Natúrkonyha

Torma

Gyógyító zöldségek és gyümölcsök az asztalon


Ezt a bevált háziszert sokoldalúan és ízletes ételek készítésére tudjuk felhasználni a konyhában. Frissen reszelve, darálva vagy szeletekre vágva kiváló leveles salátához, céklához, édesgyökérhez, sárgarépához, káposztafélékhez, füstölt halhoz. Egész finomra reszelve túróhoz keverve vagy tejszínnel zöldség- és gabonafasírtokhoz igen ízletes, de kenyérre kenhető erős, fűszeres hideg pástétomokhoz is alkalmazhatjuk. Mivel illóolajai gyorsan elillannak, hevítéskor pedig károsodnak, a tormát nem célszerű főzni, hanem lehetőleg nyersen, frissen felhasználni. Legyünk azonban óvatosak, nyersen és töményen szájüregünkben égető tűzként hat. Ezért keverik gyakran ezt az erős gyökérzöldséget tejszínnel, hogy erejét csökkentsék. Nem csak a tejszín, hanem a reszelt alma is elveszi a torma erejét. A legjobb, ha a friss tormagyökeret burgonyahámozóval meghámozzuk és rögtön citromlevet adunk hozzá, hogy ne barnuljon meg, ne oxidálódjon. Egyébként a tejszínnel és friss citromlével kevert finomra reszelt tormát kis adagokban le is fagyaszthatjuk, s így mintegy 3 hónapig eltartható.

 

Meghűlés és melléküreg-gyulladás esetén a legjobb profilaxis a tormareszelés. A mustárolajok belégzése ugyanis baktérium- és vírusölő hatású. A torma rendkívül magas C-vitamin-tartalma is növeli a szervezet ellenálló képességét. Ez eggyel több ok arra, hogy frissen készítsük el a tormát és gyakran fogyasszuk a hideg téli napokon.

 

 

Receptek:

Tormás céklasaláta

Hozzávalók: 1-2 közepes nyers cékla, 2 alma, 2 evőkanál búzacsíra.

 

Öntet: 1 citrom leve, 2 evőkanál gyenge almaecet, 25 dkg juhsajt, 1 kisebb darab friss torma, fél csokor petrezselyem zöldje finomra vágva, frissen őrölt bors, gyógynövény-fűszersó.

 

Először az öntetet készítsük el. Ehhez keverjük össze a citromlevet az ecettel és a sajttal. A tormát hámozzuk meg, reszeljük finom reszelőn, s rögtön keverjük hozzá. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet és a fűszersóval ízesítjük. A céklát folyóvíz alatt zöldségtisztító kefével jól megmossuk, nem hámozzuk meg, csak a végeket vágjuk le. A céklát finomra reszeljük, az egyik almát tisztítás után durvára reszeljük, a másikat pedig apró kockákra vágjuk. A céklát és az almát rögtön beletesszük az öntetbe. A friss csíráztatott búzacsírákat a tetejére szórjuk.

 

Édes-erős káposztasaláta

Hozzávalók: fél fej vörös káposzta, fél fehér káposzta, 2 db narancs.

 

Öntethez: 1,8 dl natúr joghurt, 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, 1 citrom, 1 narancs, 1 kis darab friss torma, frissen őrölt bors, fűszersó.

 

Először az öntetet készítsük el. Ehhez a natúr joghurtot és napraforgó-olajat elegyítsük jól össze. A citromot és narancsot préseljük ki, tegyük hozzá. A tormát meghámozzuk, egész finomra reszeljük és belekeverjük. A fűszerekkel ízesítjük. A káposztát egészen finom csíkokra vágjuk. A narancsot meghámozzuk, az egyes gerezdeket negyedeljük. A szósszal mindent jól összekeverünk és néhány narancsdarabkával díszítjük.

 

Tormás zöldségkrém

Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 1 kis sárgarépa, 2 evőkanál finomra őrölt árpa, 1 dl zöldségleves, 2 evőkanál sovány túró vagy tejföl, fél csomó apróra vágott snidling, 1 kis darab friss torma, frissen őrölt bors, fűszersó.

 

Vágjuk egészen apróra a hagymát. A répát jól mossuk meg és reszeljük egészen finomra. A hagymát és a répát kevés olajon megdinszteljük, az árpadarát hozzáadjuk és felöntjük a zöldséglével. Állandó keverés mellett gyenge tűzön 3 percig főzzük és végül 30 percig állni hagyjuk, hogy duzzadjon. A túrót, illetve a tejfölt hozzákeverjük a finomra reszelt tormával és a snidlinggel. Fehérborssal és fűszersóval ízesítjük. Ez a zöldségkrém hűtőszekrényben egy hétig is friss marad.

 

Tofusült tormamártással, hajdinával

Hozzávalók: 12 szelet tofu, fűszersós olajos pácban, 3 gerezd fokhagyma, majoránna, őrölt bors ízlés szerint, 1 csésze (2,5 dl) hajdina, 3 csésze pi-víz, 2 csipet só, petrezselyemzöld apróra vágva.

 

A tofuszeleteket az apróra vágott fokhagymával pépesítve bekenjük, majd tepsibe téve kevés olajon, közepes tűzön 15-20 percig sütjük, közben forgatjuk az egyenletes sülés érdekében.

 

A hajdinát főzés előtt leforrázzuk, majd rövid ideig pirítjuk, nehogy szétfőjön. Ezután ráöntjük a háromszoros mennyiségű vizet, sót teszünk bele, s addig főzzük, míg el nem fő a leve. Tálaláskor petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.

 

Tormamártás

Hozzávalók: 20 dkg tormagyökér meghámozva, megmosva, finom reszelőn lereszelve, leforrázva és leszűrve. 3 evőkanál tönkölyliszt megpirítva, 3 evőkanál olívaolaj, fél liter zsírszegény tej, 2 dl kefir vagy joghurt, törött bors.

 

Az olajon megpirítjuk a teljes kiőrlésű tönkölylisztet, felöntjük a tejjel, majd hozzákeverjük a kefirt vagy joghurtot és a reszelt forrázott tormát. Borssal, fűszersóval ízesítjük.

Borsik Miklósné
VIII. évfolyam 3. szám

Címkék: bioétrend, natúrkonyha receptek, torma

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.