Natúrkonyha

Tűz elem

Natúrkonyha a kínai öt fázis elmélet tükrében 7. rész


 

 

A szív és vékonybél princípiuma (+hármas melegítő +véredények meridiánjai)

Míg az előző számban szereplő FA elem (máj-epe) az aktivitási potenciának felel meg, addig a TŰZ a teljesen kibontakoztatott aktivitást, az életerő teljességét jelenti, a nyarat, az ifjúságot képviseli. Szervi síkon a TŰZ elemet a szív irányítja, melynek egyik legfontosabb érzelme a lelkesedés. A TŰZ elem kiváltságos helyzetben van a többi elemhez képest, ugyanis a szíven és a vékonybélen kívül még további két funkciókör is tartozik hozzá: a vérerek és a hármas melegítő meridiánjai. A kínaiak szerint a (TŰZ szelleme) hordozza és támogatja a TŰZ erős élet megnyilvánulásait, gondoskodik a tiszta gondolkodásról, megismerésről, az érzések kiegyensúlyozottságáról, az intuícióról, a tiszta, őszinte kommunikációról. Harmonikus szellemiségű, spirituálisan érett személyiségekben a végtelen szellem megismerése határtalan örömöt és szeretetet vált ki külső ok nélkül is.

 

A gyenge szívenergiával rendelkező személyek függnek a külső örömöktől, nem rendelkeznek belső harmóniával, gyakran válnak pesszimistává, letargikussá, depresszívvé, érdektelenné. A szívenergia túlműködése (túl sok öröm, kívülről jövő mértéktelen érzés) árt a szívnek és megbetegítheti. Hadarás és szünet nélküli beszéd jellemzi az ilyen egyént. A kilátástalan túlterheltségből és az idő nyomásából származó stressz tartósan károsítja a TŰZ elemet.

 

A TŰZ-höz tartozó másik szerv a vékonybél, mely szétválasztja, hogy a félig megemésztett táplálékból mi kerül be a szervezetbe és mi választódik ki. A kiegyensúlyozott vékony bél-energia olyan emberre jellemző, aki pontosan el tudja dönteni, hogy a külvilág ingerei közül mit kell befogadnia és mit nem. Nem vesz át kritikátlanul eszméket és koncepciókat, hanem saját maga gondolkodik el rajtuk. A vékonybél a salaktalanításban is döntő szerepet játszik. John Diamond szerint a vékonybél legjobban az örömre, legrosszabbul pedig a szenvedésre reagál. Az öröm tehát elősegíti a salak elengedését. A hármas melegítő meridián lényegében fizikai jelentőséggel bír, a véredények urának, más szóval szívburok-meridiánnak ugyanakkor a feltétel nélküli szeretet a szimbolikája. Fontos összeköttetése van az ösztönélet (szexualitás) székhelyével, a vesékkel. A zárkózottság, a melegszívűség hiánya, a hideg szerelmi élet azt mutatja, hogy ebben a meridiánban (energiavezetékben) túl kevés energia áramlik. Tudatos személyiségfejlesztéssel a mély érzések kinyilvánítása, a szeretet tudatos adása és elfogadása a feladat.

 

A szív energiáinak harmonizálása fizikai síkon is fontos feladat. A megfelelő táplálkozás hozzásegíthet az egyensúly megtalálásához. Túlműködés esetén kerülni kell a melegítő, forrósító hatású ételeket (hús, bárány, birka, kolbászfélék), erős, csípős fűszereket (csili, bors, fokhagyma, hagyma, lepkeszegmag). A zab, a zsír és a só, alkohol (forralt bor, keserű likőrök, konyak), kávé felszítják a tüzet. Ezért ezeket feltétlenül kerülni kell. Ilyenkor a hűtő hatású ételek kiegyensúlyozó szerepet játszanak. Tehát nagy adag zöldsaláták, frissítő gyümölcsök (főleg piros színűek) fogyasztása a célravezető. Frissítenek továbbá a rozs, articsóka, cikória, cékla, endívia, jégsaláta, kelbimbó, pitypanglevél, pasztinák. A birsalma, körte, bodzabogyó, grépfrút keserű anyagaival támogatja, frissíti a gyenge szívet. Hűtő hatású az apróbojtorján, bojtorjángyökér, cickafark, feketetea, gyermekláncfű, palástfű, zöld tea. Azonban itt is óvakodjunk a túlzásoktól.

 

Alulműködés esetén melegítő hatású a hajdina, gabonakávé, kávé, kakaó, karobpor, mák, vörösbor, juhsajt, kecskesajt, kecsketej, a fűszerek közül a borókabogyó, kakukkfű, kurkuma, oregánó, rozmaring.

