Natúrkonyha

Téli sütemények mézzel és teljes kiőrlésű gabonával az étlapon

  A téli ünnepekhez illő fűszerek kellemesen átmelegítik a testet és a lelket egyaránt. A fahéj – túl  fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatásán – kiváló ellenszere az étvágytalanságnak, a felfúvódásnak és a kellemetlen teltségérzetnek. Az ánizs is támogatja emésztésünket.


  Amikor zordra fordul az időjárás, elérkezik a finom illatú, fűszeres sütemények szezonja

   

  Érdemes kipróbálni a téli sütés teljes értékű változatát. Ezek a csemegék ugyan kevésbé édesek, mint a bolti, illetve a hagyományos változatok, de segítségükkel hamar hozzászokhatunk a kevesebb cukorhoz, miközben az édesség élményétől sem fosztjuk meg magunkat. Ha megszokjuk, a bolti süteményeket túlságosan édesnek érezzük. A teljes értékű süteményeket cukor helyett mézzel, gyümölcsökkel, gyümölcslé- sűrítményekkel, aszalt gyümölcsökkel édesítsük. A mézek közül erre a célra a vegyes virágméz és az akácméz a legalkalmasabb. A fűszeresebb erdei mézek és a fenyőméz erre a célra túlságosan erős, karakteres ízű. Az aszalványok közül lehetőleg a nem kénezett fajtákat válasszuk. A kész oranzsád és citronád helyett vegyünk bioboltban kínált kandírozott narancs-, ill. citromhéjat, és ezeket aprítsuk fel.

   

  Aki frissen őrölt gabonát használ, az abból készült nyers tésztát egy időre tegye félre pihenni, ugyanis a teljes őrlésű lisztben lévő korpának időre van szüksége, míg megszívja magát nedvességgel. A tészta állaga ezért véglegesen csak a pihenőidő után ítélhető meg. Aki nem kedveli a túl sok vajat, a receptben megadott mennyiség egyharmadát helyettesítheti napraforgóolajjal, a másik kétharmadot pedig egyéb folyadékkal, pl. vízzel, ásványvízzel, gyümölcslével.

   

  Ha a tésztát nehéz kinyújtani, akkor helyezzük a masszát két réteg frissen tartó fólia közé, így könnyebben megy a művelet. A sütőlemeznek hidegnek kell lennie, amikor a süteményt rátesszük, nehogy hirtelen túl lággyá váljon és szétfolyjon. A légkeveréses sütővel egyszerre több sütőlemeznyi tésztát kisüthetünk. Légkeveréses üzemmódban kicsivel a receptben megadott hőfoknál alacsonyabb hőmérsékleten és rövidebb ideig tart a sütés. Ajánlatos a süteményeket folyamatosan szemmel tartani, mert az aprósütemények hajlamosak a megégésre.

   

  Amikor a süteményeket kivesszük a sütőből, először hagyjuk őket kihűlni. Erre a célra a legalkalmasabb egy süteményrács, így könnyebben megszilárdul a tészta struktúrája. És mivel általában előre készítjük a sütiket, az aprósüteményeket és puszedliket tároljuk dobozban. Minden fajtát külön dobozban, és a rétegek közé helyezzünk pergamenpapírt. A fűszeresebb sütiknek kell néhány nap, mire kellemes aromájuk teljesen kibontakozik. A zsíros tészták rövidebb ideig állnak el, ezért nem sokkal a sütés után érdemes elfogyasztani őket.

   

   

  A sárgabarackos-kókuszos golyók, az élesztős gyümölcskenyér és a vaníliás kifli receptjét 2014. januári lapszámunkban olvashatják!

  -vági-
  XX. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2021. január

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.