Natúrkonyha

Szejtán - az ízletes búzasült


Szejtánsült héjában sült burgonyával vöröskáposzta-salátával és curryszósszal

 

A hús nélküli konyha egyre sokszínűbbé és változatosabbá válik. Megjelent egy új delikátesz, a szejtán. A jól hangzó szó mögött gabonatermék rejtőzik, ami a búzamag sikérfehérjéjéből készül.

 

Valószínűleg Kínából származik. Előnyei: könnyen emészthető, egészséges, ízletes és tápláló. Gazdag fehérjében, enzimekben, ásványi anyagokban. Alacsony szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően ideális élelmiszere a korszerű húsmentes natúrkonyhának. Az alaptermék emlékeztet a beáztatott kenyérre, porózus és laza szivacsos szerkezetű. Vágható belőle szelet, kocka, ragu vagy vagdalt. Nagy előnye abban rejlik, hogy az ízeket és fűszereket szabályszerűen felszívja. Már az alapterméket megpárolják, fűszeres, biozöldségekből készült zöldséglevessel, szójaszósszal és kukoricacsíra-olajjal. Hogyan készíthetünk szejtánt mi magunk? Első pillantásra ugyan nehéznek tűnik, de ez ne riasszon vissza senkit. Harmadszorra már a kisujjunkban lesz a tudomány. Ennek eléréséhez a következőképpen járjunk el:

 

1 kg tönkölylisztből vízzel tésztát gyúrunk. Ezt a tésztát 30 percig langyos vízben pihentetjük.

 

A tésztát az áztatóvízben óvatosan kell gyúrni, hogy a keményítő kiváljon. Ha a víz sűrű és tejes, félretesszük. Később felhasználhatjuk szószokhoz, levesekhez, desszertekhez.

 


Gyengéden gyúrjuk, hogy a keményítő kimaradjon belőle és végül hideg vízzel leöblítjük: kész a szejtán

 

Ismét vizet öntünk a tésztához és tovább gyúrjuk. Ezt az eljárást ismételjük mindaddig, míg a glutén (sikér) gumiszerű, homogén masszává össze nem áll. Még egyszer folyó víz alatt átmossuk, míg a tartóssága megszűnik. Ezt a masszát most főzetben főzzük. Attól függően, hogy melyik ételt akarjuk elkészíteni, a glutént kockára, szeletekre vágjuk, vagy akár egészben is hagyhatjuk. A főzet adja meg a szejtán ízét. A hozzávalókat megváltoztathatjuk.

 

Újabb variáns:

1 liter víz, 4 evőkanál zöldségleves, 2 hagyma szegfűszeggel fűszerezve, 2 fokhagymagerezd, 2 répa, Tamari, babérlevél, paprika, oregánó, bazsalikom tetszés szerint. A főzetüledéknek sötét színűnek és csípősnek kell lennie.

 

Japán variáns:

2 liter víz, 1 db kombu-alga, 2 hagyma, 2 répa vagy pasztinák, 4 evőkanál árpamiszó, gyömbér frissen vagy szárítva.

 

A vizet a kuktában felmelegítjük. Az összes hozzávalót a búzagluténnal beletesszük és 45 percig főzzük. Ezután a fazekat legalább

 

1 órán keresztül állni hagyjuk. A szejtán hűtve 1 héten túl eltartható.

 

 

Mi mindent készíthetünk szejtánból?

Szejtánragu (édes-savanyú)

Hozzávalók: 60 dkg szejtán apróra vágva. Marinád: 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál cherry vagy fehérbor, bors. Szósz: 2,5 dl víz, 3 evőkanál vörösborecet, 3 evőkanál ketchup, 1 evőkanál rizsliszt, marinád felerésze, 1-1 dl zöld és sárga paprika, olaj, 5 evőkanál körteszirup.

 

Ragut a marináddal összekeverjük, fél óráig állni hagyjuk. A ragut kivesszük, itatóspapíron szárítjuk, majd olajban megsütjük.

 


Innovatív vegetárius konyha: szejtánvagdalt és szejtánragu

 

A szószt elkészítjük: A paprikát apró csíkokra vágjuk, megpároljuk. Vízzel lehűtjük, a borecetet, körteszirupot, ketchupot és szejtánragut hozzáadjuk. 20 percig forrni hagyjuk. A lisztet öszekeverjük a marinád felével, 2 percig tovább főzzük, ízesítjük.

 

Szejtántofu - Nyársanként (18-20 cm)

Hozzávalók: 3 db szejtán (2-3 cm), 3 kocka (2 cm) füstölt tofu, 2 szép csiperkegomba, 2-3 négyszög különböző színű paprika.

 

Ezeket a hozzávalókat felszúrjuk a nyársra és jó olajban pár percig minden oldalon átsütjük. Illik hozzá a rizs, teljes rizs vagy nudli. Kívánság szerint szósszal (pl. hagymával) tálaljuk. Friss salátát is teszünk mellé. Ha valaki egyszerűen szereti, a szeleteket alaposan befűszerezve ropogósra sütjük. Illik tésztaételekhez, barna rizshez, köleshez, répasalátához friss citromlével.

 

Szejtánvagdalt

Hozzávalók: 40 dkg szejtán, 32 dkg póréhagyma, 28 dkg friss vagy 8 dkg szárított gomba.

 

A hagymát és gombát apróra vágjuk, olajban megsütjük, megfordítjuk és a vagdalt szejtánt rátesszük. 10-15 percig lefedve hagyjuk párolódni. Ezután kevés vízzel és vörösborral hígítjuk. Némi szójaszósszal ízesítjük, fűszereket teszünk bele (babérlevél, kakukkfű, tárkony) és további 5-8 percig kis lángon főzzük. Esetleg borssal is ízesíthetjük.

 

Jó étvágyat.

Borsik Miklósné
VIII. évfolyam 2. szám

Címkék: bioétrend, natúrkonyha receptek, szejtán

Aktuális lapszámunk:
2019. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.