 

Receptek:

Málnás zabpehely

Hozzávalók: 2-3 evőkanál friss málna, 5 evőkanál zabpehely, 2,5 dl tej, 1 teáskanál tejszín.

 

 

Elkészítése: A megtisztított, megmosott málnát összeturmixoljuk a hideg tejjel és tejszínnel. Beleöntjük egy levesescsészébe, és hozzákeverjük a zabpelyhet. Mindjárt fogyaszthatjuk.

 

Meggysaláta vegyes gyümölcsökkel

Hozzávalók: 30 dkg meggy, 30 dkg cseresznye, 30 dkg sötét egres, 15 dkg piros ribizli, 15 dkg fehér ribizli, 10 dkg fekete ribizli, 2-3 evőkanál vegyes virágméz, 1 evőkanál rum, 1 citrom leve, 1 marék mazsola, 1 kis rúd vanília, 1 marék mandula az ízesítéshez.

 

Elkészítése: A meggyet, cseresznyét megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk, az egrest és ribizliket is alaposan megmossuk, leszemezzük. Mindezeket jól összekeverjük. Beleöntjük a kifacsart citrom levét, hozzáadjuk a mézet és a rumot, vaníliarudat. Az egyik fél citrom héját apró darabokban beleszórjuk. Még hozzákeverünk 1 marék mazsolát. Hűtőben tartjuk. Tálaláskor pirított mandulával díszítjük.

 

Hajdinakása paradicsomos padlizsánnal

Hozzávalók: 20 dkg hajdina, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, csipetnyi tengeri só.

 

 

Elkészítése: Az átválogatott, megmosott hajdinát olajon megpirítjuk kb. 1-2 percig. Ezután megsózzuk, s kb. 5-6 dl forró vízzel felöntjük. Kevergetve felforraljuk, majd lefödve kis lángon kb. 15 percig pároljuk. Ezután, ha a vizet teljesen magába szívta, megkeverjük, levesszük a tűzről. 10 percig lefedve állni hagy juk. Melegen tálaljuk. Pirospaprikával is díszíthetjük.

 

Paradicsomos padlizsán

Hozzávalók: 80 dkg padlizsán, 3 evőkanál tönkölyliszt, 30 dkg vöröshagyma, 20 dkg paradicsompüré, 2 dl olaj, 1 teáskanál tengeri só, 1 mokkáskanál bors, 1 teáskanál bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma.

 

Elkészítése: Fél dl olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, reszelt fokhagymát, bazsalikomot. Néhány percig forraljuk, majd félretesszük. Pici mézet keverünk bele (1 teáskanálnyit). A padlizsánt előzetes tisztítás, megmosás után vékony karikákra vágjuk, picit megsózzuk, kb. negyed óra múlva megtörölgetjük a szeleteket, vagy itatóspapírral beitatjuk mindkét oldalukon. Lisztben meghempergetjük, s kevés olajban mindkét oldalát megsütjük. Minden szelet sült padlizsánra egy-egy evőkanálnyi ízesített paradicsompürét teszünk, s forrón tálaljuk a még ugyancsak meleg hajdinakásával.

 

Articsóka-főzelék

Hozzávalók: 4 fej articsóka, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, kevés vaj, zsemlemorzsa, olaj, vörösbor, tengeri só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A megtisztított, leszárazott articsókát jól megmossuk, hegyét ferdén levágjuk. Ezután jól megmossuk és forró sós vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük az articsókákat, szétnyomkodjuk őket egy lábasba helyezve, s megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, vöröshagymával. A tetejét megszórjuk zsemlemorzsával és articsókánként 1-1 darabka vajjal. Egy-egy kávéskanál olajat öntünk még az articsókákra és kb. 1,5-2 dl vörösbort, s így pároljuk még fél óra hosszat. Ha teljesen megfőtt, tálban tálaljuk, s ráöntjük az átszűrt sűrű levét. Pirított rozscipószelettel fogyasztható.

 

Rozscipó

Hozzávalók: 35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 15 dkg finom őrlésű tönkölyliszt, 2, 5 dkg élesztő 1 dl langyos vízben, 1 teáskanál mézzel felfuttatva. 2 dl joghurt vagy kefir, 1 kávéskanál köménymag, só ízlés szerint (1 teáskanál).

 

Elkészítése: A felfuttatott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, jól összedagasztjuk, majd pihentetni hagyjuk kb. 1 órát. Ezután két cipót formálunk a tésztából, tetejüket bevágjuk és megszórjuk köménymaggal. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 40-50 percig sütjük. Padlizsánkrémet, lencse- vagy szójapástétomot kenhetünk a finom rozscipószeletekre friss zöldségekkel.

Borsik Miklósné
XI. évfolyam 7. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, öt elem, tűz elem

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.