai papírtörlővel szárítsuk le, és csak utána daraboljuk fel, ha szükséges.

     

    Méz és citrom felhasználásával mi magunk is készíthetünk bodzaszirupot

     

    Rózsa-meggy lekvár

    Hozzávalók (4 üveghez): 4 kinyílt, illatos rózsa, 1 kg friss, kimagozott meggy, 1 kg zselésítő cukor, 1 biocitrom.

    Elkészítése: Szedjük le a virág szirmait, mossuk meg, és távolítsuk el a szirom alján található fehér részt. Vágjuk csíkokra a szirmokat. A kimagozott meggyet keverjük össze a cukorral, és folyamatos kevergetés közben forraljuk fel. Miután először felhabzott, még tíz percig főzzük. A citrom kinyomott levét és a feldarabolt virágszirmokat is adjuk a lekvárhoz, és keverjük jól össze. Még forrón töltsük befőttesüvegbe, és jól zárjuk rá a tetejét.

    -nori-
    XVIII. évfolyam 8. szám

    Címkék: ehető virágok, virágkonyha

      Aktuális lapszámunk:
      2019. december

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.