Natúrkonyha

Szerecsendió javítja a hangulatot

Fűszernövények a natúrkonyhában 3.rész


A szerecsendiófa (Myristica fragans) a Banda-szigeteken, Indiában honos. Kedvelik Új-Guineában, Madagaszkáron, Mauritiuson, Indonéziában, Malajziában, Brazíliában és főként Grenadán. Ez az örökzöld, 16-20 m magas fa 100 évig is elél. Grenadán a vulkanikus trópusi szigeten egész évben szüretelik a diót.

 

A szerecsendió-virágot a parfümgyártásban és a húskonzervek fűszerezéséhez használják. A gyümölcs húsából dzsemet, szirupot, likőrt, édességeket állítanak elő. 6-8 hetes szárítási idő után (mikor már zörögnek a magok), feltörik a dió héját, és kézzel válogatják. A rossz és férges diókat elkülönítik és olajtermeléshez használják fel. A magas cserzőanyag-tartalmú dióhéjat kerti utak töltőanyagául használják fel. Kedvelt a szerecsendió-olaj, melyet elsősorban a gyógyszeriparban használnak fel. Az ebből készült termékeket reuma, meghűlés esetén bedörzsölőszerként alkalmazzák. Az olajat már 1574-ben is használták.

 

Szerecsendió keresztmetszetben. Jellemző a márványozottsága

 

Az aromaterápiában is fontos szerepet játszik. A szerecsendiót sok kultúrában afrodiziákumként kezelték. Ha például egy férfi növelni akarta a teljesítőképességét, csak egy szerecsendiót kellett felakasztania maga körül. Egy szerecsendióval ízesített finom étellel partnert nyerhettek maguknak a lányok.

 

A szerecsendió 10%-ban tartalmaz illóolajokat, 8%-ban myriszticint és elemicint stb. Összesen 40 komponenst fedeztek fel a dió olajában. Ezek az anyagok hangulatjavító hatásúak, nyálkaoldók, hasmenés esetén székletfogók, jótékony hatásúak menstruációs nehézségek esetén. Mértéktelen használata azonban hallucinációhoz vezet. A szerecsendiót, virágát, olaját fűszerként mindig takarékosan használjuk. Túlzott mértékű használata mérgezéshez vezethet. (Az adatok fél diótól 3 dióig terjednek.) A mérgezési tünetekre jellemző lehet rosszullét, hasi fájdalom, hányás, szájszárazság, pupillatágulat, eufória, szédülés, görcsök, zavartság, mámoros állapotok, hallucinációk, erős szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, halálfélelem, kómás állapotok. Ilyenkor orvosi beavatkozásra is szükség lehet. Ezért fontos, hogy gyerekek elől gondosan zárva tároljuk ezt a fűszert.

 

Szárított szerencsendió-virág (Macis)

 

Pszichotróp hatását a myristicinnek köszönheti. Az ősi Egyiptomban alkalmanként a hasis pótlásaként szívták. Indiában is a dió őrleményét dohánnyal keverve szívták. A nyugati országokban a fogvatartottak kábítószerpótlásnak használták a szerecsendiót. Orvosi felhasználása a kínaiaknál, araboknál, hinduknál volt szokásos. Gyomor-, máj- és bőrbetegeiknek adták ezt a gyógyszert. Hildegard von Bingen is ajánlja a szerecsendiót többek között a szív keserűségének csillapítására.

 

Ma a frissen őrölt szerecsendiót inhalációs adalékként használják légcsőhurut okozta köhögéseknél, valamint gyomortonikum készítéséhez. Étvágyjavító hatása van és segít hasmenés, Chron-betegség esetén. A szerecsendió-olaj keveréke (3%-os) mandula- vagy olívaolajjal alkalmas bedörzsölőszernek reuma-és izomfájdalmak csökkentésére.

 

 

Élénkíti a szívet és a vérkeringést

Aromaterápiás eljárásoknál is nagy becsben van a szerecsendió-olaj. Élénkítőleg hat, stimulálja a szívet és a vérkeringést, ellazulást és szellemi tisztaságot hoz. Kiválóan alkalmas illatlámpák aromakeverékeihez vagy fürdővízadalékként. Ez a jótékony fürdő erősíti az ellenálló képességet hideg ellen.

