Natúrkonyha

Szerda: Merkúrnap (köles) 4. rész

Gabonaételek a hét napjainak ritmusában


A Merkúr az egyetlen bolygó, mely szimbólumjelében tartalmazza a kört (szellem), a félkört (lélek), a keresztet (anyag) és asztrológiai szempontok szerint összeköti a Napot, a Holdat és a Földet. A test, lélek, szellem egyesítésére, a síkok közti cserére, érintkezésre ad lehetőséget. A Merkúr tehát semleges közvetítő minden ellentét között.

 

A mitológia szerint Merkúr (a görögöknél Hermész) Zeusz és Maia nimfa törvénytelen, titokban született gyermeke, így már nemzése is összefügg a nem teljesen legális, „csalafinta” fogalmával.

 

A Hermész név a görög hermaion = kőhalom szóból ered, s a régi görögök ezekkel a kőhalmokkal igazították el a vándorokat. A Merkúrtól felvilágosítást, egyfajta útbaigazítást kapunk arról, hogyan gondolkozunk és beszélünk (logikusan, ésszerűen, képekben, ködösen, gyorsan, alaposan, megfontoltan), hogyan tanulunk, mit jelent számunkra a tudás, hogyan reagálunk (rugalmasan) az élet eseményeire.

 

A köles Kínából származik, de Ázsiában és Afrikában is termesztik, ugyanis melegigényes, szárazságtűrő növény, és bármilyen talajon megterem. Nálunk az 1700-as évek végéig rendszeresen fogyasztották, de a kenyérgabonák elterjedésével termelése visszaszorult.

 

A köles magja, a kb. 2 mm átmérőjű gömböcske is szimbolikusan képviseli a teljességet, a tápanyagok eloszlása olyan egyenletes a kölesszemen belül, hogy a hántolt mag is teljes értékűnek tekinthető. Magas energiatartalmú, rostban gazdag ez a mag, mely B1, B2 vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, szilíciumot, fluórt, ként, magnéziumot, kovasavat, aminósavakat és lecitint tartalmaz. Szilícium-, ill. kovasavtartalma segít a bőrbetegségek gyógyításában, erősíti a kötőszövetet, az erek falát, a körmöket és a hajat, fényessé, rugalmassá teszi a bőrt, megfelelő állapotban tartja az emésztőrendszert. Vese- és húgyhólyaggyulladás esetén jótékony hatású. A lépnek is természetes gyógyszere. Melegítő hatása miatt hideg nedves időben érdemes fogyasztani.

 

A köles csíráztatható, és ezt salátákhoz, köretekhez adjuk. Levesbetétnek is használhatjuk, de igen alkalmas gyömölcspudingok, gyümölcsös desszertek készítésére.

 

A kölesételek készítéséhez legideálisabb fűszerek a köménymag, petrezselyem, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma, vanília, fahéj, rozmaring.

 

Receptek

Paradicsomos köles

Hozzávalók: 2 bögre köles, 4 paradicsom

Elkészítése: Bő vízben főzzük meg a kölest, majd ha fogyasztható hőmérsékletű, keverjük hozzá a nyers szétturmixolt paradicsomokat.

 

Kölesfelfújt

Hozzávalók: 25 dkg köles, 0,5 l tej, 10 dkg darált mandula, 5 dkg mazsola, 5 dkg kókuszreszelék, 4 db tojás, méz vanília, só

Elkészítése: A kölest meleg vízben többször megmossuk, s a vízben puhára főzzük, a meleg tejet hozzáöntjük, kb. 15 percig állni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat és a többi anyagot. Egy órai pihentetés után közékeverjük a habbá vert fehérjéket. Kivajazott tepsibe öntjük, közepes sütőben világos barnára sütjük.

 

Kölesfőzelék

Hozzávalók: 25 dkg köles, 7-8 dl zöldséglé v. víz, 50 dkg vegyes zöldség, 10 dkg gomba, 5 dkg reszelt sajt, vaj, köménymag, fűszersó.

Elkészítése: A vegyes zöldséget (hagyma, sárgarépa, karfiol, zeller, zöldborsó, 1 paradicsom, fél zöldpaprika, de kevesebbfélét is felhasználhatunk) és a gombát olajban félig puhára pároljuk és felöntjük zöldséglével. A meleg vízben megmosott kölest hozzátesszük és puhára pároljuk. Tálalásnál vajat morzsolunk rá és reszelt sajttal megszórjuk. A fűszereket dinsztelés közben adjuk a zöldségekhez, őrölt köményt használjunk.

Borsik Miklósné
VIII. évfolyam 8. szám

Címkék: gabonaételek, köles

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.