 

Recept fürdővízhez: 3 csepp szerecsendió-olaj, 3 csepp szantálfa- és 2 csepp narancsolaj 1 evőkanál szezámolajon. (Vigyázat! Ne legyen túladagolás vagy hosszabb ideig való felhasználás! A myristicin ugyanis ideges zavarokat okozhat!) Terhesek és gyerekek az olajat terápiás célokra nem használhatják!

 

 

Furunkulusok és kelések ellen

A szerecsendiót a homeopátia is használja.

Homeopátiás gyógyszerekhez a brazíliai szerecsendiófa sértett kérgéből származó piros nedvet dolgozzák fel. Az erősen gyulladáscsökkentő nedv furunkulusoknál, keléseknél, a kéz és láb ujjainak gennyes gyulladásainál, valamint nyirokcsomó-gyulladásnál javasolt. Ez a szer hasonlít az echinaceához (bíbor kasvirág) és ezzel kombinálható.

 

Könnyen feltörhető héjas szerecsendió

 

Receptek:

Egyszerű karfiolfelfújt

Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 1,5 dl zöldségleves, 1 nagy tojás, 10 dkg sovány túró, 2 evőkanál fűszeres sajt, 1,5 dl tej vagy fele mennyiségű tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 köteg snidling, tengeri só, őrölt bors, 1 csipet szerecsendióvirág vagy frissen őrölt szerecsendió, 40 g sovány sajt.

 

Elkészítése: A karfiolt kis rózsákra szedjük, megmossuk, a zöldséglevesben félig puhára főzzük. Az öntethez a tojást, túrót, fűszeres sajtot, tejet habverővel elkeverjük. A megtisztított fokhagymát fokhagymaprésen átpréseljük, s hozzáadjuk, mint a finomra vágott snidlinget. Sóval, borssal, szerecsendió-virág őrleményével fűszerezünk. A karfiolrózsákat kivajazott tepsiben elosztjuk, és az öntetet ráöntjük. A sajtot durvára reszeljük és rászórjuk. 180 fokon kereken 30 percig sütjük.

 

Sült kukoricagolyók póréhagymával

Hozzávalók: 5 dl tej, 4 dl zöldségleves, 20 dkg kukoricadara, 1 nagy póréhagyma, 1 teáskanál olaj a sütéshez, frissen őrölt bors, szerecsendió, 6 dkg sajt.

 

Elkészítése: A tejet és a zöldséglevest egy nagy serpenyőben felfőzzük. Borssal, szerecsendióval, sóval erősen fűszerezzük. A kukoricadarát belekeverjük, 10-15 percig főzzük. Főzőkanállal újra és újra jól átkeverjük. Lekapcsolt főzőlapon mintegy 30 percig hagyjuk megduzzadni. Eközben megtisztítjuk a póréhagymát, hosszában vékony csíkokra vágjuk, majd ezeket egészen apróra vagdossuk. A póréhagymakockákat forró olajon megdinszteljük, néhány percig hagyjuk párolódni. A kukoricamasszával ezt jól elkeverjük. Egy sütőformát, tepsit kivajazunk. Fagylaltkanállal vagy nedves kézzel kis golyókat formálunk és ezeket egymás mellé fektetjük a tepsiben. A sajtot lereszeljük és elosztjuk a tetején. Előmelegített sütőben, 220 fokon mintegy 15 percig átsütjük.

 

Tipp: A kukoricagolyókat póréhagyma nélkül sütjük meg, s külön készíthetünk bármilyen zöldséges hagymás ételt (tejszínnel finomítva), azzal tálaljuk.

 

Sárgarépás burgonya

Hozzávalók: 80 dkg lisztes burgonya (szétfövő), 20 dkg sárgarépa, kb. 2 dl tej, 1 evőkanál vaj, só, fehér bors, frissen őrölt szerecsendió.

 

Elkészítése: A burgonyát és répát meghámozzuk, közepes nagyságú kockákra vágjuk, majd mindkettőt sós vízben puhára főzzük. Ezután szitán leszűrjük és átpasszírozzuk (krumplinyomóval is passzírozhatunk). A masszát visszatesszük a serpenyőbe, vajat adunk hozzá, s annyi tejet, hogy lágy püré legyen belőle. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Hogy jó levegős legyen az étel, habverővel vagy turmixgépben pürésítjük.

 

Tipp: A burgonyához spenótot vagy céklalevet is felhasználhatunk.

Borsik Miklósné
IX. évfolyam 12. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, szerecsendió

Aktuális lapszámunk:
2019. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.